Femeia de afaceri Aspazia Droniuc, denuntator si coinculpat in dosarul de coruptie al fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, a fost condamnata, vineri, de Curtea de Apel Targu Mures, la trei ani de inchisoare cu suspendare, relateaza Mediafax.

Sentinta este atacabila cu recurs la instanta suprema, in termen de zece zile de la pronuntare.

Aspazia Droniuc este invinuita in acest dosar de cumparare de influenta in forma continuata, spalare de bani in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Curtea de Apel Targu Mures a condamnat-o pentru toate infractiunile de care era acuzata, apoi a contopit pedepsele, mentinandu-o pe cea mai mare, respectiv trei ani de inchisoare si hotarand suspendarea executarii.

Astfel, Aspazia Droniuc a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru cumparare de influenta in forma continuata, la trei ani de inchisoare pentru spalare de bani in forma continuata si la noua luni pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, tot sub forma continuata.

Curtea de Apel a decis anularea suspendarii executarii pedepsei pe care Aspazia Droniuc a primit-o de la Tribunalul Cluj in acest an in dosarul in care mai era acuzat si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, pentru dare de mita, pedeapsa fiind de un an si zece luni de inchisoare.

Instanta a constatat ca cele trei infractiuni pentru care a condamnat-o vineri sunt concurente cu fapta din dosarul Bica si ca atare a decis contopirea pedepselor, retinand pedeapsa cea mai mare, de trei ani de inchisoare.

Curtea de Apel Targu Mures a dispus suspendarea executarii, stabilind un termen de sase ani de incercare, inculpata fiind data sub supravegherea serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Cluj.

Aspaziei Droniuc i s-a interzis exercitarea unor drepturi precum cel de a fi ales intr-o functie publica si s-au fixat o serie de sarcini, printre care sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Cluj ori de cate ori este chemata, sa anunte schimbarea domiciliului, a locului de munca. Totodata, i s-a interzis sa ia legatura in termenul de incercare de sase ani cu fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, cu sotia acestuia Monica Apostu si, de asemenea, cu Radu Bica.

Instanta a mai decis anularea unor contracte de asistenta juridica si a unor facturi emise de cabinetul de avocatura al Monicai Apostu in relatia cu firma reprezentata de Droniuc, "Goupe Frarom Agent de asigurare SRL".

De asemenea, Droniuc urmeaza sa achite statului cheltuieli judiciare aferente solutionarii cauzei, in valoare de 5.350 de lei.

Fostul primar din Cluj Sorin Apostu si omul de afaceri Calin Stoia au fost arestati preventiv in noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca in 15 februarie.

Dosarul cu numarul 1767/33/2011, avand ca obiect principal luarea de mita si in care au fost trimisi in judecata fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alaturi de Calin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu si Aspazia Droniuc, a fost stramutat de la Curtea de Apel Cluj si inregistrat pe rolul Sectiei penale, pentru cauze cu minori si de familie a Curtii de Apel Targu Mures, in 9 martie.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, o cunoaste pe femeia de afaceri Aspazia Droniuc de mai bine de zece ani si au pus la cale asigurarea parcului auto al RATUC inca din 2008, pe vremea cand Apostu era viceprimar, reiese din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Cluj.

Aspazia Droniuc este asociat si administrator al SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj-Napoca, societate pe care a infiintat-o in cursul anului 2003 si care are ca principal obiect de activitate intermedieri/brokeraj in asigurari. Inca de la infiintarea firmei, Aspazia Droniuc a derulat intermedieri de asigurari, principalul sau client fiind societatea U.

Conform procurorilor, Aspazia Droniuc a urmarit si obtinut asigurarea parcului auto al RATUC Cluj, iar pentru atingerea acestui scop a intervenit si "a apelat la influenta de care Sorin Apostu se prevala ca o are" asupra directorului RATUC, Liviu Neag, regia fiind o institutie aflata in subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.

