Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) cere Romaniei sa respecte pe deplin Constitutia tarii si standardele internationale privind independenta sistemului judiciar si a suprematiei legii, se arata intr-o informare postata pe site-ul institutiei. Presedintele Comisiei de la Venetia a tinut sa reaminteasca faptul ca "independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt garantate prin Art. 145 din Constitutia Romaniei."

  • Citeste integral declaratia presedintelui Comisiei de la Venetia

"Declaratie a presedintelui Comisiei de la Venetia in sprijinul Curtii Constitutionale a Romaniei

Am aflat cu profunda ingrijorare de mai multe tentative de a pune presiuni asupra Curtii Constitutionale a Romaniei si de a-i submina independenta. Curtea Constitutionala a solicitat sprijinul Comisiei de la Venetia in aceasta privinta.

Comisia de la Venetia a subliniat in repetate randuri rolul fundamental al curtii constitutionale ca garant al ordinii constitutionale si a drepturilor fundamentale dintr-un stat. O curte constitutionala care ia in serios acest rol trebuie uneori sa ia decizii care nu sunt bine primite de majoritatea (politica -n.r.) zilei. Legitimitatea sa de a face acest lucru deriva direct din Constitutie. Acest lucru trebuie sa fie acceptat de catre alte organe ale statului care nu pot justifica in nici un fel o interventie asupra independentei Curtii.

Reamintesc ca independenta si inamovibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale sunt garantate prin Art. 145 din Constitutia Romaniei.

Reprezentantii coalitiei de guvernamant au declarat ca nu exista nicio intentie de a implementa masuri care ar putea ameninta independenta Curtii si a judecatorilor sai.

Cer Romaniei, care este un stat membru al Comisiei de la Venetia, al Consiliului Europei, precum si al Uniunii Europene, sa respecte pe deplin Constitutia sa si standardele internationale privind independenta sistemului judiciar si a suprematiei legii."

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta sub numele de Comisia de la Venetia, este organul consultativ pe teme constitutionale al Consiliului Europei.

Potrivit Art. 2 din statului revizuit al Comiei, postat pe site-ul institutiei, Comisia de la Venetia este formata din "experti independenti care au obtinut recunoastere prin experienta lor in cadrul institutiile democratice sau prin contributia lor la dezvoltarea dreptului si a stiintelor politice". Presedintele Comisiei este Gianni Buquicchio.