Miercurea viitoare, in sedinta ordinara a Colegiului Comisarilor, si cand se va adopta raportul asupra justitiei, asa cum era stabilit de ceva vreme si cum fusese, de altfel, facut public de catre Comisia Europeana, se va decide soarta mecanismului de cooperare si verificare (MCV) asupra justitiei, a reamintit comisarul european Viviane Reding, intr-o declaratie inaitnea intalnirii cu ministrul justitiei Titus Corlatean. Comisarul a spus ca va vorbi cu acesta despre "evolutia rapida a situatiei din Romania", dar mai inainte "ii va explica" faptul ca justitia e oarba si nu vede culoarea politica. Intalnirea celor doi s-a terminat, dar nu au avut loc declaratii de presa.

Comisia Europeana se va reuni, asa cum o face in fiecare miercuri, si saptamana viitoare, in 18 iulie, cand va prezenta - asa cum a fost anuntat de altfel oficial de acum o saptamana - raportul asupra mecanismului de cooperare si verificare pe justitie (MCV). Este o evaluare la cinci ani de la impunerea acestei forme de colaborare cu autoritatile romane si se va lua decizia privind viitorul acestui mecanism.

Potrivit surselor Hotnews.ro, inainte de ultimele desfasurari politice din Romania, intentia era ca MCV sa continue inca un an, pana la aderarea Croatiei. Numai ca perspectivele unui raport pozitiv s-au diminuat odata cu agravarea situatiei politice din Romania.

Reding a spus ca saptamana viitoare se va decide ce se va intampla cu MCV, insa obiectivele sunt foarte clare. "Sa ascultam intai guvernul roman, apoi Colegiul Comisarilor va decide concluziile, saptamana viitoare", a spus Reding.

Iar ascultarea guvernului Romaniei a avut loc astazi, in intalnirea cu Titus Corlatean, ministrul justitiei, si va avea loc joi, cand premierul Victor Ponta il va intalni pe presedintele CE Jose Manuel Barroso.

Intalnirea Reding-Corlatean a avut loc, insa nu au aparut declaratii in urma acesteia. Inainte de intalnire, in conferinta de presa de la pranz, comsiarul european a spus, referitor la ce urma sa discute cu ministrul roman, aratandu-se inca o data "serios ingrijorata de rapida evolutie a situatiei din Romania":

"Ii voi explica in primul rand ca justitia e oarba si nu priveste culoarea politica, ci la situatie. Si situatia este, asa cum stiti, presiunea pusa asupra sistemului judiciar, limitarea competentelor Curtii Constitutionale si a tuturor implicatiilor pe care le are aceasta decizie si indepartarea Avocatului Poporului prin proceduri anormale. Ombudsmanul (avocatul poporului) trebuie sa fie cel care lupta impotriva coruptiei", crede Reding.