ICR ii raspunde lui Ponta: Deja admiteti ca prevederile OUG 27 au fost pripite si indoielnice

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 13:10 Actualitate | Esenţial

Conducerea ICR ii raspunde premierului Victor Ponta la intrebarea "daca considera ca trebuie sa ramana sub presedintele Romaniei acum sau o sa considere ca e mai bine la Senat", remarcand ca aceasta arata gandirea guvernarii USL si ca prim-ministrul deja admite ca prevederile OUG 27 au fost pripite, transmite Mediafax.

Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici, si vicepresedintii Mircea Mihaies si Tania Radu se adreseaza premierului amintind de intrebarea pe care acesta le-a adresat-o public luni seara intr-o conferinta de presa a Uniunii Social Liberale (USL): "As vrea sa-i intreb pe cei de la ICR daca considera ca trebuie sa ramana sub presedintele Romaniei acum. Sau o sa considere ca e mai bine la Senat?" - intrebare care "lasa sa se ghiceasca ceva din gandirea care a prezidat la succesiunea de schimbari prin care USL si-a pecetluit guvernarea: fie Ordonanta de Urgenta nr. 27/14 iunie 2012 (prin care ICR a fost trecut in subordinea Senatului, n.r.) e respinsa de CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) si atunci ICR va continua sa fie, asa cum a vrut conducerea ICR, sub Presedintie, dar atunci se va trezi cu Crin Antonescu ca presedinte interimar; fie OUG e acceptata de CCR si atunci ICR trece in subordinea Biroului Permanent al Senatului, iar Institutul va fi controlat tot de USL".

"La aceasta dilema inutila, fara raport cu substanta crizei in care ordonanta de urgenta emisa de guvernul Dvs. a aruncat fara nici o justificare Institutul Cultural Roman, raspundem dupa cum urmeaza: In primul rand, ne dam seama ca deja admiteti ca prevederile ordonantei de urgenta nr. 27/14 iunie 2012 ᅡprivind unele masuri din domeniul culturalᅡ au fost pripite si chiar indoielnice", spune conducerea ICR.

"In al doilea rand, constatam inca o data autoritarismul abia mascat al actiunii Dvs. guvernamentale, in sugestia ca ati putea oricand schimba OUG 27 intr-o alta, prin care, de la Senat, ICR sa treaca la Presedintie - la fel de arbitrar intr-o situatie, ca si in alta", continua semnatarii, reamintindu-i lui Ponta, "spre informarea opiniei publice", ca "singurele posibilitati de revenire la Legea 356 (de functionare a ICR, n.r.) nemodificata prin OUG nr. 27/14 iunie 2012 sunt: declararea ordonantei ca neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, respingerea ei de catre Parlament sau adoptarea unei alte ordonante a guvernului, care sa o invalideze pe cea in vigoare".

Raspunsul conducerii ICR se refera si la comentariul pe care premierul l-a facut dupa ce a adresat aceasta intrebare: "De aia e bine niciodata sa nu crezi ca daca te legi de un Traian Basescu nemuritor vei ramane pe viata", cei trei semnatari precizand ca niciunul nu doreste un nou mandat la conducerea ICR, "indiferent cine ocupa functia de presedinte al Romaniei".

Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu isi reafirma de asemenea "pozitia de principiu", potrivit careia "asezarea Institutului Cultural Roman sub autoritatea simbolica a Presedintelui Romaniei (asa cum prevedea Legea 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman), este preferabila trecerii sale in subordinea, inevitabil politica, a Biroului Permanent al Senatului".

Conducerea ICR argumenteaza referindu-se la experienta audierilor sale in Comisia de cultura a Senatului, unde "atmosfera era dominata de un nationalism inversunat si obtuz" si toate discutiile erau politizate, si prin faptul ca presedintele, spre deosebire de un senator, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic si ar avea mai mult de pierdut in ochii opiniei publice, decat de castigat daca ar interveni discretionar in programele ICR.

