CCR: Intrunirea majoritatii absolute la referendum - conditie esentiala pentru a exprima real si efectiv vointa cetatenilor

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 12 iulie 2012, 17:30 Actualitate | Esenţial

Intrunirea majoritatii absolute, care consta in jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului, in conformitate cu principiul statuat in art.2 alin.(1) din Legea fundamentala arata Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in motivarea deciziei privind Legea referendumului, informeaza Agerpres.

CCR a facut publica joi motivarea deciziei prin care a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

"Participarea la referendum a majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente reprezinta un act de responsabilitate civica, prin care corpul electoral urmeaza sa se pronunte cu privire la sanctionarea sau nu a Presedintelui Romaniei, avand posibilitatea demiterii sau mentinerii acestuia in functie", se arata in motivarea Curtii.

Potrivit CCR, niciun text constitutional nu conditioneaza dreptul legiuitorului de a opta pentru fixarea unei anumite majoritati care sa se pronunte pentru demiterea prin referendum a presedintelui. Judecatorii constitutionali precizeaza ca "demiterea Presedintelui Romaniei prin referendum reprezinta o sanctiune pentru savarsirea unor fapte grave, motiv pentru care Curtea retine ca este justificat ca aceasta sa fie aprobata de cetateni cu majoritatea voturilor valabil exprimate".

CCR apreciaza ca rezultatul referendumului depinde de indeplinirea cumulativa a doua conditii:
 • una referitoare la numarul minim de cetateni care trebuie sa participe la referendum pentru ca acesta sa fie valabil;
 • una privitoare la numarul de voturi valabil exprimate, care determina rezultatul referendumului.

Dupa cum reiese din art.5 alin.(2) si, respectiv, art.10 din Legea nr.3/2000: "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Curtea subliniaza in motivare ca observa faptul ca, ulterior sesizarii sale cu solutionarea prezentei obiectii de neconstitutionalitate, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr.41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care a instituit, in ceea ce priveste aprobarea demiterii presedintelui, o derogare de la art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 referitor la cvorumul de participare la vot ca si conditie de validare a referendumului.

CCR observa ca, in varianta redactionala dedusa in cauza de fata controlului de constitutionalitate, Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 ofera o reglementare unitara pentru toate tipurile de referendum consacrate de Constitutie, dand expresie si exigentei reprezentativitatii sub aspectul rezultatului votului.

Judecatorii arata ca prin Decizia nr.147 din 21 februarie 2007, Curtea a examinat obiectia formulata impotriva prevederilor de modificare a Legii 3/2000, care, in forma supusa controlului de constitutionalitate, prevedea modalitati diferite de aprobare prin referendum a demiterii presedintelui dupa cum acesta fusese ales in primul sau in al doilea tur de scrutin, in conditiile prevazute de Constitutie.

Curtea a retinut, cu acel prilej ca, prin modificarea cuprinsului art. 10 din Legea 3/2000, legiuitorul a dorit sa aplice, sub aspectul voturilor exprimate, principiul simetriei juridice la alegerea presedintelui in al doilea tur de scrutin si la demiterea acestuia ca urmare a consultarii populare.

"CCR a constatat ca, bazandu-si solutiile pe principiul simetriei, legiuitorul nu a tinut seama de faptul ca aplicarea acestui principiu in dreptul public, cu atat mai mult in dreptul constitutional, cu deosebire la organizarea si functionarea autoritatilor publice, nu este posibila. Principiul simetriei este un principiu al dreptului privat, fiind exclusa posibilitatea aplicarii acestuia in dreptul public. De aceea, normele constitutionale sunt asimetrice prin excelenta, motiv pentru care Curtea a retinut ca exigentele stabilite de Constitutie pentru alegerea presedintelui si cele care se refera la demiterea acestuia in urma unui referendum nu sunt simetrice, deoarece ele reprezinta institutii juridice diferite, cu roluri si scopuri diferite, fiecare avand un tratament juridic distinct", se mai arata in motivarea CCR.

In acest context, CCR arata ca demiterea prin referendum a presedintelui nu are semnificatia unei competitii electorale, ci reprezinta o sanctiune pentru savarsirea unor fapte grave prin care acesta incalca prevederile Constitutiei.

