"Ceea ce a incasat in aceste zile Romania de la organizatiile internationale, de la guvernul german si cel american este mult mai dur decat ceea ce a primit guvernul Ungariei in ultimul an si jumatate. In acelasi timp, actorii sunt foarte asemanatori. Ziarele din vest realizeaza o paralela intre cazul maghiar si cel roman. Guvernul roman a fost criticat de liderii UE, de guvernul Germaniei si SUA, respectiv de Comisia de la Venetia. Toti se tem pentru democratia amenintata de noul Guvernul roman", scrie portalul maghiar de stiri Index.hu intr-o analiza despre situatia din Romania.

"Atac rapid in Bucuresti"

"Noul Guvern al Romaniei nu a obtinut o majoritate in urma unor alegeri, ci tocmai se pregateste pentru alegerile parlamentare din toamna. Sansele coalitiei sunt foarte bune, dupa ce au castigat recent in mod net alegerile locale. Deci, in pofida faptului ca au ajuns la guvernare doar pentru cateva luni si nu in urma unor alegeri, Victor Ponta si a sa guvernare au inceput puternic sa modeleze Romania dupa chipul si asemanarea lor, scrie Index.hu.

Paralela intre Victor Ponta si Orban Viktor realizata de presa germana

Index.hu face apoi o trecere in revista a celor mai importante luari de pozitie din presa occidentala:

  • "Presa din vest realizeaza la unison paralela intre cele doua state. Financial Times regreta faptul ca dupa exemplul maghiar, situatia din Romania demonstreaza cat de insuficiente si fragile sunt institutiile UE pentru a exercita presiuni atunci cand un stat membru derapeaza de la normele democratice".
  • "Varianta de limba germana a ziarului regreta ca politica de partid din Parlamentul UE impiedica adoptarea unei pozitii hotarate, deoarece in timp ce Orban era aparat de PPE, acum se intampla invers".
  • "Frankfurter Allgemeine Zeitung aprecieaza ca paralela este nepotrivita, deoarece guvernul Orban a avut o imputernicire a electoratului, nu a incalcat Constitutia, ci a adoptat una noua; Guvernul roman a mostenit o guvernare economica echilibrata, pe cind cel maghiar a mostenit o guvernare economica grava".
  • "In schimb, Berliner Zeitung lauda liderii Europei pentru ca acum au fost mai rapizi si mai decisi, decat atunci cand guvernul Orban a "decuplat in mod nevrednic si rusinos institutii democratice".
  • Potrivit cotidianului Handelsblatt, exemplul maghiar a aratat cum trebuie gestionate astfel de situatii. Potrivit cotidianului german, guvernul Ungariei s-a oprit doar atunci cand i s-a pus in vedere suspendarea fondurilor de coeziune, iar acum acest avertisemnt ar trebui aplicat si Romaniei".
  • "Suddeutsche Zeitung arata ca vestul ar fi trebuit sa fie la fel de dur si cu Viktor Orban, asa cum este acum cu Victor Ponta".

"Reala sau nu paralela romano-maghiara, avem totusi de invatat ceva", scrie Index.hu. "Guvernul maghiar a declarat tot timpul ca atacurile si nemultumirile internationale asupra statului maghiar sunt cauzate de impozitele sitaxele de criza, deci sunt acte de vendeta ale inverstitorilor straini care sunt grav afectati de masurile neortodoxe. In cazul actual nu putem sa vorbim de o astfel de motivatie, deoarece in Bucuresti nu s-a introdus niciun impozit special pentru banci; mai mult, acordurile cu UE si FMI sunt respectate. Si totusi diplomatia americana, germana si a UE a tabarat pe Victor Ponta. Cazurile guvernelor Ponta si Orban se aseamana prin modul in care comenteaza acasa atacurile. Mai multi lideri ai guvernului Ponta au aratat ca atacurile sunt nedemne, iar baza criticilor eronate este rezultatul actiunii de manipulare a opozitiei", se incheie articolul din index.hu.