Iulia Motoc, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, afirma, pe contul ei de Facebook, ca "decizia Curtii precizeaza intr-un mod clar modalitatile de organizare a referendumului".

Iulia MotocFoto: Curtea Constitutionala

Intr-o postare anterioara, Iulia Motoc scria: "Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Este ceva de constestat in aceasta afirmatie?".

Totodata, judecatoarea precizeaza, in comentariile la cea de-a doua afirmatie, ca "o decizie nu se poate publica in aceeasi data in care a fost adoptata. Ea este comunicata Guvernului, Parlamentului, etc.", adaugand:

"Discutarea motivarii deciziilor necesita un anumit timp. Mi se pare ca pentru o curte constitutionala am adoptat multe decizii intr-un termen extrem de scurt. Motivatia unei decizii explica rationamentul juridic. Mai mult decat atat, la Curtea Constitutionala si considerentele deciziilor sunt obligatorii".

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sesizat la sfarsitul lunii iunie Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la posibila situatie de incompatibilitate in care s-ar afla judecatoarea Iulia Motoc de la CCR.

In sesizarea trimisa ANI, Titus Corlatean arata ca, potrivit CV-ului, declaratiilor de avere si de interese, precum si altor informatii publice, Iulia Motoc face parte si din urmatoarele structuri: expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale.

Dupa o saptamana, CCR a anuntat ca Ministerul Justitiei a comunicat decizia de retragere a sesizarii privind incompatibilitatea judecatoarei Iulia Motoc.

"Cu adresa nr. 65280 din 5 iulie 2012, Ministerul Justitiei a adus la cunostinta Curtii Constitutionale, decizia de retragere a sesizarii prin care semnala situatia de incompatibilitate a doamnei judecator Iulia Antoanella Motoc", se arata intr-un comunicat al CCR citat de Agerpres.

ANI precizase anterior ca judecatorii Curtii Constitutionale Augustin Zegrean si Iulia Motoc "nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea 176/2010, referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor, conflictelor de interese sau la existenta unor diferente semnificative nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate".