Al treilea apel al cercetatorilor Consiliului de Atestare a Diplomelor pentru schimbarea ordinului Ministrului Educatiei: Membrii CNATDCU din strainatate nu vor putea participa in procesul de evaluare a tezelor de doctorat

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 6 iulie 2012, 11:39 Actualitate | Esenţial


​Comisia de Biologie si Biochimie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) protesteaza fata de ordinul ministrului Educatiei prin care se reorganizeaza Consiliul General al CNATDCU. Este al treilea apel de acest fel transmis de o comisie a CNATDCU, dupa ce si Comisia de Matematica, precum si cea de Chimie si Inginerie Chimica au cerut Ministerului Educatiei sa revina asupra ordinului care schimba componenta Consiliului General al CNATDCU.

Amintim ca ordinul a fost dat de Ministerul Educatiei cu o zi inainte ca acest Consiliu sa discute acuzatiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta si a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi in care CNATDCU a anuntat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat.   

"Comisia de Biologie si Biochimie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) protesteaza impotriva Ordinului 4.608/28.07.2012 al Ministrului Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului (MECTS) pentru reorganizarea Consiliului General al CNATDCU si modificarea regulamentelor de organizare si functionare ale CNATDCU. Consideram ca aceasta reorganizare nu trebuie sa aduca atingere unor elemente esentiale functionarii eficiente a comisiilor CNATDCU, ca de exemplu selectia membrilor comisiilor pe criterii de excelenta profesionala si de integritate morala. In acest sens, remarcam faptul ca selectia membrilor CNATDCU pe baza altor criterii, cum ar fi repartizarea geografica si/sau reprezentarea uniforma a universitatilor contravine articolului 217 din Legea Educatiei Nationale.

Subliniem faptul ca activitatea CNATDCU nu are nicio tenta politica si este interesata exclusiv de evaluarea calitatii stiintifice. Recrutarea unor noi membri in CNATDCU (inclusiv in Consiliul sau General) nu poate fi facuta decat in conditiile respectarii acelorasi criterii de excelenta profesionala si de integritate morala ca si cele folosite in recrutarea membrilor actuali ai CNATDCU.

Comisia de Biologie si Biochimie a CNATDCU - organism consultativ si nu executiv al MECTS - a rezolvat cu promptitudine si in conformitate cu regulamentele de functionare toate solicitarile primite. Disfunctionalitatile reprosate CNATDCU si implicit Comisiei de Biologie si Biochimie sunt in realitate consecinte ale unor disfunctionalitati din cadrul ministerului.

Abrogarea prin ordinul mai sus mentionat a OM 3.504/2012 privind Regulamentul de functionare a CNATDCU in vederea validarii tezelor de doctorat, fara a furniza imediat un set de reguli noi, creaza un vid legislativ care va intarzia si mai mult procesarea de catre CNATDCU a numarului mare de teze de doctorat ce asteapta validarea. In plus, ne exprimam ingrijorarea ca abrogarea OM 3.504 va avea drept consecinta dezactivarea recent infiintatei platforme electronice pe Internet (prevazuta in OM 3.504) pentru procesul de validare a tezelor de doctorat. Urmarea imediata a desfiintarii platformei electronice va fi aceea ca membrii CNATDCU din strainatate nu vor putea participa in procesul de evaluare a tezelor de doctorat, iar prezenta lor in comisiile CNATDCU va deveni pur formala.

Renuntarea la membrii din strainatate a CNATDCU ar fi o mare pierdere cu efecte de lunga durata pentru cercetarea si invatamantul din Romania. De asemenea, trebuie mentionat ca utilizarea platformei electronice ar simplifica participarea la activitatea CNATDCU a membrilor din provincie, cu economie importanta de fonduri si de timp pentru toate partile implicate.

Consideram ca atat Ordinul OM 3504 cat si sincopele institutionale in pronuntarea prompta asupra tuturor acuzelor de plagiat recent aparute in spatiul public romanesc afecteaza reputatia intregii comunitati a cercetatorilor si universitarilor din Romania. Reamintim ca primul pas, esential, in obtinerea credibilitatii si competitivitatii in comunitatea stiintifica si academica internationala consta in alinierea la normele de conduita ale acesteia. Competitivitatea cercetatorilor romani ar trebui sa se reflecte in obtinerea mai multor fonduri de dezvoltare in competitiile europene si internationale, fonduri la care si Romania contribuie financiar, dar din care recupereaza mai putin decat a contribuit.

Ca urmare a celor mai sus mentionate cerem MECTS sa renunte de urgenta la Ordinul 4.608/28.07.2012 si sa repuna in drepturi Consiliului General al CNATDCU. Solicitam de asemenea ca orice demers privind modificarea componentei sau regulamentului sa se faca numai in urma unor consultari transparente a mediului academic, in conditiile respectarii stricte a criteriilor de excelenta profesionala si fara ingerinte politice. Consideram ca una din misiunile universitarilor si a cercetatorilor este formarea culturii dialogului, a argumentarii, a recunoasterii interesului comun care indeamna la colaborare pentru binele public, inclusiv prin dezvoltarea armonioasa, durabila, dupa reguli stricte de calitate a invatamantului doctoral romanesc.

Presedinte al Comisiei de Biologie si Biochimie al CNATDCU:
Stefan Szedlacsek, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti

Membri birou comisie:
Maria-Luiza Flonta, Universitatea Bucuresti
Stefan N. Constantinescu, Universite Catholique de Louvain, Belgia
Cosmin Saveanu, Institut Pasteur, Paris, Franta

Membri:
Alex Almasan, Lerner Research Institute, Ohio, USA
Dorina Avram, Albany Medical College, SUA
Alexandru Babes, Universitatea Bucuresti
George Adrian Calin, The University of Texas Md. Anderson, Cancer Center, USA
Mihai Ciubotaru, Yale University, USA
Dan Cogalniceanu, Universitatea „Ovidius”, Constanta
Gabriel Cornilescu, University of Wisconsin- Madison, USA
Dan Dediu, Max Plank Institute for Psycholinguistics, Nijmegen, Olanda
Sorin Draghici, Wayne State University, Detroit, USA
Nicolae Dragos, Universitatea” Babes-Bolyai”, Cluj
Adriana Georgescu, Institutul de Biologie si Patologie Celulara 'Nicolae Simionescu', Bucuresti
Adela Halmagyi, Institutul de Cercetari Biologice, Cluj
Ileana L. Hanganu-Opatz, Centrul pentru Neurobiologie Moleculara, Hamburg, Germania
Nicanor Moldovan, Davis Heart and Lung Research Institute, Ohio State University, Columbus, USA
Norica Nichita, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti
Otilia Obreja, Universitatea Heilderberg, Germania
Stefana Maria Petrescu, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti
Andrei Jose Petrescu, Institutul de Biochimie al Academiei Romane, Bucuresti
Florentina Pluteanu, Loyola University Medical Center, Maywood, USA
Cristina Purcarea, Institutul de Biologie al Academiei Romane, Bucuresti
Tudor Savopol, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
Radu L.Silaghi Dumitrescu, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj
Ioan Ovidiu Sirbu, Universitatea din Ulm, Germania"

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat joi, 28 iunie, ca dizolva Consiliul general al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ordinul de modificare a acestui consiliu a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, 29 iunie, putin inainte de ora 11:00, iar Consiliul general al CNATDCU s-a reunit la ora 9:00, conform unui calendar anuntat din timp, pentru a discuta acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Potrivit legislatiei actuale, Consiliul general al CNATDCU este forul abilitat prin lege sa se ocupe de acuzatiile de plagiat care privesc o diploma de doctorat, deci si acuzatiile de plagiat aduse tezei premierului Victor Ponta.

Consiliul general al CNATDCU a anuntat oficial vineri, 29 iunie, ca verdictul pe care l-a dat este ca Victor Ponta a plagiat. "Este plagiatul de tip copy-paste", a declarat presedintele Consiliului CNATDCU, Marius Andruh, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la finalul sedintei CNATDCU.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
6357 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  Poftim? (Vineri, 6 iulie 2012, 11:47)

  za-k [utilizator]

  Bine ca nu s-a specificat "numai membri USL cu IQ mai mic de 3.14 (PI) au voie sa participe la evaluarea tezelor de doctorat" ca sa fie mult mai specifici si pe fatza.

  Numa' bine,
  za-k/
 • -19 (19 voturi)    
  curat comisie nationala (Vineri, 6 iulie 2012, 11:51)

  gustav [anonim]

  Deci jumatate din membrii acestei onorabile comisii isi desfasoara activitatea in strainatate?
  • +24 (24 voturi)    
   si daca lucreaza in strainatate... (Vineri, 6 iulie 2012, 12:11)

   ciubex [utilizator] i-a raspuns lui gustav

   ... inseamna ca nu e capabil sa analizeze o "opera"? Unii ajung in strainatate pentru a studia cu adevarat, ca la noi numai studiu nu se face, ca "nu e fonduri" (mai bine spus nu se vrea ca oamenii de valoare sa studieze aici)
   • -5 (5 voturi)    
    "opere" stiu multi sa analizeze (Vineri, 6 iulie 2012, 12:21)

    gustav [anonim] i-a raspuns lui ciubex

    Si cu ce ma incalzeste pe mine, ca roman, faptul ca unii cercetatori pleaca in strainatate ca sa se realizeze profesional? Care este beneficiul adus Romaniei? Nu doresc raspunsuri false de genul "extraordinara propaganda pentru tarisoara noastra".
    • +2 (2 voturi)    
     raspuns (Vineri, 6 iulie 2012, 12:37)

     lkdo [utilizator] i-a raspuns lui gustav

     Daca prin lege nu ii recunosti si le refuzi contributia, bineinteles ca nu o sa te poate ajuta, si o sa se gandeasca de doua ori daca le vine ideea sa se intoarca.
    • +2 (2 voturi)    
     Pe tine ... (Vineri, 6 iulie 2012, 12:40)

     Consonant [utilizator] i-a raspuns lui gustav

     oricum nu te incalzeste nimic decat masina de spalare a creierului. Atunci cand vei intelege, daca vei apuca vreodata sa intelegi, ca stiinta si performantele stiintifice nu au granite, poate ca iti vei da seama cat de inconsistenta este observatia ta.
    • +1 (1 vot)    
     Reverse brain drain (Vineri, 6 iulie 2012, 13:11)

     unstudent [utilizator] i-a raspuns lui gustav

     http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_brain_drain

     Citeste un pic despre cazul Indiei sau al Chinei, unde experti formati in SUA s-au intors in tara natala dupa Internet Boom din anul 2000, aducand foarte mari beneficii economiei.
    • +1 (1 vot)    
     Intra sa lucrezi in cercetare si vezi cum merg luc (Vineri, 6 iulie 2012, 13:19)

     map [utilizator] i-a raspuns lui gustav

     Cea mai mare parte a cercetatorilor care vin in stainatate ajuta apoi o gramada de studenti si alti cercetatori sa ajunga in strainatate. Si nu toti cei care vin in stainatate si raman aici. Multi se reintorc in tara si aplica acolo ceea ce au invatat in stainatate. Insa in situatia care-i acum in Romania nu cred ca si-ar mai dori careva.

     Asa-i in stiinta, o neinterupta migrare dintr-un loc in altul. In felul acesta se schimba si se distribuie informatii care fac ca stiinta sa mearga mai departe.
  • +7 (7 voturi)    
   bwahaha (Vineri, 6 iulie 2012, 12:30)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui gustav

   Deci teza de doctorat a lui ponta, care are ca subiect o institutie si-o legislatie internationale, trebuie analizata CU specific romanesc, nu? Hai c-ai fost tare la faza asta... :))
  • +5 (5 voturi)    
   Ponta e un criminal (Vineri, 6 iulie 2012, 12:31)

   DavidM [utilizator] i-a raspuns lui gustav

   http://exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei
 • +22 (22 voturi)    
  pentru toti academicienii..... (Vineri, 6 iulie 2012, 11:56)

  translativus [utilizator]

  ....si restul adevaratilor intelectuali.
  O vorba spune ca : nu pretuiesti un lucru, decat dupa ce l-ai pierdut.
  Se pare ca suntem pe cale sa pirdem totul iar vinovatii suntem noi, cei care i-am iertat, i-am acoperit, i-am incurajat prin atitudini complice si care am ignorat rautatea latenta a acestora.
  A venit vremea sa ni se reaminteasca adevarul crunt.
  Pasivitatea duce la sclavie.
 • +14 (14 voturi)    
  cine-s astia? (Vineri, 6 iulie 2012, 11:59)

  maryus315 [anonim]

  -Cine-s astia din comisii? Nu am auzit de ei. Nu-l vad pe Guta, pe Salam sau Vanghelie. Mai ales Vanghelie, ca doar el a garantat pentru ministrul invatamantului.
  -La ce facultati predau ei ca nu am auzit de ele in afara de cea din Bucuresti. Si nici aia nu are filiala in Videle sau Slatina ca si Spiru Haret si Dimitrie Cantemir care au peste tot...ca sa nu vorbim de membri de sindicat. Daca nu-s in sindicat NU EXISTA !
  PS ce sa tot verifice atat diplomele astea ..sa se dea hotarare de guvern sa se distribuie la oficiile postale, sa ajunga la toata lumea !
  PS 2 pentru cel care a fost ministru al invatamantului si lider de sindicat la un liceu cu nume imposibil din Baia Mare si care intelege mai greu, postul de mai sus e o ironie
 • +17 (17 voturi)    
  Ce se intampla la noi acum, (Vineri, 6 iulie 2012, 12:01)

  FLORIO [utilizator]

  O sa fie un bun model pt lucrarile de doctorat din lumea civilizata si democratica. "Cum potzi apara democratzia mai bine si ce potzi face sa nu gresesti precum Romania". S-a ingosat rau situatzia noastra si se pare ca vom fi curand la cozi la ambasade. Dar ce mai conteaza , daca comunistii nostri si tziganii sunt fericitzi?
 • +11 (11 voturi)    
  romanii din strainatate (Vineri, 6 iulie 2012, 12:08)

  andrei [anonim]

  cercetatorii romani din strainatate isi pierd drepturile

  ma intreb cand va urma si o OUG prin care dreptul la vot al romanilor din strainatate va fi restrictionat ?

  ar fi in logica evenimentelor petrecute in ultimele zile
 • +10 (10 voturi)    
  CV-ul cu master... (Vineri, 6 iulie 2012, 12:09)

  wisermoron [anonim]

  Iata CV-ul lui Ponta pe siteul personal la data de 29 Ianuarie 2010
  http://web.archive.org/web/20100129210517/http://www.victorponta.ro/cv.aspx
 • +15 (15 voturi)    
  Planeta maimutelor (Vineri, 6 iulie 2012, 12:10)

  Relu [anonim]

