Traian Basescu a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea cu privire la denumirea asociatiilor si fundatiilor

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2012, 17:55 Actualitate | Esenţial

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Administratia Prezidentiala informeaza vineri, printr-un comunicat de presa publicat vineri pe site-ul institutiei, "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis vineri, 6 iulie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii."

Motivele cererii de reexaminare:

1. Prin alineatul (3¹) al Art. 7 din Legea nr. 26/2000 se stipuleaza ca este interzisa utilizarea in denumirea asociatiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice. Printre exemplele de sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze aceasta confuzie, noua lege introduce urmatoarele: "politie", "jandarmerie", "protectia consumatorilor".

Totodata, legea trimisa la promulgare precizeaza la alin. (3²) ca pentru inscrierea unei asociatii folosind in denumirea sa cuvantul "academie" este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.

Mai mult, la alin. (3³)se prevede ca se interzice ca denumirea asociatiei sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi: "Barou", "Camera", "Uniune", "Institut", "Consiliu", precum si altele asemenea. Aceste interdictii se aplica in mod corespunzator si la federatii.

La Art. II al legii aflate la promulgare se stipuleaza ca asociatiile, fundatiile si federatiile legal constituite la data intrarii in vigoare a prezentei legi au obligatia ca in 6 luni sa-si modifice denumirea astfel incat sa fie in acord cu noile prevederi.

2. Consideram ca nu este oportuna o asemenea reglementare, fiind de natura sa aduca atingere securitatii juridice prin obligatia, prevazuta la Art. II, de a efectua modificarea denumirii asociatiilor, fundatiilor si federatiilor deja infiintate, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei legi, astfel incat sa fie in acord cu noile interdictii. Apreciem ca asociatiile si fundatiile care exista si sunt parte a societatii civile romanesti, prin aceasta modificare, vor suferi prejudicii din cauza confuziei care se va crea cu privire la noua lor denumire, iar posibila redenumire nu ar mai avea acelasi impact si efect prin actiunile pe care le desfasoara.

3. O asemenea obligatie in sarcina unor entitati legal constituite la data intrarii in vigoare a acestei legi ar avea semnificatia unei norme retroactive, denumirea lor fiind in acord cu lege de la data infiintarii lor.

4. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

2183 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Q (Vineri, 6 iulie 2012, 19:06)

    sisipisi [utilizator]

    Si daca vine un ong cu cererea de titlu: Grupul Electiv al Presedintilor Suspendati?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version