Potrivit CCR, conditia ce trebuie indeplinita pentru validitatea referendumului este aceeasi pentru toate tipurile de referendum, art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 impunand intrunirea majoritatii absolute, care consta in jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie. Aceasta se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru. Decizia se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

4714 vizualizari

 • -10 (12 voturi)    
  ??? (Joi, 12 iulie 2012, 17:38)

  marius [anonim]

  pai si de ce nu se alege la fel?
  • +12 (14 voturi)    
   simplu (Joi, 12 iulie 2012, 18:04)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Pentru ca la alegeri trebuie ales un presedinte.
  • +21 (21 voturi)    
   pentru ca (Joi, 12 iulie 2012, 18:11)

   slice_of_life [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Legea se refera la referendum in general. Se si numeste "Legea Referendumului" si nu "legea referendumului pt destituirea lui Basescu". Cand faci un referendum il faci pt a consulta majoritatea absoluta a populatiei tarii si nu 300 de oameni ca asa vrea muschiu unui prim ministru. In plus presedintele este ales pt un mandat de o perioada data. Este normal ca popularitatea sa-i scada dupa cativa ani, dar asta nu inseamna ca il destituim de fiecare data ca asa ni s-a pus noua pata, ne-am plictisit de figura lui, are un ochi mai mic, chelie, vorbeste urat si bea whiskey
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Joi, 12 iulie 2012, 21:36)

    Scum Hero [anonim] i-a raspuns lui slice_of_life

    Majoritatea absoluta la referendum este absolut necesara pentru a evita situatiile penibile. Exemplu: 100.000 oameni (sau cat e minimul legal) semneaza si depun un proiect de referendum prin care cer schimbarea numelui tarii sau a imnului national.
    Se organizeaza referendum, cei 100.000 se duc si voteaza toti pentru propria lor propunere.
    Din restul populatiei nu sunt interesati suficienti incat sa voteze 100.001 contra; in aceste conditii numele tarii si/sau imnul se schimba datorita procentului de 100% obtinut de la cei 100.000.
    Si exemplele penibile se pot gasi cu duiumul.
   • 0 (0 voturi)    
    Si totusi (Vineri, 13 iulie 2012, 10:35)

    OrlyOpinions [anonim] i-a raspuns lui slice_of_life

    Perfect de acord cu majoritate absoluta pentru referendum.
    As vrea totusi si ca alegerile pentru presedintele tarii, parlament, constitutie sa fie validate doar in cazul exprimarii votului majoritatii absolute.
    Nu sunt de acord ca un om sau un un partid odata ales, sa poata face ce vrea timp de un mandat, mai ales cand a fost ales pentru promisiuni pentru un anumit gent de politici. Nu poti sa intorci la 180 de grade dupa ce ai gastigat alegerile si un mandat sa iti faci de cap.
    Eu as prefera ca odata pe an sa fie un referendum prin care sa ne revelidam alesii, 4-5 ani fiind un timp enorm de lung, avand in vedere ce pagube se pot produce in 6 luni sau chiar intr-o luna.
 • +3 (5 voturi)    
  toate deciziile (Joi, 12 iulie 2012, 17:42)

  gabrieel [utilizator]

  Ar ajuta un articol in care sa fie prezentate pe scurt toate deciziile CCR legate de ultimele evolutii. Se va putea astfel intelege corect ce s-a intamplat.
  Un articol similar (complementar) celui cu strategia pentru suspendare care a fost foarte bine facut.
 • +20 (22 voturi)    
  vasile (Joi, 12 iulie 2012, 17:46)

  vasile-roaita [utilizator]

  deci este clar ca buna ziua, eu voi boicota referendumul pentru ca nu sint de acord cu mascarada uslinoasa.
  Asa ca Plagiatoru si Latrinescu trebuie sa-i inmineze demisiile pe 30 iulie domnului presedinte ales Basescu.
  • -14 (20 voturi)    
   Dl. fost presedinte Basescu (Joi, 12 iulie 2012, 18:02)

   Corinteni [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   pe 30 va trebui sa se gandeasca pe la care granita sa o stearga din tara.
   • +10 (10 voturi)    
    ... (Joi, 12 iulie 2012, 18:30)

    Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Corinteni

    Daca ar fi asa atunci Iliescu ar trebui sa fie la munca silinca de mult.
  • 0 (12 voturi)    
   Gresesti (Joi, 12 iulie 2012, 18:16)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   Daca nu te duci la referendum USL va castiga, deoarece cor pune presiune pe Basescu sa demisioneze, si el va face asta pentru ca este un om de cuvnat.
   Indemnul sa nu mergi la referendum este o manipulare Antena 3
   • +9 (9 voturi)    
    Vasile (Joi, 12 iulie 2012, 18:23)

    vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

    de aia nu mai poate Basescu de uslinosi. Legea trebuie respectata. Nu se intruneste qvorumul referendumul este invalidat. Cine zice altfel este clar ca sint uslinosi si nu bagam botul.
    • +4 (4 voturi)    
     Onoarea (Joi, 12 iulie 2012, 18:42)

     LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

     Nu stii ce inseamna un om cu onoare, Basescu are onoare si a demonstrat si atunci cand si-a dat demisia din parlament pentru ca fi judecat.
     Este un om pentru care onoarea este importanta.
     Si apoi referendumul se va judeca dupa ordonanata de urgenta care spune altceva.
   • +5 (5 voturi)    
    Vrajeala (Joi, 12 iulie 2012, 18:34)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

    Ei pun presiune oricum pe Basescu. Cui ii pasa ? Basescu stie de ce nu se prezinta electoratul la vot. Asa cum USL joaca murdar, si poporul le va raspunde tot murdar.
    Daca referendumul ar fi fost validat indiferent de numarul celor prezenti la vot, cei pro-Basescu s-ar fi prezentat masiv la urne si ar fi anulat suspendarea.
 • 0 (2 voturi)    
  auch (Joi, 12 iulie 2012, 17:48)

  amos [utilizator]

  cred ca am gresit la comentariul de mai devreme
  sorry
 • +11 (13 voturi)    
  Daca tin cont... (Joi, 12 iulie 2012, 17:48)

  mariage [utilizator]

  De hotararea CC, sunt in stare sa fac pariu ca fie schimba data referendumului intro zi nelucratoare fie maresc intervalul orar, n-ar fi exclus sa-l tina doua zile cum au facut la votarea constitutiei, daca nu reusesc asa exista si posibilitatea: fiecare PSD-ist cate 5 buletine de vot. Totul pentru front, totul pentru victorie!
 • +2 (4 voturi)    
  cvorum? (Joi, 12 iulie 2012, 17:49)

  Gigi-cvGigi [anonim]

  e constitutionala, dar nu curtea impune prezenta minima de 50% ci spune doar ca textul legii impune prezenta acelui cvorum (lipsa acelui “prin derogare de la art 5 alin (2)”).

  mai pe romaneste curtea atrage atentia ca aceasta modificare asa cum e ea facuta nu elimina cvorumul obligatoriu reglementat de art 5. alin 2., ca sa nu existe dubii la validarea referendmului.
  dar cvorumul nu e impus de ccr in mod obligatoriu.
  • +4 (6 voturi)    
   ******* (Joi, 12 iulie 2012, 17:58)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-cvGigi

   Ce n-ai inteles?
   CCR nu impune nimic. Doar ca daca la vot nu se vor prezenta 50%+1 din toti cetatenii cu drept de vot, referendumul nu va avea absolut nicio valoare pt ca nu va fi validat.
   Hai ca nu e greu.
   • -1 (1 vot)    
    foarte simplu (Joi, 12 iulie 2012, 18:46)

    Gigi-cvGigi [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

    asta daca legea e promulgata de antonescu, pentru ca nu e nevoie de modificare. insa avem oug, la fel de constitutionala, si care a fost "tratata" in aceasta motivatie
    • +1 (1 vot)    
     ******* (Joi, 12 iulie 2012, 19:51)

     Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-cvGigi

     Tocmai ca OUG nu este constitutionala.
     CCR nu poate si nici nu are dreptul sa interzica unui guvern sa dea Ordonante de Urgenta. Este treaba lor, sa dea si 10 pe zi.
     Dar, fiecare text al ordonantei de urgenta trebuie sa respecte Constitutia.
     Asta judeca de fapt CCR. Constitutionalitatea textului la care se refera OG, nicidecum faptul ca un guvern da o ordonanta de urgenta.
     E ca si cum ai intreba CCR daca ai voie sa sapi o groapa la tine in curte.
     Normal ca CCR iti spune, poti sa sapi , nu doar o groapa ci 1000. Este curtea ta.
     Insa, daca se constata ca groapa sapata de tine e prea aproape de casa vecinului, sau ca prezinta un alt pericol, atunci CCR declara groapa respectiva ca fiind neconstiutionala, adica incalca legile in vigoare si te pune s-o astupi.
     Mai simplu de-atat....
 • -1 (15 voturi)    
  Vara asta le spunem NU COMUNISTILOR ! (Joi, 12 iulie 2012, 17:51)

  Miky60 [utilizator]

  Oameni buni, comunistii lui Ilici sunt in stare sa fure 9milioane de voturi ca sa se strange 50%+1 din participanti, asa ca trebuie sa ne ducem la vot si sa le aratam ca nu pot ei fura cat putem noi vota!

  Vara asta le spunem NU COMUNISTILOR !
  • +6 (8 voturi)    
   Nu pot (Joi, 12 iulie 2012, 17:58)

   vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Nu pot uslinosii sa stringa atitea voturi ca nu sint mai multi de 4-5 milioane. daca-i numeri pe bugetari, pe pensionari pe asa zisii revolutionari asistati sociali si aurolaci (ca astia voteaza cu uslinosii)
   Iar ca sa fure voturile pina la 9 milioane este imposibili procurorii de abia asteapta sa-i inhate.
   • +3 (3 voturi)    
    Esti copil, nu ai prins inainte de 89 (Joi, 12 iulie 2012, 18:30)

    Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

    Inseamna ca estti copil si nu stii vreamea dinainte de 89! daca prindeai vremurile alea stiai cum se fac rezultatele din pix si cu cincinalele... Eu le-am prins si mi-e frica, mi-e frica de ce pot face pe 29 iulie!
    Astia sunt in stare sa fure 10milioane de voturi, e o nimica toata pentru ei!
    Singura noastra sansa este sa mergem toti la vot si sa le aratam ca le putem spune NU COMUNISTILOR !
    • +1 (1 vot)    
     Nu sint (Joi, 12 iulie 2012, 18:52)

     vasile-roaita [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

     Am 60 de ani nu sint copil si stiu cum au facut comunistii. dar acum atentia este mare pe ei, or sa fie o gramada de observatori si procurori care o sa-i aresteze pe loc daca fac magarii. S-a terminat cu perioada lui Iliescu si nastase cind faceau ce vroiau. Pot sa fure probabil 100-200 de mii de voturi dar mai mult nu se poate. Nimeni nu-si risca libertatea pentru niste voturi acolo.
  • +4 (4 voturi)    
   Cred ca te inseli (Joi, 12 iulie 2012, 18:15)

   mariage [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Sansa mai mare pentru Basescu ar fi sa nu ne ducem la vot, daca nu se strand 9150000 de votanti chiar daca toti ar vota pentru destituire, referendumul nu poate fi validat si deci chiriasul de la Cotroceni va fi scos cu saltea cu tot in strada.
  • +3 (3 voturi)    
   va rog frumos (Joi, 12 iulie 2012, 18:22)

   math [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   ...sa nu neglijati capacitatea socialistilor (din toate tarile uniti-va si ....acest text a fost cenzurat.....) de a organiza alegeri, de a strange buletine de vot si de a le numara.

   Probabil ca cel mai util lucru ar fi sa mergem cat mai multi ca observatori. Daca se vor face liste suplimentare sa vedeti voi ce trafic de autobuze va exista pe 29 iulie. Nu exclud nici ca Dl. Rus sa fabrice cateva mii sau sute de mii de CI false cu care se va vota de 8 ori pe liste suplimentare si nimeni nu va putea fi prins.

   Voi ati uitat autobuzele cu angajati de la Finante care in ziua alegerilor din 2004 in drum spre Sinaia se opreau intr-un sat de campie la 20 km de DN1. Daca ei doreau sa viziteze satul respectiv (si inca 7) care e problema ?
 • +7 (9 voturi)    
  se strange latul (Joi, 12 iulie 2012, 17:57)

  be_real [utilizator]

  Am spus si ieri...."cine sapa groapa altuia cade singur in ea". USL-ul, desi a lucrat in maximum de viteza pentru a destabiliza toate structurile incepe sa si-o fure.
  Cred ca daca nu impuneau termenul acela de 24 de ore, nici curtea nu s-ar fi suparat atat de tare. Curtea acum lucreaza la foc automat si, din perspectiva in care am citit toate motivarile, pot spune ca lucreaza cat se poate de curat.
  Daca mai zice cineva ca Basescu trage sforile acolo pentru decizii in favoarea PDL, nu are decat sa se gandeasca ca deasupra CCR este Comisia de la Venetia, care are drept si autoritatea de a controla legitimitatea deciziilor CCR.

  Cat despre cei care incurajeaza "VOT OBLIGATORIU", va spun fara rusine ca sunteti batuti in cap si asta fara nici cea mai mica grija ca v-ati putea simti jigniti.
  • +3 (5 voturi)    
   oricum ar fi (Joi, 12 iulie 2012, 18:13)

   Ruhe [utilizator] i-a raspuns lui be_real

   mai mult de 4-5 mil de votanti nu are PSD-ul, cum s-a vazut si la locale. Deci sa-i lasam sa se duca sa voteze. Noi ne putem cauta linistiti de concedii.
   • 0 (0 voturi)    
    vara asta (Joi, 12 iulie 2012, 23:09)

    Stecfaux [utilizator] i-a raspuns lui Ruhe

    Eu vara asta stau la plaja! Sunt in concediu si nu votez :)
  • +1 (1 vot)    
   CCR greseste (Joi, 12 iulie 2012, 18:45)

   bdanutz [utilizator] i-a raspuns lui be_real

   Va rog sa cititi recomandarile Comisiei de la Venetia in legatura cu validarea referendumului si acolo scrie clar ca NU recomanda cvorum deoarece cei ce se abtin sau sunt indiferenti sunt asimilati ca si vot negativ cea ce sigur nu e democratic.Dar ce sa faci toti politicieni ce ii avem sunt hoti si mincinosi (basescu in partea lui, ceielalti alfel).Astept ziua in care sa fie ponta, nastase, basescu, crin colegi de celula...
   • 0 (0 voturi)    
    oare? (Joi, 12 iulie 2012, 18:52)

    be_real [utilizator] i-a raspuns lui bdanutz

    Te rog sa faci diferenta intre "recomandare" si "impunere"...de aici discutam discutii.

    Priveste din punctul de vedere ca majoritatea absoluta se foloseste atunci cand sunt decizii extreme de luat, de importanta extraordinara. Daca in parlament a fost nevoie de majoritate absoluta ca sa demita presedintele, de ce crezi ca e mai putin corect faptul ca e nevoie de majoritate absoluta si la votul popular?

    Am incheiat argumentatia.
   • 0 (0 voturi)    
    Depinde de context! (Joi, 12 iulie 2012, 19:42)

    Vreau_in_europa [utilizator] i-a raspuns lui bdanutz

    Recomandarile Comisiei de la Venetia in legatura cu asimilarea non-votului absenteistilor este o chestiune de context. Acestia pot sa nu fie de acord cu chestiunea supusa la vot sa sa nu fie de acord chiar cu supunerea la vot a respectivei chestiuni. Deci este interpretabila atitudinea non-votului.

    Aici nu este vorba de anumiti politicieni. Sa lasam deoparte pasiunile politice si sa judecam acest aspect la rece si cat mai pragmatic.

