Guvernul canadian urmareste indeaproape procesul destituirii presedintelui roman Traian Basescu, exprimandu-si speranta ca vor fi respectate principiile democratice, potrivit agentiei QMI, relateaza publicatia Le Journal de Quebec, in pagina electronica, preluata de Mediafax.

Ministrul canadian de Externe John Baird si-a manifestat ingrijorarea sambata, in urma votului de vineri al Parlamentului roman pentru suspendarea lui Basescu. "Canada este ingrijorata de evenimentele recente din Romania, care ameninta echilibrul democratiei si fragilizeaza independenta sistemului judiciar", a declarat Baird, citat intr-un comunicat.

"Canada urmareste indeaproape procedura de destituire a presedintelui roman Traian Basescu si indeamna ca procesul sa se desfasoare in mod echitabil si transparent, cu respectarea primatului dreptului", continua ministrul.

Majoritatea deputatilor si senatorilor romani au hotarat suspendarea mandatului presedintelui in urma unor acuzatii pe care i le aduce "partidul de opozitie", potrivit carora ar fi incalcat Constitutia, dar si a unor masuri de austeritate care ar fi saracit populatia, scrie Le Journal de Quebec in editia sa electronica de duminica.

Romanii se vor prezenta la urne pe 29 iulie, pentru a spune daca vor ca Basescu sa ramana la putere sau ca daca vor ca procesul de destituire sa continue, adauga publicatia.