"S-a stabilit din actele dosarului ca, pentru semnarea acestor contracte, atributiile revin directorului regiei, persoana la care inculpatul A.S. a intervenit la solicitarea invinuitei D.A. (imprejurare confirmata de insusi directorul RATUC, N. L., in marturia depusa la dosar) si in urmarirea obtinerii unui folos necuvenit (ce s-a ridicat la suma totala de 274.330,54 lei, echivalentul a 64.000 de euro)", se arata in rechizitoriu.

De asemenea, potrivit declaratiei date de Aspazia Droniuc, in cursul lunii octombrie 2011 aceasta a convenit cu Sorin Apostu sa o ajute, prin noi interventii la directorul RATUC Cluj, in vederea obtinerii contractului de asigurari pentru anul 2012 al aceluiasi parc auto.

Astfel, din declaratia Aspaziei Droniuc rezulta ca, la solicitarea sa, Sorin Apostu a promis ca va interveni la directorul RATUC Cluj pentru a-i obtine incheirea unui numar cat mai mare de polite de asigurare:

Conform procurorilor, pentru ajutorul dat Sorin Apostu i-a cerut Aspaziei Droniuc sa incheie un contract de asistenta juridica cu sotia sa, Monica Apostu, astfel ca i-a dat numarul de telefon al acesteia pentru a o putea contacta.

Potrivit procurorilor, cele doua nu se cunosteau inainte, nu aveau niciun fel de relatii, legatura dintre acestea fiind facilitata tocmai de inculpat, insusi contractul de asistenta juridica fiind incheiat la initiativa acestuia.

"(...)A. S. mi-a zis sa iau legatura cu sotia sa A. M., mi-a spus ca este avocat si sa inchei cu ea un contract de consultanta juridica. Pana la acel moment nu am avut relatii cu A. M., o stiam doar din vedere. A. S. mi-a dat cu prilejul acelei discutii numarul de telefon al sotiei sale pentru a o contacta, am sunat-o si ne-am intalnit in oras, din cate retin la un restaurant. I-am spus lui A. M. ca vorbisem cu sotul ei anterior si ca trebuie sa incheiam un contract de asistenta juridica, ea a zis ca OK....", le-a mai declarat Aspazia Droniuc procurorilor.

Droniuc a aratat ca, desi au fost incheiate doua contracte de asistenta juridica si au fost emise un numar de 21 de facturi fiscale, fiind achitata in perioada 2009-2011 suma totala de 274.330,54 de lei, Monica Apostu nu a efectuat niciun act de consultanta juridica, nu i-a remis niciodata niciun raport si nici nu i-a cerut vreodata o astfel de conduita, "fiind clar intre parti ca acele contracte au doar rolul de a masca foloasele necuvenite remise in contextul celor mai sus aratate".

De altfel, Aspazia Droniuc a subliniat ca, atunci cand a avut nevoie de serviciile unui avocat, a angajat o alta casa de avocatura.

Procurorii spun ca interventiile lui Sorin Apostu asupra directorului RATUC, Liviu Neag, sunt confirmate chiar de directorul regiei in declaratia data in acest dosar.

Conform rechizitoriului, pe de alta parte, desi Monica Apostu a declarat ca, in exercitarea calitatii de avocat, a avut numeroase intalniri cu Aspazia Droniuc, sedinte de consiliere pentru dezbaterea unor "probleme" pe care Droniuc le-ar fi avut la firma, din interceptarile realizate in cauza rezulta ca in perioada iulie-noiembrie 2011 singurele contacte dintre Monica Apostu si Aspazia Droniuc au fost cele din zilele in care s-a realizat transmiterea facturilor pentru plata, activitate care dura cateva minute si avea loc pe fuga, intotdeauna la domiciliul Monicai Apostu sau cele in care prin intermediul Monicai Apostu au fost stabilite intalniri cu Sorin Apostu, intalniri care au avut loc tot la domiciliul celor doi soti.