Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a stabilit "procedura de evaluare a auto-sesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a dr. Victor Ponta, procedura ce vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate", anunta Universitatea Bucuresti printr-un comunicat de presa. "Urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etica sa formuleze o hotarare", mai precizeaza comunicatul. Amintim ca astazi, 11 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a intrunit in sedinta pentru a discuta acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta.

La finalul sedintei Comisiei de Etica, Universitatea din Bucuresti a remis HotNews.ro urmatorul comunicat:

"In sedinta din 11 iulie 2012, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a reunit avand doua teme pe ordinea de zi:

1. Definitivarea Regulamentului de organziare si functionare a Comisiei de Etica

2. Auto-sesizarea Universitatii din Bucuresti in cazul acuzatiilor de plagiat aduse dr. Victor Ponta

Astfel, a fost definitivat Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei de Etica care va fi validat in Sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti, din data de 18 iulie 2012. De asemenea, a fost ales presedinte al Comisiei de Etica domnul prof. dr. Marian Popescu.

A fost stabilita procedura de evaluare a auto-sesizarii privind acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a dr. Victor Ponta, procedura ce vizeaza analizarea tezei de doctorat si a surselor incriminate. Urmeaza ca, in cel mai scurt timp posibil, permis de regulamentele UB, Comisia de Etica sa formuleze o hotarare".

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti este formata din: Ovidiu Bozgan (Facultatea de Istorie), Viorel Ciobanu (Facultatea de Drept), Georgeta Ghebrea (Facultatea de Stiinte Politice), Adrian Paul Iliescu (Facultatea de Filosofie), Ionel Lazanu (Facultatea de Fizica), Cristian Marunteanu (Facultatea de Geologie si Geofizica), Marian Popescu (Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii), Vasile Preda (Facultatea de Matematica si Informatica), Tudor Rosu (Facultatea de Chimie), Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala), Anca Sarbu (Facultatea de Biologie), Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxa), Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

22 iunie: Universitatea Bucuresti a cerut intrunirea Comisiei de Etica a universitatii si a cerut si Facultatii de Drept sa analizeze acuzatiile de plagiat

Universitatea din Bucuresti a anuntat in urma cu aproape trei saptamanica a luat act de acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, referitoare la teza de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, in anul 2003. Universitatea i-a cerut atunci, pe 22 iunie, Facultatii de Drept sa ia in discutie formarea unei comisii care sa analizeze aceste acuzatii de plagiat.

Totodata, rectorul Universitatii din Bucuresti a cerut intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a institutiei de invatamant superior, pentru a dezbate cazul. "Conducerea Universitatii din Bucuresti, in cunostinta de cauza si pe baza celor doua materiale (punctul de vedere al Facultatii de Drept si punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti), va putea dispune masuri adecvate in acel moment", a anuntat UB printr-un comunicat de presa.

27 iunie: Facultatea de Drept decide ca nu are competenta legala sa verifice acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta

Pe 27 iunie, Facultatea de Drept anunta ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu.

Legal, analiza acuzatiilor de plagiat in acest caz este responsabilitatea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

27 iunie: Rectorul Universitatii din Bucuresti declara pentru HotNews.ro ca investigatia va continua la nivelul Comisiei de Etica a UB

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca pe 4 iulie Comisia de Etica a Universitatii se intruneste in a doua sedinta in care va analiza acuzatiile de plagiat in cazul Ponta. "Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept - facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza - dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti", a declarat rectorul UB pentru HotNews.ro.

Mircea Dumitru preciza atunci ca "membrii Comisiei de Etica au facut rost de toate documentele si se vor intruni miercurea viitoare (pe 4 iulie - n.red.) pentru a efectua o analiza pe fond. Sunt 13 membri in aceasta Comisie. Comisia de Etica este un for de analiza etica principal in universitate".

28 iunie: Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, a demisionat din functie

Pe 28 iunie, Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si-a depus demisia, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Informatia a fost confirmata de catre Universitatea Bucuresti printr-un comunicat de presa. Decizia decanului a venit la o zi dupa ce Facultatea de Drept a decis in sedinta de Consiliu sa nu analizeze acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

Baias a declarat pentru Adevarul: "Mi-am dat demisia pentru ca am votat pentru verificarea acuzatiilor de plagiat aduse domnului Ponta si vreau constituirea unei comisii care sa cerceteze aceste acuzatii".

4 iulie: Universitatea Bucuresti anunta ca in prezent Comisia de etica lucreaza la propriul regulament

In urma cu o saptamana, Universitatea Bucuresti a anuntat printr-un comunicat de presa ca in prezent Comisia de etica lucreaza la propriul regulament de functionare, fiind o comisie nou constituita, fapt care va permite ca "saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.red.) sa fie evaluata situatia creata de acuzatiile de plagiat formulate la adresa premierului Victor Ponta", transmite Agerpres.

Potrivit Universitatii, in sedinta de pe 4 iulie a fost stabilit corpusul de documente institutionale (regulamente, coduri etc.) care va sta la baza evaluarii ce va fi efectuata in continuare de Comisia de etica si de expertii desemnati. Totodata, evaluarea Comisiei de etica va fi sprijinita si de consultarea unui numar de experti din domeniul juridic, atat din Romania, cat si din strainatate, informeaza Universitatea Bucuresti.

Victor Ponta despre analiza realizata de Universitatea Bucuresti: E foarte bine. Am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare, se dorea sa ramana la nivel mediatic

Dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca va verifica acuzatia de plagiat, pe 22 iunie, premierul Victor Ponta a declarat: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitatea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Decizia Universitatii din Bucuresti de a analiza in Comisia de Etica a universitatii acuzatiile de plagiat a venit la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

Precizam ca decizia pe care Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti o va da in acest caz nu are niciun efect juridic.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - organismul care a propus Ministrului Educatiei acordarea titlului de doctor - este singura institutie abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta si singura care poate propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

De altfel, amintim ca pe 29 iunie Consiliul general al CNATDCU a anuntat in urma unei sedinte ca analiza documentelor arata caVictor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, fiind un plagiat de tip copy-paste.

Cu doar o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, Ministerul Educatiei a dat un ordin prin care a schimbat componenta Consiliului General al CNATDCU. Ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial la o ora dupa ce Consiliul general al CNATDCU s-a intrunit in sedinta anuntata cu cel putin doua saptamani inainte.

Academicianul Marius Andruh, presedintele Consiliului general al CNATDCU, a anuntat dupa sedinta ca a propus retragerea titlului de doctor al premierului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

In replica, Ministerul Educatiei a sustinut ca deciziile luate de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.