Curtea Constitutionala a decis marti in unanimitate ca Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente", arata CCR, intr-un comunicat.

Pe scurt, decizia de astazi a Curtii Constitutionala spune ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca jumatate plus unul din toti cetatenii de pe listele electorale, adica jumatate plus unul din aproximativ 18 milioane, participa la vot. Avind in vederele ratele de participare la alegerile anterioare (in scadere) si faptul ca referendumul va avea loc in plina vacanta de vara, decizia CCR ar putea duce la invalidarea referendumului din cauza participarii la vot sub pragul de 50%+1. (Vezi aici demonstratia)

Reamintim ca la precedentul referendum de demitere a presedintelui, in 2007, pe listele electorale permanente erau inscrise 18.301.309 persoane, din care au participat la vot 8.135.272 persoane (adica 44,45%), referendumul fiind invalidat indiferent de rezultatul votului efectiv. (Sursa: Autoritatea Electorala Permanenta)

UPDATE 14:50: Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, declara, pe data de 7 iunie, cu 3 zile inaintea alegerilor locale din 10 iunie, ca numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente este de 18.315.880.

UPDATE 14.24: Decizia CCR se aplica proiectului de lege votat in Parlament si contestat la CCR de PDL. In vigoare mai este insa si o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Ponta pe aceeasi tema, adica stabileste ca presedintele poate fi demis cu majoritatea celor prezenti. Nu e clar in acest moment, pina la publicarea motivarii CCR, daca si aceasta ordonanta de Urgenta este invalidata de decizia de astazi a CCR.

UPDATE 14.42: Toni Grebla (PSD): Guvernul ar trebui sa modifice OUG si sa o puna in acord cu decizia CCR. Listele electorale ar trebui revizuite conform rezultatelor preliminare ale recensamintului din 2011 (declaratie la Realitatea TV)

UPDATE 14.43: Romania Libera a demonstrat luni ca CCR poate invalida Ordonanta de Urgenta care copiaza practic proiectul legislativ declarat neconstitutional. E vorba de doua decizii, date chiar de CCR, in 2011, care-i permit Curtii sa faca acest lucru. Ambele arata ca - potrivit Romania Libera - continutul unui text de lege declarat neconstitutional, copiat in alt act normativ (inclusiv ordonanta de urgenta), atrage dupa sine extinderea controlului Curtii Constitutionale si asupra ultimului act si declararea acestuia ca neconstitutional.

Comunitatul OFICIAL al Curtii Constitutionale de marti, 10 iulie:

În ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 71 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.