Curtea Constitutionala a Romaniei considera, in motivarile deciziilor prin care a respins sesizarile de neconstitutionalitate referitoare la revocarile din functie ale lui Vasile Blaga si Robertei Anastase, de la sefia Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor, ca CCR nu poate supune controlului constitutional aceste hotarari deoarece nu privesc probleme de drept, potrivit Agerpres.

"Curtea constata ca Hotararea Senatului nr.24 din 3 iulie 2012, avand ca obiect revocarea din functie a presedintelui Senatului, este un act juridic cu caracter individual. Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constitutionala, deoarece nu privesc probleme de drept, ce ar putea fi supuse controlului de constitutionalitate prin raportare la normele si principiile fundamentale", se arata in motivarea CCR privind sesizarea legata de revocarea lui Vasile Blaga.

Aceeasi motivare este invocata si in cazul revocarii Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

"Curtea Constitutionala nu se poate transforma intr-un arbitru al conflictelor politice din Parlament, nu poate cenzura optiunile politice majoritare ale parlamentarilor cu privire la alegerea presedintelui unei Camere, a conducerii sau a membrilor Biroului permanent al fiecarei Camere sau ai altor organe de lucru si nici nu are rolul unei instante de apel pentru solutionarea unor diferende sau neintelegeri intre persoane ce au calitatea de parlamentari", arata Curtea Constitutionala.

CCR spune ca inlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problema de constitutionalitate pe care Curtea Constitutionala sa poata fi solicitata a o transa.

"Astfel de acte reprezinta manifestari politice care, chiar daca imbraca, formal, haina unor acte juridice, nu au caracter normativ, in sensul ca nu contin reglementari juridice de larga aplicabilitate si cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci reprezinta acte juridice cu caracter individual si scop politic, avand ca obiect numiri, alegeri sau validari in functii", arata judecatorii CCR.