Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat noua ordine de zi a sedintelor de judecata de luni si marti, printre primele sesizari discutate aflandu-se legea de modificare a CCR si revocarile din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si a presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, informeaza Agerpres. De deciziile luate de CCR depinde atit interimatul la presedintia Romaniei, cit si validitatea unor hotariri ale Parlamentului de saptaminia trecuta, hotariri decisive in procesul de suspendare a lui Traian Basescu.

Prima sesizare care va fi discutata este cea referitoare la

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, formulata de un numar de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga si a Robertei Anastase din calitatea de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Pe ordinea de zi se mai afla si cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte, dar si constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de sef al statului.

De asemenea, lista sedintei este continuata de sesizari referitoare la:

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, formulata de un numar de 71 de deputati PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de 58 de deputati PDL
  • neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 de senatori PDL

In cazul in care dezbaterea sesizarilor nu va fi finalizata, judecatorii CCR vor continua discutiile in sedinta de marti.

Pe 3 iulie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis sa sesizeze Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit documentului de presa, CCR a sesizat mai multe institutii europene, precum Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) sau Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, cu privire la "atacurile fara precedent la adresa institutiei si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor".

Pe 4 iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care limiteaza atributiile Curtii Constitutionale; mai exact aceasta prevedea ca hotararile Parlamentului nu mai pot fi contestate la Curtea Constitutionala. La cateva ore diferenta, OUG a fost publicata in Monitorul Oficial.

Limitarea atributiilor CCR simplifica procedura de suspendare a presedintelui Romaniei. Totodata, in urma cu doua saptamani Parlamentul a adoptat un proiect de lege sustinut de USL care continea exact aceleasi prevederi insa proiectul de lege a fost blocat prin contestatia PDL la Curtea Constitutionala. Judecatorii CCR dezbat luni chiar contestatia facuta de PDL in urma cu doua saptamani la proiectul de lege propus de USL si adoptat de Parlament.

Un alt punct pe ordinea de zi a Curtii este revocarea presedintiilor celor doua Camere ale Parlamentului, Vasile Blaga respectiv Roberta Anastase. PDL a contestat la Curtea Constitutionala si hotararile Parlamentului de revocare ale celor doi presedinti si modul cum acestea au fost facute.

Democrat liberalii au sesizat CCR invocand incalcarea Regulamentelor celor doua Camere si a Constitutiei. Incalacand regulamentul intern si Constitutia, USL risca sa-i fie invalidati de catre CCR noii sefi al celor doua Camere ale Parlamentului.