"In plus, chezasul independentei politicilor culturale ale Institutului este presedintele ICR insusi: de integritatea sa atarna, in ultima instanta, respingerea ingerintelor de orice fel. Putem asigura opinia publica - si pe Dvs., Domnule Prim-Ministru - ca presedintele Traian Basescu nu a intervenit niciodata, sub nici o forma, in activitatile Institutului, iar actuala conducere a Institutului nu s-a abatut nici o clipa de la cea mai stricta neutralitate institutionala", mai spune conducerea ICR.

Cei trei semnatari mai spun ca reactia de respingere de catre conducerea ICR a OUG nr. 27/ 2012 a fost declansata de preambulul actului normativ in care se vorbeste despre "sentimentul de apartenenta la natiunea romana a celor stabiliti, vremelnic, in alte state", ceea ce implica o modificare radicala a misiunii ICR, atragand de partea Institutului asa cum functioneaza in prezent un numar impresionant de organizatii si personalitati culturale din toata lumea.

"In acelasi timp, protestam cu vehementa impotriva minciunii proferate, cu toata autoritatea functiei pe care o ocupa, de copresedintele USL si ministrul Dvs., dl Daniel Chitoiu, ministru al economiei, care a reluat dezinformarea potrivit careia bursierii ICR ar fi antrenati, in cadrul programului de formare a tinerilor traducatori, ca agenti de influenta (citam: "vectorii de imagine platiti din bani publici prin ICR sau alte institutii ale statului care in loc sa-si faca treaba pentru serviciul pentru care au fost trimisi afara ei, in schimb, au denigrat Romania")", mai spun semnatarii.

"Inainte de a fi o minciuna si o afirmatie iresponsabila, este o jignire adusa tuturor celor care si-au ales limba si cultura romana ca obiect de admiratie si de inspiratie. Acesti oameni isi vad acum rasplatita pasiunea pentru Romania cu o calomnie de cea mai joasa extractie", incheie conducerea ICR.

Curtea Constitutionala a amanat pentru 31 iulie luarea unei decizii in legatura cu sesizarea de neconstitutionalitate a OUG prin care ICR trece de la Presedintie la Senat, neintrunindu-se majoritatea necesara. Curtea Constitutionala trebuia sa ia in discutie in 5 iulie legalitatea OUG 27/2012, insa si atunci dezbaterea a fost amanata, pentru 10 iulie.

Pe 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CCR in acest caz, a fost revocat din functia de Avocat al Poporului. Functia a fost preluata interimar de catre Valer Dorneanu.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanta de Urgenta 27/ 2012, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Conducerea operativa a ICR era asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies - vicepresedinti, insa Camera Deputatilor a eliminat cele doua functii de vicepresedinte, prevazute din 2011 in Legea de functionare a institutului.

Premierul Victor Ponta a spus despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.

El a mai sustinut ca liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intentioneaza sa il schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Roman, ci sa asigure transparenta in cheltuirea banilor publici, iar "agitatia" creata pe aceasta tema releva ca cineva are ceva de ascuns.

Pe de alta parte, mii de artisti, oameni de cultura, dar si de afaceri, jurnalisti, organizatii artistice, colaboratori si publicul ICR din tara si din strainatate au facut apeluri ca Guvernul sa revoce aceasta ordonanta, considerand-o un act de politizare a ICR si sustinand falsitatea acuzatiilor de lipsa a transparentei si politizare de care ar fi dat dovada institutia. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc in 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

7265 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Ati uitat sa formulati (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:16)

  Claude [utilizator]

  "presedintele suspendat Traian Basescu". Asta ca sa inteleaga si Pontacul ceva din scrisoarea asta. ca in rest sint sigur ca n-a inteles nimic. Ce atitea OUG amestecate in ea? Las' ca da un OUG el acum sa clarifice tot.
 • -13 (19 voturi)    
  si totusi icr-ule (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:17)

  oblea [anonim]

  de ce fugi de control parlamentar ?
  din "casa mica" in "casa mare" si inapoi ?
  • +13 (15 voturi)    
   Ma uimesti oblea (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:01)

   Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui oblea

   L-ai citit pe Liiceanu si poti face fine ironii ?
   Mutati-l ( pe ICR) mutantilor la Marea Adunare Nationala, comasati-l cu Inspectoratul de Stat in Constructii, fuzionati-l cu noua comisie de etica si echitate usl-ista, numit-l pe Chitoiu portar ca sa "debloce"usile, pe Grajadan Balaban presedinte, vicepresedinti pe Liviu Pop si Mang, purtator de cuvant pe Vanghelie, Corina Dumitrescu secretar pentru relatia cu diaspora de la Standford, pe Victor Ponta secretar pentru relatia cu comunitatea stiintifica din parlament si pe eruditul adrian nastase presedinte de onoare.
   Desi, daca ma gandesc bine ar fi pacat sa-l mutam de presedintie, avand in vedere inestimabila valore teoretica si practica a noului presedinte de la Cotroceni.
   • +8 (10 voturi)    
    ICR (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:20)

    maximus [anonim] i-a raspuns lui Copy-Paste

    pe tovarasul cu nume predestinat actului de cultura,numit TONI GREBLA de ce il uiti,ar trb pus si el sa faca CEVA la ICR asa cum caloriferistul devenit secretar de partid la universitate il scotea de la catedra de filosofie pe Lucian Blaga,sub cuvant ca are o orientare ideologica aberanta....
    • +1 (3 voturi)    
     filtrati-i pe cei din "publicul ICR, colaboratori (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:14)

     sisipisi [utilizator] i-a raspuns lui maximus

     Toni Grebla a fost judecator pe undeva prin "Gorji", nu cred ca a pretins vreodata ca e om de cultura. Nici de la Chitoiu n-as avea pretentii, macar ca un predecesor de-al sau era concomitent scriitor si ministru al finantelor si economiei. Cred ca ingrijorarea apare cind ii trecem pe artisti si "oamenii" de cultura printr-un filtru modest de capacitate intelectuala, cum ar fi, pe gustul meu, testul de gramatica de la clasa a VIII-a.
 • -17 (17 voturi)    
  .... (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:19)

  vitanis [anonim]

  Mai nei. spra. viti. lor, voi nici atat nu ati inteles ca Ponta isi batea joc de voi? Si atunci sa asteptam sa pricepeti ceva din dframa acestui popor din sudoarea caruia traiti (si furati)? Vai de capul nostru!
  • +9 (11 voturi)    
   Ba da, am inteles (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:52)

   berger [utilizator] i-a raspuns lui vitanis

   Nimeni nu se indoieste o clipa ca Ponta isi bate joc de noi. Ce nu intelegem este de ce il aplauda unii pentru ceea ce face, ca si noi suntem cetanteni ai acestei tari.
  • +6 (10 voturi)    
   Mie îmi e clar... (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:13)

   Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui vitanis

   ...că sînteţi total paralel cu tot ce înseamnă cultură. Asta se întîmplă cînd intră elefanţii în prăvălia de porţelanuri...
   • -2 (6 voturi)    
    teoria lobacevskiana a paralelelor? (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:07)

    sisipisi [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

    Ei, ia spune-ne, tu, draguto, ce se intimpla "cînd intră elefanţii în prăvălia de porţelanuri... "... (Poti folosi si termeni precum: Chinashop, bull.) Numai din trei-patru cuvinte ne-ai convins ca vorbesti din punctul de interesectie al directiilor importante ale culturii, nu ca taranu cela, cu turul pantalonilor prins de o paralela.
   • -4 (4 voturi)    
    Un banc pentru culta IM (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:25)

    vitanis [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

    -Am fost la teatru, se joaca Sachespeare.
    -Vai tu da culta mai esti!
    -Culta esti tu cu ma-ta!
    • +1 (1 vot)    
     Cu asta... (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:41)

     Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui vitanis

     ...m-aţi amuţit... Dar nu aţi rezolvat problema...
 • -10 (12 voturi)    
  Mai bine era sa-l desfinteze ? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:58)

  Koczka [utilizator]

  Ca tot e criza si se termina cu tot tambalaul. Sa lucreze cu alti bani, de la privati. Staul nu mai are bani pentru agenti de influenta si alte mofturi. Trebuie bani in scoli si in spitale !
  • +1 (1 vot)    
   daca te interesa scoala.. (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:43)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   .. nu stateai si pierdeai timpul pe forumuri!!
   ..la spital cred ca esti, la ala special, pentru oamenii speciali !
   Sau poate o sa ajungi la ala special, pentru oamenii speciali, dar cu un om special deja in el!
 • -10 (12 voturi)    
  ICR - adunatura de plagiatori (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:00)

  Mihai [anonim]

  Astia cu zvastica pe la New York si tot felul de smenuri pe bani publici, "intelectualii plagiatori" Plesu si Liiceanu si tot restul "telectualilor" se tem ca nu o sa se mai infrupte din banul public, asta e problema lor, nu ca s-a schimbat stapanul.
  • +2 (2 voturi)    
   prietene.. (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:40)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   .. vezi ca svastica a purtat si Mazare cu progenitura lui, in Constanta.. asa ca las-o mia moale cu observatiile de comunistoid!!!
  • +2 (2 voturi)    
   poti sa spui asta (Miercuri, 11 iulie 2012, 20:01)

   frederik [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   dupa ce ii judeca.cam asa e la romaniaca
   verdictul se da dupa ce antena 3 o da ca stire.
   nu scapati in veci de mentalitatea securista.
   asa precum judecati dupa dosare si ascendenti.
   vezi tismaneanu(daca are tata comunist nu e bun)
   asa era doar pe vreme comunistilor cind cei ce nu
   aveau"origine sanatoasa" erau zburati de prin facultati si posturi importante
 • +9 (11 voturi)    
  Cand vrei sa ascunzi ceva (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:03)

  LoveRomania [utilizator]

  Cand vrei sa ascunzi ceva faci o comisie parlamentara, acolo nimeni nu este vinovat, intotdeauna este vinovat altcineva, dar nu stim cine.
  Asta este motivul treceri sub control parlamentar
 • +5 (7 voturi)    
  acasa? (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:31)

  skyradio [anonim]

  e cineva la tine? sa nu faca drumul degeaba!
 • -3 (5 voturi)    
  mioritics deal&vale (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:40)

  busola [utilizator]

  Sunt vinovat, la fel de vinovat
  Precum lavanguardistul Pata
  Ce dealul sterp l-abandonat
  Ca sa compuna Basesciada!

  In vaile prostiei coboram
  Din 'naltul fara iarba al intelepciunii
  Cu Liiceanu plagiatul s-ocaram
  Si sa-juram cu Plesu doar pe unii...

  Un ochi distinct de giocator abil
  La fiecare ne-a fixat valoarea.
  Pana baietii lui ce-asculta pe mobil
  Vor asculta prin referendum extirparea.
 • +1 (3 voturi)    
  dar chiar nu-mi fac nicio grija (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:59)

  sisipisi [utilizator]

  ..."mii de artisti, oameni de cultura, dar si de afaceri, jurnalisti, organizatii artistice, colaboratori si publicul ICR din tara si din strainatate au facut apeluri"... daca "miile" astea voteaza nu la referendum, Basescu s-a scos...
 • -1 (3 voturi)    
  Mai sa fie... (II) (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:55)

  Movu [anonim]

  Iar copy+paste?
  Poftim: ww.hotnews.ro/stiri-esential-12769473-statele-membre-ale-sunt-pic-prea-tacute-privinta-romaniei-presedintele-parlamentului-european-martin-schulz-spd.htm
 • +1 (3 voturi)    
  Corect (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:26)

  Gauloise [utilizator]

  Au tabarat elefantii in portelanuri. :)


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri