​Comisia de Biologie si Biochimie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) protesteaza fata de ordinul ministrului Educatiei prin care se reorganizeaza Consiliul General al CNATDCU. Este al treilea apel de acest fel transmis de o comisie a CNATDCU, dupa ce si Comisia de Matematica, precum si cea de Chimie si Inginerie Chimica au cerut Ministerului Educatiei sa revina asupra ordinului care schimba componenta Consiliului General al CNATDCU.

Amintim ca ordinul a fost dat de Ministerul Educatiei cu o zi inainte ca acest Consiliu sa discute acuzatiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta si a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi in care CNATDCU a anuntat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat.

"Comisia de Biologie si Biochimie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) protesteaza impotriva Ordinului 4.608/28.07.2012 al Ministrului Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului (MECTS) pentru reorganizarea Consiliului General al CNATDCU si modificarea regulamentelor de organizare si functionare ale CNATDCU. Consideram ca aceasta reorganizare nu trebuie sa aduca atingere unor elemente esentiale functionarii eficiente a comisiilor CNATDCU, ca de exemplu selectia membrilor comisiilor pe criterii de excelenta profesionala si de integritate morala. In acest sens, remarcam faptul ca selectia membrilor CNATDCU pe baza altor criterii, cum ar fi repartizarea geografica si/sau reprezentarea uniforma a universitatilor contravine articolului 217 din Legea Educatiei Nationale.

Subliniem faptul ca activitatea CNATDCU nu are nicio tenta politica si este interesata exclusiv de evaluarea calitatii stiintifice. Recrutarea unor noi membri in CNATDCU (inclusiv in Consiliul sau General) nu poate fi facuta decat in conditiile respectarii acelorasi criterii de excelenta profesionala si de integritate morala ca si cele folosite in recrutarea membrilor actuali ai CNATDCU.

Comisia de Biologie si Biochimie a CNATDCU - organism consultativ si nu executiv al MECTS - a rezolvat cu promptitudine si in conformitate cu regulamentele de functionare toate solicitarile primite. Disfunctionalitatile reprosate CNATDCU si implicit Comisiei de Biologie si Biochimie sunt in realitate consecinte ale unor disfunctionalitati din cadrul ministerului.

Abrogarea prin ordinul mai sus mentionat a OM 3.504/2012 privind Regulamentul de functionare a CNATDCU in vederea validarii tezelor de doctorat, fara a furniza imediat un set de reguli noi, creaza un vid legislativ care va intarzia si mai mult procesarea de catre CNATDCU a numarului mare de teze de doctorat ce asteapta validarea. In plus, ne exprimam ingrijorarea ca abrogarea OM 3.504 va avea drept consecinta dezactivarea recent infiintatei platforme electronice pe Internet (prevazuta in OM 3.504) pentru procesul de validare a tezelor de doctorat. Urmarea imediata a desfiintarii platformei electronice va fi aceea ca membrii CNATDCU din strainatate nu vor putea participa in procesul de evaluare a tezelor de doctorat, iar prezenta lor in comisiile CNATDCU va deveni pur formala.

Renuntarea la membrii din strainatate a CNATDCU ar fi o mare pierdere cu efecte de lunga durata pentru cercetarea si invatamantul din Romania. De asemenea, trebuie mentionat ca utilizarea platformei electronice ar simplifica participarea la activitatea CNATDCU a membrilor din provincie, cu economie importanta de fonduri si de timp pentru toate partile implicate.

Consideram ca atat Ordinul OM 3504 cat si sincopele institutionale in pronuntarea prompta asupra tuturor acuzelor de plagiat recent aparute in spatiul public romanesc afecteaza reputatia intregii comunitati a cercetatorilor si universitarilor din Romania. Reamintim ca primul pas, esential, in obtinerea credibilitatii si competitivitatii in comunitatea stiintifica si academica internationala consta in alinierea la normele de conduita ale acesteia. Competitivitatea cercetatorilor romani ar trebui sa se reflecte in obtinerea mai multor fonduri de dezvoltare in competitiile europene si internationale, fonduri la care si Romania contribuie financiar, dar din care recupereaza mai putin decat a contribuit.

Ca urmare a celor mai sus mentionate cerem MECTS sa renunte de urgenta la Ordinul 4.608/28.07.2012 si sa repuna in drepturi Consiliului General al CNATDCU. Solicitam de asemenea ca orice demers privind modificarea componentei sau regulamentului sa se faca numai in urma unor consultari transparente a mediului academic, in conditiile respectarii stricte a criteriilor de excelenta profesionala si fara ingerinte politice. Consideram ca una din misiunile universitarilor si a cercetatorilor este formarea culturii dialogului, a argumentarii, a recunoasterii interesului comun care indeamna la colaborare pentru binele public, inclusiv prin dezvoltarea armonioasa, durabila, dupa reguli stricte de calitate a invatamantului doctoral romanesc.

Presedinte al Comisiei de Biologie si Biochimie al CNATDCU:

Stefan Szedlacsek, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti

Membri birou comisie:

Maria-Luiza Flonta, Universitatea Bucuresti

Stefan N. Constantinescu, Universite Catholique de Louvain, Belgia

Cosmin Saveanu, Institut Pasteur, Paris, Franta

Membri:

Alex Almasan, Lerner Research Institute, Ohio, USA

Dorina Avram, Albany Medical College, SUA

Alexandru Babes, Universitatea Bucuresti

George Adrian Calin, The University of Texas Md. Anderson, Cancer Center, USA

Mihai Ciubotaru, Yale University, USA

Dan Cogalniceanu, Universitatea „Ovidius”, Constanta

Gabriel Cornilescu, University of Wisconsin- Madison, USA

Dan Dediu, Max Plank Institute for Psycholinguistics, Nijmegen, Olanda

Sorin Draghici, Wayne State University, Detroit, USA

Nicolae Dragos, Universitatea” Babes-Bolyai”, Cluj

Adriana Georgescu, Institutul de Biologie si Patologie Celulara 'Nicolae Simionescu', Bucuresti

Adela Halmagyi, Institutul de Cercetari Biologice, Cluj

Ileana L. Hanganu-Opatz, Centrul pentru Neurobiologie Moleculara, Hamburg, Germania

Nicanor Moldovan, Davis Heart and Lung Research Institute, Ohio State University, Columbus, USA

Norica Nichita, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti

Otilia Obreja, Universitatea Heilderberg, Germania

Stefana Maria Petrescu, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti

Andrei Jose Petrescu, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti

Florentina Pluteanu, Loyola University Medical Center, Maywood, USA

Cristina Purcarea, Institutul de Biologie al Academiei Romane, Bucuresti

Tudor Savopol, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti

Radu L.Silaghi Dumitrescu, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj

Ioan Ovidiu Sirbu, Universitatea din Ulm, Germania"

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat joi, 28 iunie, ca dizolva Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ordinul de modificare a acestui consiliu a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, 29 iunie, putin inainte de ora 11:00, iar Consiliul general al CNATDCU s-a reunit la ora 9:00, conform unui calendar anuntat din timp, pentru a discuta acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Potrivit legislatiei actuale, Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat, deci si acuzatiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta.

Consiliul general al CNATDCU a anuntat oficial vineri, 29 iunie, ca verdictul pe care l-a dat este ca Victor Ponta a plagiat. "Este plagiatul de tip copy-paste", a declarat presedintele Consiliului CNATDCU, Marius Andruh, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la finalul sedintei CNATDCU.

Citeste si: