Procurorul George Balan, membru CSM, a declarat miercuri, dupa ce s-a prezentat la sediul DNA pentru a fi audiat intr-un dosar in care procurorii Marcel Sampetru si George Balan si-ar fi negociat, cu lideri politici, functiile de procuror sef al DNA si procuror general al Romaniei, ca discutia sa la telefon cu premierul Victor Ponta nu are legatura cu dosarul. "Cauza nu are nici o legatura cu telefonul dat premierului", a declarat procurorul George Balan.

Procurorul George BalanFoto: Agerpres

George Balan nu a facut mai multe declaratii la iesirea din sediul DNA.

La sediul DNA, s-a prezentat, miercuri, si procurorul Marcel Sampetru. Marcel Sampetru a iesit din sediul DNA, a declarat jurnalistilor ca i s-au adus la cunostinta acuzatiile si ca se va prezenta din nou la DNA saptamana viitoare.

Pentru cei doi nu s-a cerut la CSM, de catre procurori, aviz de retinere, cel mai probabil acestia urmand sa fie cercetati in libertate.

Totodata, Seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI), comisarul Vlad Adrian Mihai, s-a prezentat si el la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiat in cazul referitor divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate, relateaza Mediafax. La iesire, Vlad Mihai nu a facut nici o declaratie.

Anchetatorii DNA au facut, miercuri dimineata o perchezitie la domiciliul comisarului Vlad Mihai, numele sau fiind vehiculat in afacerea judiciara in care sunt implicati si procurorul George Balan, fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in prezent membru simplu, si Marian Sampetru, fost consilier al lui Balan, detasat la Directia Resurse Umane a CSM.

Cei doi procurori sunt acuzati de fapte de coruptie. Sampetru si Balan si-ar fi negociat, cu lideri politici, functiile de procuror-sef al DNA si procuror general al Romaniei. DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui George Balan si a lui Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general Ilie Botos.

Procurorul George Balan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizatiilor obtinute de la instanta suprema, el avand convorbiri cu mai multe persoane, intre care Marcel Sampetru, comisarul Mihai Vlad - seful SIPI Ilfov, dar si cu premierul Victor Ponta.

Din cadrul discutiilor interceptate, inca din luna februarie, ale lui Georghe Balan a reiesit ca acesta a dat impresia ca va fi numit procuror general al Romaniei de catre premierul Victor Ponta, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, in una din convorbiri, Balan ii cere lui Ponta o intalnire si acesta accepta.

George Balan a fost procuror sef adjunct al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din Parchetul Curtii Supreme de Justitie si presedinte al Comisiei de disciplina din Ministerul Public (1999 - 2000), perioada in care Victor Ponta a fost promovat din functia de procuror de la Parchetul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti la Sectia anticoruptie a Parchetului instantei supreme. Concret, Balan i-a fost sef lui Ponta, cunoscandu-se din acea perioada.

Totodata, din cadrul discutiilor pe care le purta Balan a reiesit ca PSD si PNL isi disputau conducerile din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie. Concret, PSD ar fi vrut sa propuna sefi in Parchetul ICCJ, iar PNL in DNA, afirma sursele citate.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, marti, Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz pentru perchezitionarea birourilor procurorilor George Balan, membru CSM, si a lui Marcel Sampetru, fost procuror la Parchetul National Anticoruptie (fostul PNA, actual DNA, fost consilier al lui Balan, care de la inceputul anului fusese mutat la Directia Resurse Umane a Consiliului.

Potrivit solicitarii DNA, cei doi ar fi obtinut informatii de la Directia Informativa de Protectie Interna (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice, in baza acestor informari, Balan si Sampetru si-ar fi negociat ocuparea unor functii de conducere in Ministerul Public.

Ei sunt acuzati de DNA de divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Procurorii George Balan, membru CSM, si Marcel Sampetru, cercetati de procurorii anticoruptie, au fost suspendati din functii, miercuri, de catre Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anuntat presedintele CSM, Alina Ghica.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a spus ca la acest moment este dispusa inceperea urmaririi penale in cazul procurorilor Balan si Sampetru si ca in prezent continua perchezitiile incepute miercuri dimineata in acest caz.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi a explicat faptul ca acces la informatii clasificate si la diverse note rezultate din interceptari telefonice, in mod obisnuit, au doar procurorii care instrumenteaza dosare si care dispun astfel de masuri. "In alte conditii nu au acces alti procurori sau alte persoane", a spus Kovesi.