Comisia de Chimie si Inginerie Chimica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a lansat un apel catre Ministerul Educatiei pentru revocarea ordinului prin care se revoca membrii Consiliului General al CNATDCU. Comisia de Chimie "considera inadmisibila imixtiunea politicului in domeniul academic si isi manifesta profunda indignare cu privire la revocarea membrilor Consiliului General al CNATDCU", se arata in apelul semnat de mai multi membri ai acestei comisii.

Apelul vine dupa ce si Comisia de Matematica a CNATDCU a cerut Ministerului Educatiei si Guvernului sa revina asupra deciziei de revocare a Consiliului General al CNATDCU. Amintim ca Ministerul Educatiei a schimbat componenta Consiliului General al Consiliului National de Atestare a Diplomelor, institutia abilitata legal sa analizeze acuzatiile de plagiat in cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Decizia Ministerului a fost luata joi, o zi inainte de pronuntarea pe cazul Ponta, iar ordinul de ministru care continea aceasta schimbare a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, in timp ce Consiliul General al CNATDCU discuta cazul acuzatiilor de plagiat.

Apelul integral al Comisiei de Chimie si Inginerie Chimica a CNATDCU:

"Comisia de Chimie si Inginerie Chimica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) considera inadmisibila imixtiunea politicului in domeniul academic si isi manifesta profunda indignare cu privire la revocarea membrilor Consiliului General al CNATDCU, conform Ordinului nr. 4.608/28.06.2012, semnat de Ministrul interimar al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului de la acea data, Liviu Marian Pop.

Masurile luate prin Ordinul mentionat nu fac decat sa incurajeze mediocritatea in mediul academic si sa favorizeze abdicarea de la standardele de calitate pe care Romania si le-a asumat odata cu intrarea in Uniunea Europeana, inclusiv in domeniul Educatiei si Cercetarii, in ciuda faptului ca toate guvernele care au condus Romania din 1990 pana in prezent si-au propus o continua crestere a calitatii actului didactic si de cercetare in universitatile si institutele de cercetare romanesti.

Consideram ca, CNATDCU si Comisia de Chimie si Inginerie Chimica din cadrul acestuia si-au desfasurat activitatea in temeiul Legii Educatiei Nationale 1/2011 avand drept unic criteriu de evaluare calitatea academica, cu respectarea tuturor normelor etice si de deontologie profesionala, in scopul dezvoltarii unui invatamant de calitate, a pregatirii de specialisti competitivi pe plan international, pentru cresterea vizibilitatii stiintifice internationale.

Imixtiunea politicului in Invatamant si Cercetare si abdicarea de la normele morale si principiile rigorii stiintifice nu face decat sa determine pe termen scurt scaderea credibilitatii invatamantului si a cercetarii stiintifice din Romania pe plan international, iar pe termen lung va determina o grava deteriorare a societatii romanesti.

De aceea, facem apel la Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru revocarea Ordinului mai sus mentionat si implementarea in cadrul Invatamantului si Cercetarii in Romania a unei politici bazate pe recunoasterea valorii, continuitatea masurilor menite sa asigure progresul real,

respectarea normelor etice profesionale si de integrare europeana.

3 iulie 2012

Presedinte al Comisiei de Chimie si Inginerie Chimica a CNATDCU:

Prof. Dr. Cristian SILVESTRU, MC al Academiei Romane, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Membri birou comisie:

Dr. Mihaela BAIBARAC, INCD pentru Fizica Materialelor, Magurele, Bucuresti

Dr. Oana CARP, Institutul de Chimie-Fizica "I. G. Murgulescu" al Academiei Romane, Bucuresti

Prof. Dr. Vasile PARVULESCU, Universitatea din Bucuresti

Membri:

Prof. Dr. Catalina ACHIM, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA 15213, SUA

Dr. Narcis AVARVARI, UMR 6200 CNRS- Universite d'Angers, Angers, FRANTA

Dr. Ioan BALINT, Institutul de Chimie-Fizica "I. G. Murgulescu" al Academiei Romane, Bucuresti

Dr. Mihail BARBOIU, Institut European des Membranes, Montpellier, FRANTA

Dr. Emil Constantin BURUIANA, Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" al Academiei Romane, Iasi

Dr. Radu CUSTELCEAN, Oak Ridge National Laboratory, Oak Ridge, SUA

Prof. Dr. Victor DAVID, Universitatea din Bucuresti

Dr. Bogdan DONOSE, University of Queensland, Brisbane, AUSTRALIA

Dr. Ligia FRUNZA, INCD pentru Fizica Materialelor, Magurele, Bucuresti

Prof. Dr. Ion GROSU, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Prof. Dr. Gheorghe JUNCU, Universitatea "Politehnica" Bucuresti

Prof. Dr. Szabolcs LANYI, Universitatea "Sapientia" Miercurea Ciuc

Prof. Dr. Ionel MANGALAGIU, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi

Prof. Dr. Gheorghe MARIA, Universitatea "Politehnica" Bucuresti

Prof. Dr. Andrei-Valentin MEDVEDOVICI, Universitatea din Bucuresti

Prof. Dr. Dumitru OANCEA, MC al Academiei Romane, Universitatea din Bucuresti

Prof. Dr. Florin OPREA, Universitatea "Petrol-Gaze", Ploiesti

Conf. Dr. Csaba PAIZS, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Conf. Dr. Costel SARBU, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Dr. Maria ZAHARESCU, MC al Academiei Romane, Institutul de Chimie-Fizica "I. G. Murgulescu" al Academiei Romane, Bucuresti

Citeste si: