BAC 2012 Ecaterina Andronescu: Daca intr-un liceu nici anul trecut nu a promovat niciun elev la Bacalaureat, atunci liceul trebuie sa se transforme in scoala gimnaziala, dar trebuie sa facem intai o analiza

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 9 iulie 2012, 18:36 Actualitate | Esenţial


Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa o serie de masuri ca urmare a rezultatelor de la Bacalaureatul de anul acesta. Printre masuri "se afla si abordarea intr-o dezbatere publica si apoi in Parlament a unei potentiale modificari a continutului examenului de Bacalaureat", a precizat ministrul. Intrebata ce se va intampla cu liceele unde niciun elev nu a promovat examenele, Ecaterina Andronescu a declarat ca "trebuie sa facem evaluare si in functie de ce s-a intamplat anii trecuti".

Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu:
 • Printre masurile cu care vom veni (dupa solutionarea contestatiilor la Bacalaureat - n.red.) se afla si abordarea intr-o dezbatere publica si apoi in Parlament a unei potentiale modificari a continutului examenului de Bacalaureat.
 • Din fericire, ordonanta prin care s-a modificat organizarea Bacalaureatului pentru anul acesta se afla in Parlament la Senat la comisia de invatamant, Senatul este decizional, deci practic ar fi relativ usor de obtinut (o modificare a Bacalaureatului pentru anul viitor - n.red.). Dar acest lucru il vom face numai dupa o dezbatere publica.
Despre Bacalaureatul diferentiat
 • La liceele vocationale, de exemplu, daca vom centra examenul de bacalaureat pe disciplinele care tin de profilul liceului, va trebui foarte bine sa ne gandim ce se intampla cu un absolvent care a promovat un astfel de bacalaureat.
 • Inseamna ca el are rute profesionale ulterioare destul de ingustate. El se va putea duce spre arte sau spre sport.
 • Daca vrea sa aiba si alte abordari, atunci probabil va trebui sa ne gandim in ce conditii.
 • De aceea, un bacalaureat diferentiat inseamna sa diferentiem continutul examenului pentru fiecare domeniu in parte, dar in acelasi timp sa restrictionam drepturile la iesire.
 • Noi ne vom duce cu o propunere in dezbaterile publice, ne ducem apoi in Parlament. Mi se pare ca este normal sa dialogam cu toti.
 • In urma acestor dezbateri adunam un set de idei cu care mergem in Comisia de invatamant de la Senat. Apoi Comisia prin vot decide si mergem in plenul Senatului care de asemenea decide prin vot.
 • Sunt atat de multe etape intermediare incat este foarte greu sa spunem noi: asa vom face.
Despre subiectele de la BAC
 • Cei care elaboreaza subiectele pentru Bacalaureat trebuie sa fie profesori care cunosc sistemul. Profesori care sa fie si de la liceele unde rezultatele sunt exceptionale, dar sa avem si profesori de la liceele tehnologice ca sa putem avea o abordare corecta.
 • Subiectele unei evaluari nu se plaseaza pe cotele maxime al standardelor, ci pe cotele medii. Si acest lucru trebuie sa il avem in vedere. 
Despre liceele cu promovabilitate zero
 • Trebuie sa facem evaluare si in functie de ce s-a intamplat anii trecuti.
 • Daca nici anul trecut nu a promovat niciun elev in liceul acela si daca timp de un an de zile scoala aceea nu a gasit de cuviinta sa faca ceva pentru elevii sai si pentru a creste nivelul de acumulare, atunci inseamna ca scoala aceea trebuie sa se transforme intr-o scoala gimnaziala, ca nu poate fi de nivelul liceului.
 • Dar nu putem sa dam verdicte asa, pe care le scoatem din buzunar. Aceste lucruri le vom face analizand fiecare caz in parte si fiecare caz in parte trebuie sa fie foarte bine argumentat.
 • Nu trebuie sa luam decizii din cabinetul ministrului.
Ce pot face absolventii de liceu fara Bacalaureat:
 • Exista mai multe solutii. Una este sa ne gandim sa dezvoltam o retea mai mare de scoli post-liceale unde ei pot sa intre fara diploma de Bacalaureat si unde pot sa se pregateasca pe domenii cerute pe piata muncii.
 • A doua idee ar fi calificarea la locul de munca, oferita de angajatori si sa gasim posibilitatea sa fie sustinuta aceasta pregatire si prin intermediul MECTS.
 • A treia cale ar fi sa analizam daca toti absolventii liceelor tehnologice s-au prezentat la examenele de evaluare a competentelor si in situatia in care s-au prezentat si au aceste certificate sa ii indrumam sa se angajeze cu certificatul de calificare pe care il au.
 • In situatia in care constatam ca numarul celor care nu s-au prezentat este foarte mare, sa incercam sa mai organizam o sesiune pentru certificarea competentelor dobandite prin liceele tehnologice.
   
