Manifestatii anti-USL si impotriva premierului Victor Ponta, pe de-o parte, si contra presedintelui Traian Basescu, pe de alta parte, au loc, vineri seara, la Arad si Cluj-Napoca, in ambele orase fiind nevoie de interventia jandarmilor dupa ce intre taberele adverse au izbucnit conflicte, relateaza Mediafax.

La Arad, aproape o suta de persoane s-au adunat, incepand de la ora 19.30, in fata Palatului Administrativ, pentru a protesta fata de USL si de premierul Victor Ponta.

Manifestantii, majoritatea membri si simpatizanti ai PDL, au pancarte cu mesaje precum "Ponta - demisia, tara nu o poti plagia", "Leul = USLeul devalorizat", "Plagiatorul va fura poporul", "Democratia nu poate fi plagiata" sau "Toti la munca silnica, Crin la munca zilnica".

Un al doilea grup de manifestanti, avand cu ei o portavoce si sampanie, s-a adunat tot in fata Palatului Administrativ, insa pentru "a sarbatori" suspendarea presedintelui Basescu. Grupul numara aproximativ 20 persoane, insa ii acopera in zgomote pe sustinatorii lui Basescu, scandand in permanenta "Jos, Jos, Jos, Basescu mincinos!" si tinand discursuri de la portavoce.

La un moment dat, grupurile adverse scandau simultan "Jos Ponta!" si "Jos Basescu!" sau "Base, nu uita, Romania nu-i a ta!" si "Ponta, nu uita, Romania nu-i a ta!".

Interventia jandarmilor intre cele doua tabere a fost necesara, pentru ca partile au inceput sa se injure. Jandarmii au format un cordon intre tabere.

Grupul de sustinatori ai lui Basescu a iesit pentru a treia seara consecutiv in centrul Aradului, in timp ce tabara adversa se afla in strada pentru a doua oara.

Si la Cluj-Napoca, vineri seara a avut loc o altercatie intre doua persoane, dupa ce un sustinator al premierului Victor Ponta i-a smuls din mana o fotografie unui sustinator al presedintelui Traian Basescu, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru aplanarea conflictului.

Incidentul a avut loc in Piata Unirii din municipiu, unde s-au intalnit grupul manifestantilor anti-USL, care avea autorizatie de la ora 19.00, cu membrii grupului anti-Basescu, care participasera la un miting spontan, de la ora 17.00, si nu parasisera piata.

Unul dintre sustinatorii lui Traian Basescu, care avea o fotografie trucata cu liderul USL Victor Ponta si textul "Vitler Ponta", s-a apropiat de grupul format din membrii PNL si PSD, iar fotografia i-a fost smulsa din mana de o persoana, moment in care au intervenit jandarmii pentru aplanarea conflictului.

Cele doua grupuri - aproximativ egale, formate din cate circa 50 de persoane - s-au huiduit reciproc si au scandat diverse lozinci una impotriva alteia.

Sustinatorii Guvernului Ponta au scandat "Pupincuristii", "Rusine sa va fie", "Pleaca, Basescu, si lasa-ne", "Basescu la puscarie", "PDL, nu uita, in Cluj n-ai ce cauta", "Locul vostru, langa Apostu" si li s-a raspuns cu "Securistilor", "Sa crapati langa Adrian Nastase" si "Jos USL".

Participantii din grupul anti-USL au avut pancarte pe care scria "Vreau sa traiesc in democratie", "Salvati Brontosaurus Marga" si au prezentat o fotografie a ministrului de Externe pe care scria "Jurassic Park".

Seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj, generalul Aurel Litan, prezent in Piata Unirii, a vorbit cu protestatarii anti-Basescu si i-a convins sa incheie actiunea neautorizata si sa paraseasca Piata Unirii.

Ulterior, in Piata Unirii au ramas manifestantii anti-USL, din care fac parte si membri ai PDL, care aveau autorizatie pana la ora 20.30.

La Timisoara, aproximativ 150 de persoane au marsaluit, vineri seara, intr-un protest tacut, organizat de Societatea Timisoara si Asociatia "Ariergarda", fata de politicieni si masurile luate in ultimele zile pe scena politica.

Participantii au purtat esarfe albe si pancarte cu mesaje precum: "Vindem doctorate", "Jos USL!", "Ponta= Paste. Copy/Paste", "Europa e cu ochii pe noi", "Dottore, te vedem".

Protestatarii s-au plimbat imprejurul Pietei Operei din Timisoara, aceasta deoarece organizatorii nu au avut autorizatie de protest, iar conform regulamentului stradal din Timisoara, Politia Locala nu poate da amenzi daca grupurile de cetateni sunt in miscare.

"Nu avem autorizatie, le-am spus politistilor locali ca suntem in promenada, iar ei ne-au spus ca nu au nimic impotriva", a declarat Daniel Vighi, presedintele Asociatiei "Ariergarda" din Timisoara.

Protestul de la Timisoara s-a incheiat dupa aproximativ o ora, fara incidente.