  Suntem martorii unor evenimente similare cu scenariul filmului Planeta maimutelor. Asistam cum procesul evolutiei spre democratie este inversat.Gorilele si Urangutanii politici devin specia dominanta iar oamenii dornici de democratie devin ca in film lipsiti de glas in fata avalansei de masuri antidemocratice .Presa controlata de Urangutani(activisti PCR si urmasii lor Ponta)si Gorile(securisti si urmasii lor bogatii zilei) vorbesc in numele democratiei si se aroga a fi vocea poporului.Gorilele brutale fac din propiul comportament cod de valori democratice.Ei lupta pentru dominatia gorilelor in societate.Oamenii democrati sunt considerati daunatori.Si la fel ca in film nu pot vorbi.Ca nu au televiziuni .Ca nu au furat in anii 90 ca sa fie respectabili in 2012.Si tot ca in film zona interzisa este zona democratiei.Replica filmului este : Luati-va mainile jegoase maimute(securisti) blestemate de pe(democratie)
 • +10 (10 voturi)    
  pai asta e si ideea (Vineri, 6 iulie 2012, 12:11)

  Denoro [utilizator]

  Pai dar asta e si ideea, sa nu mai puteti sa evaluati voi tezele de doctorat, din motive practice, asa cum e cel care il invocati acum! Nu ca nu v-ar lasa "comendiuirea" USL-ista, nuuuuuuuu, doar ca practic nu prea veti reusi! ;)
  Sa nu mai deranjati voi pe domnii politicienii, altfel semianalfabeti, cu doctorat, ca da bine la CV, "manca-v-as"! Berceanu, acum cateva saptamani, povestea ca acum cativa ani, a venit un coleg de-a lui de parlament si asa, pe nepusa masa, l-a intrebat daca nu vrea un doctorat? Berceanu a spus ca in principiu i-ar placea, dar ca nu are timp sa se ocupe si de asta. Iar colegul lui i-ai spus sa stea linistit, ca nu trebuie sa faca nimic, ca "se rezolva".
  Ca si parlamentar, a avea un doctorat, e chiar banal si fara nici un efort. "Se rezolva!" Sigur, intrucat parlamentul reflecta dorinta "poporului", este evident ca doctoratele date pe banda rulanta unor semianalfabeti de parlamentari reprezinta "dorinta arzatoare a poporului"!
  Si ca sa fac in ciuda si lui Ponta si multor altor politicieni, sa stiti ca fostul primar din Baia Mare, care a facut puscarie pentru coruptie, are nu unul, ci doua doctorate!
 • +5 (5 voturi)    
  Ceea ce face USL (Vineri, 6 iulie 2012, 12:26)

  Centurion [utilizator]

  astazi este perfect comparabil cu ceea ce istoria numeste "Machtergreifung" a lui Adolf Hitler. Eliminarea fara scrupule a tuturor opiniilor diferite, a instrumentelor statului de drept, a persoanelor inconvenabile. Isi trag sistematic in fiecare zi inca un glont in picior. Rezultatele nu vor intrzia sa apara.
 • +1 (1 vot)    
  Indamisibil (Vineri, 6 iulie 2012, 12:32)

  Paul Atreides [anonim]

  Este inadmisibil ca niste incompetenti si inculti sa poata arunca mizeria lor pe persoanele listate mai sus acuzandu-le de influenta politica. Nu-l vad pe nici unul din aceasta comisie coborandu-se la acest nivel.
  Va rog din suflet ca voi, crema societatii academice romanesti sa continuati protestele si sa nu ramaneti pasivi.
 • +1 (1 vot)    
  astept pozitia comisiei de drept!!! (Vineri, 6 iulie 2012, 12:33)

  luc [anonim]

  sau cum s-o fi chemand! Sau n-au curajul?!
  Sau sunt si ei experti in...copy-paste..
 • +2 (2 voturi)    
  Dar ceilalti ? (Vineri, 6 iulie 2012, 12:45)

  Whistleblower [anonim]

  Draga Hotnews,

  De ce nu scrieti si despre celelalte peste 1500 de teze de doctorat obtinute prin munca cinstita, care au fost validate in sedinta CNATDCU din 29 iunie si care acum stau blocate din cauza tezei intai-plagiatorului tarii, V. Ponta ?

  Va multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   Corect! (Vineri, 6 iulie 2012, 13:54)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui Whistleblower

   O situatie absolut absurda!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by