Victor Ponta a declarat pentru cotidianul spaniol El Pais ca o criza politica majora va fi generata in situatia in care referendumul de demitere a lui Traian Basescu nu va fi validat, chiar daca votul va fi majoritar pentru demitere: “situatia asta nu ma lasa sa dorm”. Premierul roman a apreciat ca o eventuala coabitare cu Traian Basescu ar fi “foarte dificila, daca nu imposibila”.

Victor PontaFoto: AGERPRES

”Am venit la Bruxelles dispus sa ascult si sa corectez orice e nevoie” este declaratia premierului roman din titlul unui scurt interviu acordat cotidianului spaniol de stanga, El Pais.

Facand referire la situatia politica din Romania, Victor Ponta a precizat ca “recensamantul a stabilit ca exista 18 milioane de romani, desi trei milioane dintre ei locuiesc in afara Romaniei si multi in Spania. Imaginati-va ca 8 milioane de oameni vor vota si 95% dintre ei o vor face in favoarea demiterii lui Traian Basescu. Dar pentru ca el si-a rugat oamenii sa nu participe pentru a evita o prezenta de 50%, presedintele isi va relua functia. Asta va duce la o criza politica majora: presedintele va avea impotriva Parlamentul, Guvernul si opinia publica. Situatia asta nu ma lasa sa dorm.”

”Solutia este coabitarea, dar va fi foarte dificil, daca nu imposibil”, a mai spus Victor Ponta. “Pana acum a fost imposibil. Basescu a fost 8 ani presedinte si este obisnuit sa detina toata puterea. A fost capitan de nava si crede ca el este seful caruia toti trebuie sa i se supuna.”

Interviul a fost acordat in contextul prezentei la Bruxelles a lui Victor Ponta pentru discutii cu inaltii oficiali europeni pe tema crizei constitutionale de la Bucuresti: “Am venit la Bruxelles ca sa explic ce s-a intamplat in Romania, dispus sa ascult si sa corectez orice e nevoie. Il voi ruga pe Barroso sa trimita experti la Bucuresti care sa analizeze situatia la fata locului.”