Rapoartele Comisiei Europene (CE) pentru Romania si Bulgaria, realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), vor fi publicate pe data de 18 iulie, a anuntat joi Guvernul bulgar, citat de agentia de presa Novinite. Data a fost anuntata de presedintele CE Jose Manuel Barroso in cadrul unei intalniri de miercuri cu premierul bulgar Boiko Borisov. Persedintele CE a informat ca fiecare dintre cele doua tari va fi tratate in conformitate cu propriile progrese.

Termenul de publicare a rapoartelor era stabilit initial la jumatatea lunii iulie insa a fost prelungit cu cateva zile.

Cotidianului bulgar Trud scria in urma cu o zi, citand surse confidentiale, ca Uniunea Europeana (UE) ia in considerare monitorizarea separata a Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste progresele in domeniul justitiei si afacerilor interne, invocand incercarea coalitiei Guvernului roman de al destitui pe presedintele Traian Basescu si de a modifica atat atributiile Curtii Constitutionale cat si Legea referendumului.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat diplomatul, fara a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm sa spuna daca mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat in aceasta vara sau daca va fi mai strict cu vreuna dintre tari, afirmand doar ca acesta ar putea fi mai precis.