Procurorul Marcel Sampetru, consilierul din cadrul CSM urmarit penal de DNA, alaturi de procurorul George Balan, membru CSM, pentru ca ar fi negociat cu premierul Victor Ponta functiile de procuror sef al DNA si de procuror general al Romaniei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, a fost adjunctul procurorului general al Romaniei din 2004 si pana in 2006 cand ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, i-a cerut demisia din functie pentru suspiciunea de a-l fi protejat pe Omar Hayssam. Marcel Sampetru, fost adjunct si al sefului DGIPI, a mai fost acuzat de protejarea unor cercetati penal in dosarele "Rafo", "Somaco" si "Mafia SRI".

Marcel SampetruFoto: Agerpres

Marcel Sampetru, fost procuror general adjunct al Romaniei

Magistratul Marcel Sampetru, a fost procuror general adjunct al Romaniei din 2004, din timpul guvernarii Nastase, si pana in 2006 cand ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, i-a cerut demisia din functie pentru suspiciunea de a-l fi protejat pe Omar Hayssam.

Marcel Sampetru fusese numit in fuctia de prim adjunct al procurorului general al Romaniei, la 15 aprilie 2004, de catre ministrul justitiei, la propunerea procurorului general de la acea vreme, Ilie Botos. Dupa demisia lui Botos in 21 iulie, Sampetru a condus interimar Parchetul General pana la numirea in functia de procuror general a Laurei Codruta Kovesi.

Marcel Sampetru si-a dat demisia din functia de adjunct al procurorului general, chiar in ziua in care ministrul Justitiei a cerut revocarea acestuia, existand suspiciunea ca a favorizat fuga din Romania a lui Omar Hayssam. Pe langa suspiciunile din cazul Hayssam, Marcel Sampetru a mai fost acuzat de protejarea unor cercetati penal in dosarele "Rafo", "Somaco" si "Mafia SRI".

Fostul procuror Ciprian Nastasiu a declarat presei ca a intrat ca procuror de sedinta (desi era alt procuror delegat) si a cerut eliberarea lui Omar Hayssam (acuzat de rapirea jurnalistilor romani in Irak , de trafic cu arme si de infractiuni economice) pentru ca asa ar fi primit ordin de la prim-adjunctul procurorului general, Marcel Sampetru, care i-ar fi pus la dispozitie si masina sa de serviciu pentru a se deplasa la instanta. Marcel Sampetru a negat sustinerile lui Nastasiu, scrie Romania Libera.

Sampetru, implicat in dosarul SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache

Sampetru a mai fost cercetat penal de DNA, in 2007, pentru favorizarea infractorului, in dosarul ofiterilor SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, care protejau mafia pterolului din judetul Prahova, primind in schimb mita. Potrivit unor interceptari telefonice, Sampetru a vorbit la telefon cu Soare si i-ar fi dat asigurari ca dosarul sau va fi rezolvat in favoarea sa, noteaza Gandul.

Potrivit EVZ, in cadrul interceptarilor Sampetru avea numele de cod "doctorul", Parchetul General era denumit "spitalul", "retetele" si "asistenta sefa" reprezentau dosarul penal, respectiv procurorul sef de sectie. Potrivit sursei amintite, pe cand ocupa functia de adjunct al lui Ilie Botos, Sampetru se ocupa cu distributia dosarelor catre anumiti procurori agreati.

Sampetru a fost si cel care a cerut retrimiterea la procurori, pentru refacerea cercetarii penale, a dosarului devalizarii Bancii Agricole, in care era acuzat Sorin Ovidiu Vintu. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a infirmat aceasta solutie.

Sampetru, cumnatul generalului Badalan, procuror militar numit de Iliescu

Marcel Sampetru este cumnatul generalul Eugen Badalan, fostul sef al Statului Major General, condamnat in urma cu cateva saptamani de catre ICCJ, definitiv si irevocabil la 4 ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata.

Sampetru, nascut in aceeasi localitate cu Eugen Badalan, s-a casatorit cu sora acestuia, Virginia Badalan. Devenit procuror in 1985, Marcel Sampetru a lucrat, pana in 1990, la procuratura locala Braila. Ulterior, dupa 1990, el a devenit secretar la Prefectura Braila, in vreme ce Eugen Badalan era seful statului Major al Diviziei 67 Mecanizate, unitate dislocata in Garnizoana Braila.

In 1994, cand Badalan prelua comanda Armatei a 2-a, presedintele Ion Iliescu l-a numit pe Sampetru procuror militar la Parchetul Militar.

Dupa ce, in anul 2000, Badalan a preluat functia de sef al Statului Major General al Fortelor Terestre, Marcel Sampetru a fost numit prim-procuror la Parchetul Militar Ploiesti.

In 2004, Sampetru a devenit prim-adjunct al Procurorului General si in acelasi an, Badalan a fost numit seful Statului Major General al Armatei. (Sursa)

Consilier al lui Bogdan Olteanu, apoi adjunct al sefului DGIPI

Dupa ce a fost demis din functia de procuror general adjunct, Marcel Sampetru a fost consilier al presedintelui Camerei Deputatilor din legislatura trecuta, Bogdan Olteanu, iar ulterior, in 2008, a fost numit adjunct al sefului UM 0962 (DGIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne.

"In ianuarie 2009, a fost dat afara de Gabriel Oprea, care desi era ministru PSD, se afla in conflict personal cu Sampetru. Cum generalul magistrat nu putea ramane fara functie, dupa un scurt stagiu de expert parlametar, PSD l-a impus pe Sampetru consilier al ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, pentru a-l tine sub supraveghere pe acesta, spun surse extrajudiciare", scrie Romania Libera.

In noiembrie 2011, Marcel Sampetru a fost detasat la CSM in functia de consilier al vicepresedintelui CSM de atunci, procurorul George Balan.

Reamintim, anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au descins la CSM, miercuri dimineata, fiind vizati procurorii George Balan si Marcel Sampetru, care si-ar fi negociat cu premierul Victor Ponta functiile de procuror sef al DNA si de procuror general al Romaniei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. DNA a deschis urmarirea penala pe numele celor doi procurori din CSM pentru trafic de influenta.

George Balan si Marcel Sampetru au fost suspendati din functii, ca urmare a inceperii urmaririi penale impotriva lor, a anuntat presedintele CSM, Alina Nicoleta Ghica.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, marti, percheziţionarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, procuror, membru al CSM, şi a biroului, respectiv, a domiciliului învinuitului Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul PÎCCJ, actualmente detaşat la CSM, anunta un comunicat CSM remis presei.

Monica Prejmereanu, purtator de cuvant CSM, a declarat pentru HotNews.ro ca "Sectia de procurori din cadrul CSM a incuviintat, luni, cererea de perchezitie a procurorilor DNA. Marti, in urma unei descinderi la sediul CSM, procurorii au sigilat biroul domnului consilier Marcel Sampetru".

Romania Libera sustine, citind surse judiciare, ca "Victor Ponta a fost interceptat telefonic pentru ca a fost sunat de Gerge Balan, membru CSM, pus sub invinuire pentru coruptie in acest dosar penal. Interceptarile convorbirilor lui Balan s-au facut cu mandat de la Inalta Curte". Romania Libera mai scrie ca Balan, Sampetru si seful DGIPI Ilfov s-ar fi implicat in campania electorala pentru locale si ca ar fi adunat informatii compromitatoare la adresa ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, pentru a-i determina si pe liberali sa fie de acord cu obtinerea functiilor.

Citeste si: