"Atacurile lui Victor Ponta impotriva institutiilor statului roman poarta toate trasaturile unei lovituri de stat si sunt fara precedent in interiorul Uniunii Europene", sustin purtatorul de cuvant pe probleme de politici europene al grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si al Uniunii Social-Crestine (CSU), deputatul Michael Stubgen si presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestag-ului german, Gunter Kirchbaum, intr-un comunicat remis joi redactiei, cu privire la procedura de suspendare initiata de Parlamentul Romaniei impotriva presedintelui Basescu.

"Grupul parlamentar CDU/CSU observa cu mare ingrijorare modul in care se urmareste transformarea structurilor statale ale Romaniei intr-o democratie dirijata. Solicitam refacerea statului de drept. In aceste conditii accesul Romaniei in spatiul Schengen este pus serios sub semnul intrebarii", afirma parlamentarii germani in comunicat.

"La doar cateva saptamani de la preluarea mandatului in mai 2012, primul ministru social-democrat Victor Ponta a aplicat o lovitura puternica democratiei din Romania. Procedura de suspendare a Presedintelui Basescu reprezinta punctul culminant inregistrat pana acum al unei serii de decizii politice prin care Ponta si coalitia sa de guvernare social-liberala au abrogat separatia puterilor in stat in Romania. Ponta a dispus peste noapte inlocuirea membrilor comisiei care urma sa analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei sale doctorale, a schimbat presedintii Camerei Deputatilor si Senatului si a emis o ordonanta de urgenta care limiteaza dreptul Curtii Constitutionale de a verifica conformitatea deciziilor Parlamentului cu prevederile constitutiei. Printr-o alta ordonanta de urgenta, presedintelui i-a fost scos din subordine si Institutul Cultural Roman si subordonat Senatului

Atacurile lui Ponta impotriva institutiilor statului roman poarta toate trasaturile unei lovituri de stat montate prin intermediul unui guvern ales si sunt fara precedent in interiorul Uniunii Europene. Pretentia lui Ponta de a revendica pentru sine si de a pune in practica participarea la intalnirea sefilor de state si de guverne de la Bruxelles impotriva unei decizii a Curtii Constitutionale, demonstreaza intreaga lipsa de scrupule a premierului roman, dispus sa treaca peste separatia puterilor in stat si independenta justitiei", mai arata acestia.

"Grupul parlamentar CDU/CSU solicita guvernului federal sa ia in considerare initierea unei proceduri conform art.7 al Tratatului privind Uniunea Europeana/Tratatului de la Maastricht, potrivit caruia Consiliul European poate constata o incalcare grava a fundamentelor democratice si a regulilor statului de drept. Daca a fost nevoie vreodata de un caz care sa justifice o asemenea procedura, atacul guvernului roman la adresa democratiei, a separatiei puterilor in stat si a independentei justitiei livreaza toate argumentele in acest sens", mai arata sursa citata.