Premierul Victor Ponta a declarat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca a trimis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care propune convocarea unei sesiuni extraordinare "pentru a pune in acord toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curtii Constitutionale". CCR a stabilit in sedinta de marti ca "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

  • "Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, pronuntata in data de 10 iulie asupra Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, Primul-ministru Victor Ponta a trimis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei o scrisoare prin care le adreseaza rugamintea de a analiza posibilitatea organizarii in cat mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare. Potrivit  scrisorii, Primul-ministru Victor Ponta si-a exprimat dorinta ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului,  Petru Filip, sa evalueze oportunitatea introducerii pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Parlamentului a proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, in vederea punerii de acord cu decizia Curtii Constitutionale", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Presedintele interimar Crin Antonescu a spus marti seara intr-o conferinta de presa, referitor la legea referendumului avizata marti de Curtea Constitutionala ca "Legea vine la promulgare, imediat ce voi avea intreaga documentatie - si sper ca lucrul acesta sa se intimple chiar maine - si ma voi pronunta in aceasta chestiune".

Articolul 77 din Constitutie arata ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR. Daca va intra in vigoare, legea verificata de CCR, intrand in vigoare dupa OUG, ea va constitui forma actuala a legii aplicabile ca act ulterior ordonantei. Guvernul intentioneaza insa sa organizeze referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu in baza OUG care prevede ca presedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenti, nu cu majoritatea alegatorilor de pe liste, care presupune o prezenta de peste 9 milioane de cetateni la vot.