    Practic e vorba de un principiu si anume de respectare interesului national. Referendumul este unealta prin care cetatenii (cu drept de vot) isi exprima (sau nu) acordul cu o anumita decizie de interes national. Ca sa nu existe riscul ca un numar mic de cetateni sa ajunga sa hotarasca pentru toti, este nevoie de indeplinirea unui cvorum si anume de 50%+1vot. Daca acest numar minim a fost atins se poate spune ca i-a fost data o sansa majoritatii cetatenilor cu drept de vot sa isi exprime opinia si deci cei care nu au votat nu pot sa conteste faptul ca hotararea a fost luata de catre o minoritate.

    Faptul ca opinia intregului electorat ar fi fost alta poate, daca prezenta ar fi fost de 100%, este o alta chestiune.

    Daca vreau ceva de la acest referendum atunci ma prezint la urne, dar daca consider ca trebuie sa imi exprim dezacordul chiar cu organizarea referendumului atunci absenta mea de la urne constituie un vot de blam adus acestei actiuni.
  • +3 (3 voturi)    
   Vot obigatoriu!?!?!?! In nici un caz! (Joi, 12 iulie 2012, 18:59)

   Vreau_in_europa [utilizator] i-a raspuns lui be_real

   Vot obigatoriu!?!?!?! In nici un caz!

   Sa nu facem confuzie intre drepturi si obligatii. In constitutie este specificat clar DREPTUL la vot al tuturor cetatenilor care au implinit varsta de 18 ani.
   Neprezentarea la vot constituie o expresie a unei opinii in legatura cu chestiunile supuse votului. Chiar daca aceasta opinie nu este prea magulitoare sau pur si simplu este vorba de dezinteres.

   Sa retinem: desi nu este garantat in mod expres de constitutie dreptul de a NU vota exista. De fapt este garantat atunci cand constitutia vorbeste de LIBERA EXPRIMARE.
   • +1 (1 vot)    
    multumesc (Joi, 12 iulie 2012, 19:22)

    be_real [utilizator] i-a raspuns lui Vreau_in_europa

    pentru argumentare. Chiar nu aveam chef sa le explic eu celor care cer "vot obligatoriu" asta, pentru ca oricum am dubii ca ar putea intelege...
    • 0 (0 voturi)    
     Welcome! (Joi, 12 iulie 2012, 19:46)

     Vreau_in_europa [utilizator] i-a raspuns lui be_real

     Poate asa se invata democratia. Acceptand mai mult decat o idee.
     Sa fim optimisti: nu am pretentia ca am schimbat ceva substantial. Nici macar nu cred ca am schimbat macar o opinie, dar macat pe unul dintre ei poate tot l-am pus pe ganduri!!!
     ...si asta e ceva!
 • +3 (5 voturi)    
  parerea mea (Joi, 12 iulie 2012, 18:14)

  pucca118 [utilizator]

  in concluzie: cine vrea suspendarea presedintelui sa mearga la vot sperand :
  1. ca vor participa jumatate +1 din inscrisi
  2. voturile exprimate sa fie majoritare in favoare suspensarii
  Cine nu vrea suspendare: bine ar fi sa nu mearga la vot, caci nu face decat sa fie creasca posibilitatea validarii.
  La ce "campanie" agresiva face USL oricum la vot se vor prezenta mai multi cei care doresc suspendarea..
 • -4 (6 voturi)    
  Hotarare stupida (Joi, 12 iulie 2012, 18:24)

  dictatorul [utilizator]

  Draga Curte Constitutionala te-ai facut de ras si ai aratat ca tot ce ai vrut a fost sa il tii in brate pe Basescu. Ce importanta are cati oameni se prezinta la vot, atat timp cat nu este ceruta majoritatea celor inscrisi pe liste, pentru a-l demite pe Basescu?
  Iar voi, cei de la USL, sunteti la fel de prosti, pentru ca nu ati modificat si art. 5 al. 2 din legea referendumului, a.i. sa fie necesar, pentru orice referedum, majoritatea simpla.
 • +3 (3 voturi)    
  Sincer... (Joi, 12 iulie 2012, 19:21)

  Incomod1 [anonim]

  cred ca va asteapta o surpriza tare neplacuta in 29... :)


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică