Premierul Victor Ponta scrie pe blogul sau, sub titlul "Da, am fost la Universitatea din Catania! Da, am diploma!", ca a facut "un curs de drept penal international la Universitatea din Catania, in martie-iunie 2000". Precizarea prim-ministrului vine in aceeasi zi in care presedintele Universitatii din Catania, Antonino Recca, a raspuns unor solicitari trimise de Gazeta Romaneasca si Adevarul ca "Victor Ponta nu a fost niciodata masterand la universitatea noastra". In CV-ul oficial al lui Victor Ponta aparea, atunci cand a fost desemnat premier: "martie - iunie 2000 - Master in Drept Penal International la Universitatea din Catania, Sicilia-Italia".

Diploma de studiiFoto: blogponta.wordpress.com

Ce scrie premierul Victor Ponta pe blogul sau:

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: HotNews / DP

"Scurt raspuns pentru cei care incearca sa continue atacurile referitoare la studiile mele:

  • Am facut un curs de drept penal international la Universitatea din Catania, in martie-iunie 2000. Era un curs a carui denumire in italiana este “Corso di Formazione Avanzata in Cooperazione Giudiziaria e Spazio Giuridico Europeo in Materia Penale”.
  • Cursul s-a finalizat cu o lucrare scrisa, precum si cu un calificativ, asa cum rezulta din diploma atasata de mai jos.
  • In baza lucrarii si a calificativului, am primit dreptul de a continua cursul respectiv printr-un stagiu de 3 luni (octombrie-decembrie 2000) la Directia Nationala Anti-Mafia – la sediul central din Roma. A fost o mare mandrie si onoare pentru mine sa fac acel stagiu, fiind unul din cei doar doi procurori romani (celalat a fost procurorul Gheorghe Mocuta) in cadrul celei mai prestigioase institutii de combatere a crimei organizate din lume.
  • Atasez mai jos diploma de  absolvire eliberata de Universitatea din Catania, si o pun la dispozitia celor care vor sa o verifice.
  • Lucrarea pe care am sustinut-o in vederea obtinerii acestei diplome se afla si acum in arhiva Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Catania.

Am scos, la un moment dat, referirea din CV-ul oficial, pentru ca am vrut sa pastrez in acesta mai ales lucruri referitoare la activitatea mea politica. Este un curs de mai multe luni, finalizat cu lucrare, calificativ si diploma.

Universitatea din Catania mi-a confirmat prezenta acolo, pentru acest curs.

Sunt, asa cum am spus mereu, un om al dreptului si ma deranjeaza ca sunt unii interesati sa imi afecteze aceasta imagine. Am studiat dreptul, am activat in zona dreptului si am performat in zona dreptului. Cu prea multa usurinta se trece peste anii in care am muncit in acest domeniu…

Consider ca aceste mijloace politice ilegale si imorale de defaimare a persoanei mele (realizate prin intermediul unor jurnalisti care incalca toate regulile deontologice) nu pot decat sa duca la accentuarea crizei politice si la stimularea atacurilor la persoana nejustificate".

Sursa foto: blogponta.wordpress.com

In cursul zilei de astazi, 4 iulie, publicatiile Gazeta Romaneasca si Adevarulau publicat raspunsulpresedintelui Universitatii din Catania, Antonino Recca, la solicitarile lor: "Referitor la solicitarea dumneavoastra, confirm ca domnul Victor Ponta nu a fost niciodata student la master in universitatea noastra".

HotNews.ro a scris pe 20 iunie ca CV-ul oficial al premierului Victor Ponta, publicat pe site-ul Camerei Deputatilor si pe site-ul propriu, a suferit o modificare. In noul CV nu mai apare Masterul in Drept Penal International de la Universitatea din Catania, Italia, pe care Victor Ponta, potrivit vechiului document, l-ar fi obtinut in perioada martie-iunie 2000. Informatia a fost furnizata de un cititor Contributors.ro.

CV Victor Ponta - in prezent

CV Victor Ponta - luna mai

Dupa disparitia din CV a studiilor masterale la Universitatea din Catania, premierul Victor Ponta a declarat:

«CV-ul meu, ca prim-ministru, trebuie sa cuprinda doar ceea ce tine de studiile pe care le am si ceea ce imi cere legea pentru a fi prim-ministru. Nu mai e cazul sa ma mandresc foarte mult cu multe alte lucruri pe care le-am facut.

Dar vreau sa fac o precizare: in continuare sunt foarte mandru de ceea ce am facut ca procuror. Sunt foarte mandru de ceea ce am facut ca student si am fost un student cu rezultate bune, un elev cu rezultate bune. Sunt foarte mandru de munca mea pentru teza de doctorat si de faptul ca am fost cel mai tanar reprezentant al Romaniei in cadrul comisiei pregatitoare de la New York, comisie care a pregatit regulile de procedura si definitia infractiunilor in cadrul Curtii Penale Internationale si evident ca in ciuda oricaror batalii politice care au o singura miza, si anume participarea pe 28-29 iunie la Consiliul European. Cred ca am facut foarte multe lucruri bune si sunt foarte mandru de activitatea mea»".

Cu doua zile inainte, pe 18 iunie, Revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca in 2003 inceperea unui doctorat nu era conditionata de absolvirea studiilor de master.Aceasta conditie a fost introdusa in 2004, prin implementarea principiilor Procesului Bologna, cand invatamantul superior a fost organizat pe 3 cicluri: licenta, master, doctorat.

Citeste si: