Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca va discuta in 10 iulie sesizarile privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, a lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului si a lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, informeaza Agerpres.

Aminitim ca Parlamentul Romaniei s-a intrunit marti, 3 iulie, in mai multe sedinte extraordinare. Vasile Blaga si Roberta Anastase au fost inlocuiti marti de la sefia celor doua camere cu Crin Antonescu si Valeriu Zgonea. Si Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din functie si inlocuit cu PSD-istul Valer Dorneanu.

Hotararile de revocarea a lui Vasile Blaga din functia de presedinte a Senatului, a Robertei Anastase din functia de presedinte si membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor si a lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului au fost publicate miercuri in Monitorul Oficial.

La finalul sedintei parlamentare de marti, Vasile Blaga a anuntat, la Palatul Parlamentului, ca a trimis Curtii contestatia privind revocarea sa din functia de presedinte al Senatului.

"Am trimis acum cateva minute la CCR contestatia privind revocarea mea din functia de presedinte al Senatului. Ma cunoasteti de atata timp, niciodata nu am tinut de un scaun, dar nu pot sa stau pasiv sub nicio forma la acest atac furibund la tot ceea ce inseamna statul de drept. Nu este deloc greu sa faci o astfel de contestare in conditiile in care nu au fost respectate niciuna dintre conditiile necesare revocarii din functie a presedintelui Senatului", a explicat fostul presedinte al Senatului.

De asemenea, Vasile Blaga a anuntat, anterior revocarii din functie a lui Gheorghe Iancu, ca PDL va ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului daca acesta va decide revocarea Avocatului Poporului.

Roberta Anastase a anuntat si ea, marti seara, ca va contesta la CCR decizia de revocare a sa din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. "Este datoria mea sa ies si sa apar institutia presedintelui Camerei Deputatilor in continuare, in sensul de a ataca la Curtea Constitutionala aceasta hotarare a Camerei Deputatilor", a spus Anastase, precizand ca face acest lucru nu pentru a se apara ca persoana, ci in apararea institutiei presedintelui Camerei Deputatilor.