Justitia romana, care a pus recent in discutie imunitatea celor puternici, a intrat acum in ochiul ciclonului crizei politice care zguduie Romania, apreciaza expertii interogati de AFP.

Presedintele suspendat Traian Basescu a acuzat majoritatea de centru-stanga ca are drept scop final, dincolo de distrugerea sa, punerea sub control a justitiei.

La randul sau, coalitia social-liberala (USL) ajunsa la putere in mai ii reproseaza lui Basescu interventiile in justitie.

"In toata Europa, justitia joaca un rol din ce in ce mai politic, in special din cauza crizei sistemului democratic", explica Jean-Michel De Waele, specialist in problemele Europei de Est la Universitatea libera din Bruxelles.

"In tarile post-comuniste precum Romania, aceasta tendinta este cu atat mai puternica cu cat elitele politice sunt putin legitime, este deci nevoie de o mediere, de cineva care sa spuna ce este drept si ce nu", adauga el, notand ca oamenii politici tind sa instrumentalizeze justitia.

Dar, dupa ani de supunere sau complacere, justitia romana, supravegheata indeaproape de Bruxelles de la intrarea in Uniunea Europeana in 2007, da semne serioase de independenta.

Mai intai, la nivelul Parchetului National Anticoruptie (DNA), laudat de ani de zile de Bruxelles pentru "bilantul convingator" in afacerile de inalt nivel.

Dupa criticile din trecut, presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a recunoscut in martie, cand se afla inca in opozitie, ca aceasta institutie functioneaza eficient, anchetand si oameni aflati in fuctii de conducere.

Dar semnalul cel mai puternic a fost dat in 20 iunie de un verdict istoric al Inaltei Curti de Casatie si Justitie care l-a condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie, pe fostul premier Adrian Nastase, om forte in PSD si mentor politic al lui Victor Ponta.

Niciodata in Romania un oficial cu un rang atat de inalt nu a ajuns in spatele gratiilor pentru coruptie.

"Faptul ca un responsabil politic de rangul dl. Nastase a fost condamnat la o pedeapsa de inchisoare cu executare a fost un mesaj de alarma pentru toata clasa politica", apreciaza Mircea Toma, director al organizatiei Active Watch.

Pentru acesta, faptul ca justitia trateaza cu din ce in ce mai multa celeritate si severitate dosarele de coruptie de nivel inalt "explica graba cu care USL a actionat" in procedura de destituire a lui Traian Basescu.

"Ar fi putut actiona cu mai mult calm. Aceasta agitatie care le afecteaza imaginea si care este contraproductiva pentru interesele lor politice arata ca exista motive mai importante decat cele politice, adica 'rapid, opriti robinetul justitiei", spune el, pentru AFP.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean (USL) dezminte categoric: "Nu exista absolut nicio blocare a dosarelor. Ati vazut ca exista cazuri recente de condamnari impotriva unor inalti oficiali. Justitia isi urmeaza cursul independent de cine este la putere", a spus el, pentru AFP.

"Atata timp cat justitia facea progrese dar nu condamna pe nimeni la inchisoare, nu deranja, Acum, ca trimite oameni in inchisoare, este deranjant pentru ambele tabere: pentru Basescu, care are nu numar incredibil de cazuri cu probleme in partidul sau si pentru adversarii sai", apreciaza de Waele.

Recunoscand ca Basescu a permis o functionare mai eficienta a DNA decat in trecut, Mircea Toma apreciaza ca si el a incercat sa-si protejeze anumiti aliati, in special oameni de afaceri din sectorul energiei.