Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca va discuta luni, de la ora 14.00, imprejurarile care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei, ca urmare a suspendarii lui Traian Basescu, informeaza Agerpres.

Potrivit art. 146 lit. g din Constitutie, Curtea constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei si comunica cele constatate Parlamentului si Guvernului.

Conform articolului 44, alin. 2 din Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, vacanta functiei de presedinte al Romaniei se constata la cererea presedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a presedintelui interimar care exercita atributiile presedintelui Romaniei in perioada cat acesta este suspendat din functie.

Art. 44 alin 3 precizeaza ca, in cazul in care presedintele Romaniei a fost suspendat din functie, cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul se face de presedintele care a condus lucrarile sedintei comune a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza hotararii adoptate in sedinta comuna.

De asemenea, potrivit art. 45 din lege, cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul functiei de presedinte al Romaniei va fi insotita de dovezile necesare, iar constatarea acestor imprejurari se face de Curtea Constitutionala, cu votul majoritatii judecatorilor.

Parlamentul l-a suspendat din functie, vineri, pe presedintele Traian Basescu, cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva. Doua voturi au fost anulate din cele 373 exprimate de parlamentari.

In aceste conditii, presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, preia interimatul functiei de presedinte al Romaniei.

Antonescu a afirmat, dupa suspendarea sefului statului, ca, cel mai probabil in cursul zilei de luni, se va retrage temporar din functia de presedinte al Partidului National Liberal, functia urmand sa fie preluata de un vicepresedinte PNL.