Noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat marti ca in ceea ce priveste acuzatia de plagiat care-l vizeaza pe premierul Victor Ponta facultatea unde acesta a sustinut teza de doctorat trebuie "sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu reglementarile existente in anul in care a fost elaborata lucrarea", transmite Agerpres.

"Eu cred ca facultatea trebuie sa-si spuna punctul de vedere in legatura cu reglementarile existente in anul in care a fost elaborata teza pentru ca nicio lege nu se aplica retroactiv", a afirmat Ecaterina Andronescu, intr-o conferinta de presa.

Ea a precizat ca vrea sa separe "batalia politica" de "treburile academice".

"Eu nu am fost niciodata de principiu ca trebuie sa dam verdicte fara sa parcurgem procedurile legale. Ca urmare, conform Constitutiei, nimeni nu este mai presus de lege si eu o sa cer tuturor structurilor, care fie sunt consiliile consultative ale ministerului, fie sunt structuri institutionale cu atributii foarte directe, sa avem respect pentru lege si pentru proceduri. (...) Vreau sa separam batalia politica de treburile academice, problemele academice se rezolva in comunitatea academica, conform procedurilor legale. Batalia politica se poarta in alta parte, nu in mediu academic", a spus ministrul Educatiei.

Andronescu a afirmat ca in cazul in care o teza de doctorat a fost sustinuta in anii precedenti si, intre timp, apare o cerere de reevaluare a lucrarii, acest lucru este de competenta Consiliului National de Etica.

"In cazul in care teza a fost sustinuta anterior momentului in care discutam, atunci conform reglementarilor in vigoare, daca apare o solicitare de reevaluare, o solicitare de analiza, ea este de competenta Consiliului National de Etica, Consiliu care trebuie sa se intruneasca, cere punctul de vedere al unor specialisti si ia o decizie. Nu suntem inca acolo", a completat Ecaterina Andronescu.