Germania a calificat luni drept "inacceptabila" procedura de destituire a presedintelui roman Traian Basescu, apreciind ca au fost violate principiile statului de drept, relateaza AFP.

Angela MerkelFoto: AGERPRES

"Demersurile guvernului roman al premierului (Victor) Ponta si procedura de destituire a presedintelui (Traian) Basescu sunt inacceptabile", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert.

Seibert a precizat ulterior, intr-un comunicat, ca Angela Merkel i-a telefonat omologului sau roman si i-a "confirmat ingrijorarile guvernului" de la Berlin.

"Cancelarul a subliniat ca va sustine Uniunea Europeana pentru a adopta eventualele consecinte necesare" in urma destituirii lui Basescu, a adaugat Seibert, care a precizat ca masuri in acest sens "ar putea fi adoptate dupa discutiile prevazute cu Victor Ponta din aceasta saptamana, la Bruxelles".

"Suspendarea lui Basescu, vineri, si organizarea unui referendum s-au derulat de o asemenea maniera incat violeaza principiile de baza ale statului de drept si trecand peste toate institutiile constitutiei", a explicat el, in fata ziaristilor.

Seibert a subliniat ca Berlinul si UE asteapta de la guvernul roman sa "restabilirea increderii in tara sa si respectarea statului de drept".

"Razboiul politic" al Parlamentului roman cu o majoritate de centru-stanga impotriva presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu ingrijoreaza capitalele occidentale, in special Washingtonul, Berlinul si Parisul, precum si Comisia Europeana, noteaza AFP.

Seibert isi exprimase vineri "indoielile serioase asupra legitimitatii" reformelor promovate de guvernul Victor Ponta pentru a modifica legile legate de Curtea Constitutionala romana.

Saptamana trecuta, in doar patru zile, in Romania au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". El a atacat decizia la CCR, mentionand ca face acest lucru pentru a epuiza si ultima cale de atac.