Sunt profund ingrijorata de recentele atacuri la independenta Curtii Constitutionale din Romania, scrie pe contul sau de Twitter comisarul european Viviane Reding, detinatoare a portofoliului justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie.Este prima reactie a unui oficial al Comisiei Europene. Anterior, Hotnews.ro a cerut o pozitie de la Comisie, iar raspunsul a fost ca sunt chestiuni interne asupra carora institutia europeana nu se pronunta. Insa reactia comisarului demonstreaza gravitatea situatiei perceputa la nivel european. Initial, cele doua pozitii ale comisarului au fost in limba engleza, mai apoi ele au fost postate si in limba romana.

Viviane RedingFoto: Rompres

Cu putin timp inainte, Joseph Daul, liderul popularilor din Parlamentul European, arata, intr-o declaratie publica faptul ca va solicita vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, "sa verifice daca toate aceste modificari institutionale respecta standardele europene".

"Voi solicita vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabil pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, sa verifice daca ultimele modificari institutionale respecta sau nu standardele europene. Nimeni din Europa, fie persoana sau partid politic, nu este mai presus de lege. Separarea puterilor in stat trebuie sa fie respectata", a aratat Joseph Daul.

Liderul european crede ca "inlocuirea avocatului poporului, cererile de revocare a celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor si planul de modificare a Legii Curtii Constitutionale si inlocuirea a doi judecatori sunt absolut uimitoare. Daca acestea vor fi puse in practica, statutul democratiei in Romania da serioase motive de ingrijorare".