​"Seria de decizii luate de guvernul Romaniei in ultimele zile sunt foarte ingrijoratoare. Comisia Europeana trebuie sa actioneze imediat si sa puna tara sub supraveghere atenta" au transmis doi eurodeputati ai grupului Partidului Popular European, care solicita Comisiei sa evalueze ce s-a intamplat in Romania prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa intocmeasca un raport care sa includa si "posibile masuri".

"Multe decizii ridica un numar de intrebari cu privire la respectarea statului de drept: neglijarea de catre prim-ministru a unei decizii a Curtii Constitutionale, impedicarea publicarii la timp a deciziei prin intermediul unui decret guvernamental, preluarea Monitorului Oficial de catre guvern de la Parlament, planul de a inlocui judecatori de la Curtea Constituionala, iar acum lansarea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu", se arata in comunicatul semnat de Alain Lamasoure, liderul comisiei de buget din Parlamentul European si Elmar Brok, liderul comisiei de Afaceri Externe.

"Modul in care presedintii Senatului si Camerei Deputatilor au fost inlocuiti intr-o procedura rapida este la fel de ingrijoratoare in ceea ce priveste procedurile normale ale statului de drept".

"Solicitam Comisiei sa supravegheze si sa evalueze toate aceste chestiuni prin intermediul 'Mecansimului de Cooperare si Verificare' si sa intocmeasca un raport in urmatoarele saptamani. Raportul ar trebui sa includa si posibile masuri. Concluzia acestui raport ar putea duce la utilizarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona", incheie oficialii europeni.

Articolul 7 stipuleaza faptul ca, in cazul in care se constata o incalcare din partea unui stat membru a valorilor UE, Consiliul European poate decide sa suspende anumite drepturi ale tarii respective, inclusiv dreptul de vot in cadrul Consiliului.