 • Daca un absolvent se angajeaza pe nivelul de calificare pe care i-l confera certificatul de competente profesionale, trebuie sa determinam angajatorii sa nu insiste foarte mult pe diploma de Bacalaureat.
 • La Politehnica, unde eu sunt profesor, anul acesta am organizat aceste cursuri pregatitoare de matematica, fizica si chimie - au venit saptamanal cateva sute de elevi, unii dintre ei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, altii in clasa a XII-a, deci asemenea lucruri se pot face. Si daca va uitati pe site-urile marilor universitati din America o sa vedeti ca ei ofera asemenea cursuri de pregatire pentru elevii din liceu si le acorda credite pentru aceste cursuri.
 • Deocamdata noi, in Romania, nu avem o baza legala pentru echivalarea acestor credite. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1440 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Mda, rand proaspat de alegatori (Luni, 9 iulie 2012, 18:42)

  bfc [anonim]

  Nici o problema copii, in toamna examenele de bacalaureat se vor trece doar cu prezenta. Dar sa nu uitati sa ii votati pe cei din USL ca v-au facut acest "bine".
  Manevra de scoala veche (a se citi secera si ciocan) prin care iei o masa mare de oameni cu educatie scazuta, dai diplome si apoi ai un electorat proaspat, dispus sa faca orice pentru tine.
 • +2 (2 voturi)    
  EGALITATE DE SANSE (Luni, 9 iulie 2012, 18:44)

  a4 [utilizator]

  Si cu domn Dottore, pardon "Copy. Copy paste", cum ramane?
  Mare procuror, prim ministru al...(nu pot sa asociez denumirea tarii cu aceasta persoana!)
  Saraca tara, cum ai ajuns!
 • +1 (1 vot)    
  Desfiintarea scolilor profesionale -o prostie (Luni, 9 iulie 2012, 18:44)

  Mina [anonim]

  De ce nu infiintati doamna scolile profesionale? Vreti sa-i faceti pe toti cu facultate ?
 • +2 (2 voturi)    
  Abramburica nu vede realitatea. (Luni, 9 iulie 2012, 18:55)

  mircea [anonim]

  Stilul USL de a fura populatia promitandu-le ca le face un favor sa extins in toate domeniile.In problema invatamantului,dupa ce ca la absolvirea liceului,absolventii sunt niste necalificati cu diploma care umplu facultatile particulare cheltuind ultimele rezerve financiare ale familiei si saracind populatia,madam ministresa Andronescu cauta solutii tot de indobitocire.Neluarea BAC-ului nu ar trebui privita ca o catastrofa.Cei care nu au luat BAC-ul ar trebui sa aiba posibilitatea sa urmeze niste cursuri de calificare intr-o meserie si sa primeasca un atestat in acest sens.Daca cei care vor da atestatul vor fi responsabili pentru calificarea inscrisa in actul de calificare,tinerii vor avea sanse de angajare.Madam Andronescu asa ar trebui sa gandeasca,nu cum sa le mai fure banii parintilor.
 • +6 (6 voturi)    
  Propunere: Doar cine ia bac-ul sa poata vota (Luni, 9 iulie 2012, 19:00)

  paharnicul ulea [anonim]

  Daca acesta este "examenul de maturitate" , eu propun ca numai cine ia bac-ul sa aiba drept de vot... nu de alta, dar uite cum ne trezim intr-o tara condusa de un plagiator/impostor si in care un repetent vrea sa devina presedinte.
 • +1 (1 vot)    
  Madam Andronescu - Leceul e de vina (Luni, 9 iulie 2012, 19:17)

  Prostul de Liceu [anonim]

  Da candidă doamnă, pereţii liceului şi patronul său sunt de vină. Nu profesorii tălâmbi care nu au nici-o răspundere în afară de a organiza chiolhane în care să filmeze şi să pipăie elevele. Căutaţi pe youtube...
  Nu inspectoratul, nu directorii, nu profesorii sunt de vină. Părinţii, elevii, şi zidurile au toată răspunderea pentru procesul de învăţământ.
  Şi în nici un caz ministerul, pentru că ar fi trebuit să refuzaţi acest al treilea mandat, care e doar o recunoaştere a incapacităţii dv.
 • 0 (0 voturi)    
  abramburica o brambureste! (Luni, 9 iulie 2012, 21:31)

  Wanga [utilizator]

  ce-ai facut nenorocito, ai lasat fabricile de diplome fara materie prima!?
  sau ai respectat indicatiile sefilor si ai prevenit concurenta pentru posturile de PM si presedinte de romanica1
  ce vaq trebuie voua panaqramelor un popor civilizat si educat! pentru a va vota pe voi e deajuns sa fie la nivelul semnaturii cu destul muiat in cerneala, hahalerelor!
  sictir si greata cea mai inalta!
 • 0 (0 voturi)    
  vota-v-as pe ragalie! (Luni, 9 iulie 2012, 21:34)

  Wanga [utilizator]

  propunerea cea mai bu na ar fi ca doar cei ce voteaza useleau sa poata fi primita in examen;
  la asa tara asa conducatori!
 • 0 (0 voturi)    
  femeia asta ... (Luni, 9 iulie 2012, 22:09)

  gigi [anonim]

  ... a vrut sa spuna ca liceul sa fie transformat intr-o scoala profesionala, dar nu i-a iesit!
 • 0 (0 voturi)    
  da (Luni, 9 iulie 2012, 22:10)

  george [anonim]

  Tu Abramburico, dar tu esti proasta rau draga tatii. In primul rand ca nu stiu cum de ai ajuns din nou in pozitia asta, de ministra. Doar in Romania se poate intampla asa mizerii. Pai odata ce ai fost si demonstrat ceva intr-o pozitie este pagubos(counterproductive if you can read me(sic!)) sa te mai numeasca a doua oara tot pe tine. La fel si rus si altii. Revenind la topic, pai pun pariu ca la viitoarele sesiuni la liceul cu pricina procentul de promovabilitate va creste exponential. Doamne scapa-ne de ciuma rosie!
 • 0 (0 voturi)    
  Bacalaureat si admitere (Marţi, 10 iulie 2012, 9:24)

  blackcherry [anonim]

  In primul rand, nu mi se pare nurmal sa obligi un copil de 14 ani sa decida drumul pe care il va urma tot restul vietii. Cred ca si cei care au absolvit un liceu vocational ar trebui sa aiba sansa de a urma o facultate de profil realist atata timp cat trec de examenul de admitere.

  In al doilea rand, elevii care vor da bacalaureatul la anul nu ar trebui sa fie o generatie de sacrificiu, o generatie care sa aiba de suferit pentru toate greselile care s-au facut in ultimii douazeci de ani. Elevii ar trebui sa stie cu cel putin doi ani inainte ce fel de examen vor sustine.

  Consider ca ideea cu scolile profesionale ar trenui luata in calcul.
 • 0 (0 voturi)    
  upit (Joi, 12 iulie 2012, 17:23)

  pop [anonim]

  universitatea de stat din pitesti este condusa de notar didea, preot mason branzea acestia toti de liderul sindicalist barbuceanu, lider care acopera hotia vanzarii de diplome...verificati asta, dna ministru?


Abonare la comentarii cu RSS
Rezultate Bacalaureat 2012
Cele mai noi stiri
13 Iulie 2012
9 Iulie 2012
8 Iulie 2012
6 Iulie 2012
Cele mai citite stiri

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by