Un grup infractional organizat transfrontalier, specializat in infractiuni informatice, format din 28 de persoane, a fost destructurat de procurori DIICOT si ofiteri BCCO Suceava, miercuri dimineata avand loc perchezitii domiciliare in 8 judete ale Romaniei si in Germania, prejudiciul in acest caz fiind de un milion de euro, anunta Mediafax.

Miercuri dimineata au fost facute 29 de perchezitii domiciliare in judetele Suceava, Arad, Sibiu, Brasov, Calarasi, Constanta, Bacau si Iasi, urmand sa fie audiate 26 de persoane.

Procurorul sef al DIICOT Suceava, Marius Cazac, a precizat ca au fost gasite, pana in prezent, 16 din cele 26 de persoane ce urmeaza sa fie audiate de catre procurori la sediul DIICOT Suceava.

Totodata, ca urmare a cooperarii procurorilor DIICOT cu autoritatile judiciare germane, simultan, a fost efectuata o perchezitie domiciliara si in localitatea Tubingen - Germania, la un imobil apartinand unuia dintre liderii gruparii.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2012, aceste persoane au constitut un grup infractional organizat, actionand pe teritoriile Germaniei, Italiei, Angliei si Romaniei, in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale, prin fraudarea de conturi bancare apartinand cu predilectie clientilor bancii Postei Italiene.

Membrii gruparii obtineau prin phishing date si adrese e-mail apartinand clientilor bancilor vizate, iar prin mesaje de tip spam ii indrumau sa acceseze linkuri catre pagini web clona unde sa introduca datele bancare personale (user/nume utilizator, parola acces, numar card, data expirarii), care permiteau accesarea conturilor online banking.

In aceasta modalitate acestia au accesat fara drept conturile bancare online banking ale clientilor bancii, au efectuat transferuri frauduloase si ulterior retrageri de numerar de la ATM-uri prin utilizarea de carduri emise de catre aceeasi unitate bancara, obtinute anterior in Italia, de alti membri gruparii, iar prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la un milion de euro.

Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, iar la efectuarea perchezitiilor imobiliare au colaborat ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR - DCCO - SCCI din Suceava, Arad, Sibiu, Brasov, Calarasi, Constanta, Bacau si Iasi, in timp ce suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre SRI si DOS.