Comisia de Matematica a CNATDCU: Revocarea arbitrara a Consiliului General reprezinta o imixtiune inacceptabila a politicului in domeniul academic

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 3 iulie 2012, 12:11 Actualitate | Esenţial

Comisia de Matematica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) solicita Ministerului Educatiei si Guvernului sa revina asupra deciziei de revocare a Consiliului General al CNATDCU. Printr-un comunicat de presa, Comisia de Matematica "isi manifesta profunda indignare fata de ultimele masuri luate de Ministerul Educatiei".

Pe de alta parte, "Apelul la solidaritate - impotriva mediocritatii si imposturii in educatie si cercetare" lansat vineri de Consiliul General al CNATDCU s-a transformat in petitie online semnata pana la ora publicarii acestui articol de peste 1.200 de oameni de stiinta.

Mesajul integral al Comisiei de Matematica a CNATDCU:

"Comisia de Matematica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare isi manifesta profunda indignare fata de ultimele masuri luate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prin Ordinul 4.608/28.07.2012. Principalul efect al acestui ordin, revocarea arbitrara a Consiliului General al CNATDCU, reprezinta o imixtiune inacceptabila a politicului in domeniul academic.

De la infiintarea sa in noua formula in februarie 2011, CNATDCU a efectuat deja o activitate semnificativa in directia promovarii consecvente a calitatii academice si a inlaturarii confuziei valorilor in cercetare si in invatamantul superior. Datoria MECTS ar fi fost sa asiste in continuare CNATDCU in aceasta activitate. Ministrul interimar alege insa, prin masurile arbitrare luate in ultimele zile, sa-si arate indiferenta fata de aceste principii generale, sa sacrifice interesul general al tarii pentru o meschina lupta partizana. Iar intentiile afirmate ale ministrului interimar pentru perioada urmatoare reprezinta un intreg program de promovare a mediocritatii in domeniul academic si de sabotare a principiilor de exigenta si rigoare afirmate in Legea Educatiei Nationale.

Comisia de Matematica isi afirma solidaritatea cu Consiliul General. Impreuna cu Consiliul General, asteptam de la Minister si de la Guvernul Romaniei o revenire urgenta asupra masurilor luate, cu scuzele de rigoare.

Presedinte al Comisiei de Matematica a CNATDCU:
Dr. Dan Timotin, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Vicepresedinti:
Dr. Vasile Brinzanescu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Dr. Catalin Lefter, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Dr. Gabriela Marinoschi, Institutul de Statistica Matematica si Matematica Aplicata
Membri:
Dr. Marian Aprodu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Dr. Florin-Petre Boca, University of Illinois at Urbana-Champaign, SUA
Dr. Dan Burghelea, Ohio State University, SUA
Dr. Marius Crainic, University of Utrecht, Olanda
Dr. Liana David, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Dr. Alexandru Dimca, Universite de Nice, Franta
Dr. Paltin Ionescu, Universitea din Bucuresti
Dr. Violeta Leoreanu-Fotea, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Dr. Razvan Litcanu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Dr. George Marinescu, Universitatea din Koln, Germania
Dr. Sorin Micu, Universitatea din Craiova
Dr. Sergiu Moroianu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Dr. Liviu Ornea, Universitatea din Bucuresti
Dr. Stefan Papadima, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane
Dr. Dorin Popescu, Universitatea din Bucuresti
Dr. Radu Precup, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
Dr. Anna Soos, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
Dr. Constantin Teleman, University of Berkeley, SUA
Dr. Mihai Tibar, Universite de Lille 1, Franta
Dr. Viorel Vajaitu, Universite de Lille 1, Franta
Dr. Constantin Zalinescu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi"

Apel la solidaritate - impotriva mediocritatii si imposturii in educatie si cercetare - lansat de Consiliul General al CNATDCU

"Noi, membrii Consiliului General al CNATDCU (Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), intrunit astazi, 29 iunie 2012,

- Luand nota de ordinul de ministru publicat in Monitorul Oficial, in timpul desfasurarii sedintei, privind revocarea Consiliului General si abrogarea regulamentului CNATDCU, in scopul subordonarii activitatii acestui consiliu, precum si a comisiilor de specialitate organului executiv,
- Avand in vedere tentativa de blocare a activitatii CNATDCU cu privire la cazuri grave de incalcare a unor norme elementare de etica si integritate academica, cu referinta speciala la plagiat in teze de doctorat,
- Avand in vedere misiunea si obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, in scopul cresterii performantelor stiintifice si academice,

Ne declaram indignarea si protestam vehement fata de modul arbitrar si nemotivat in care am fost revocati, precizand ca aceasta s-a produs:

- in absenta unei evaluari, oricat de sumare, a activitatilor si responsabilitatilor cu care am fost legal investiti,
- in lipsa totala de responsabilitate fata de problemele efective ale invatamantului superior si cercetarii din Romania in incercarea nedisimulata de a promova mediocritatea,
- prin macularea grava a criteriilor si practicilor de evaluare profesionala,
- prin maniera nedemna care ne-a fost incalcata demnitatea umana si profesionala cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertatii academice.

Dorim sa precizam ca membrii acestui consiliu nu fac politica, nu sunt remunerati pentru aceasta activitate, iar demersul nostru nu are conotatie politica. Ne exprimam insa ingrijorarea fata de acest stil autoritar si arbitrar de a conduce scoala superioara si cercetarea romaneasca. Afirmam, de asemenea, ca politica nu are ce cauta in evaluarea academica si dezavuam amestecul politicului.

Invitam colegii din universitati si institute de cercetare sa se solidarizeze si sa actioneze in mod energic pentru a stavili abuzurile si practicile de restaurare a mediocritatii si a arbitrariului in scoala si cercetarea romaneasca.

Stiinta si cultura romaneasca au nevoie de exigenta si rigoare pentru a deveni competitive international si nu putem realiza acest scop decat prin afirmarea consecventa a principiilor academice si prin eliminarea confuziei de valoare.

Consideram ca intreaga comunitate academica trebuie sa reactioneze si sa condamne aceste abuzuri. Altfel, riscam sa distrugem si bruma de valoare care a mai ramas in universitatea si cercetarea romaneasca.

Va invitam sa semnati invitatia noastra la solidarizare!

Membri ai Consiliului General al CNATDCU prezenti in data de 29 iunie 2012,

Marius ANDRUH, Academia Romana; Universitatea din Bucuresti
Dorel BANABIC, Academia Romana; Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Lucian PINTILIE, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucuresti
Lazar VLASCEANU, Universitatea din Bucuresti
Viorel BARBU, Academia Romana; Universitatea "AI. I. Cuza" din lasi
Dragos Mihael CIUPARU, Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Liviu MARSAVINA, Universitatea "Politehnica" din Timisoara
Sergiu NEDEVSCHI, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Cristian OARA, Universitatea "Politehnica" din Bucuresti
Octavian POPESCU, Academia Romana, lnstitutul de Biologie Bucuresti; Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca
Marian PREDA, Universitatea din Bucuresti
Carmen SOCACIU, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca
Florin STAMATIAN, UMF CLUJ - Membru al Academiei de studii medicale"

Citeste si:


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2483 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  atitudine (Marţi, 3 iulie 2012, 12:23)

  Ovidiu [anonim]

  Felicitari tutoror intelectualilor care isi asuma raspunderea de a sta impotriva tavalugului totalitar!
 • +8 (8 voturi)    
  un mare BRAVO (Marţi, 3 iulie 2012, 12:28)

  nico3 [utilizator]

  BRAVO, d-le, avem si in RO oameni care stiu ce-i valoarea si nu lepre gen cei de la drept care nu se pot pronunta, ca-i caz politic. sau cei din care a copiat poanta care nici nu-i intereseaza (sunt pensionari si USL-ul le-a dat voie din nou sa mulga statul cu salarii de mii de euro in loc de pensie dupa 65 ani, care si asa era mare, sau poate cumulat, cine mai stie)
 • -8 (8 voturi)    
  Imixtiune (Marţi, 3 iulie 2012, 12:37)

  m [anonim]

  Dnilor profesori,academicieni,....cu tot respectul va pun o intrebare.Cind ati intrat in "troaca politica,"indiferent de partea cui,nu v-ati gandit ca va pierdeti independenta si nu mai puteti ramane impartiali ?Tocmai dv.care ati muncit sa ajungeti la un anumit nivel,riscati acum sa fiti suspectati ca ati primit ceva ,pentru a da verdicte.
  • +1 (1 vot)    
   asta nu-i politica (Marţi, 3 iulie 2012, 13:11)

   nico3 [utilizator] i-a raspuns lui m

   ca sa-ti exprimi revolta fata de desfiintarea unei comisii conduse de un reputat chmist roman (vezi nr de citari, impresionant si pt un mare prof din Vest) in timp de dezbate, apoi publici on-line ceva in MOF pe care tocmai l-ai mutat inainte ca sa fii pregatit, de cine, de cei la putere, asta se chema curaj MARE. a se compara cu leprele de la drept care nu pot spune (si nu vor) nimic .. in ce tara din UE crezi tu ca mediyul academic ar fi stat sluj fara sa faca nimic (daca mai sunt oameni prin el) ? Adica sa spui clar ca este un copiat ordinar care nu cere sa fii savant in drept ci numai om cu coloana, tii partea cuiva ?
 • -8 (8 voturi)    
  comisia de matemtica:))) (Marţi, 3 iulie 2012, 12:37)

  afta [anonim]

  ete na:))) " comisia de matematica" . dar " comisia de DREPT'? comisia de specialitate...fumigene...
  • +3 (3 voturi)    
   da (Marţi, 3 iulie 2012, 12:57)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui afta

   Mi se pare normal ca matematicienii sa ia atitudine.
   E mult mai usor sa strambi dreptatea la drept (din cuvinte si interpretari), decat la...matematica (prin rationament). Nu cred sa existe matematician care sa afirme ca dl. Ponta nu a plagiat. Ii da eroare de compilare. :)
  • -3 (3 voturi)    
   Oare? (Marţi, 3 iulie 2012, 13:07)

   Arthur [anonim] i-a raspuns lui afta

   Nu sunt sigur ca toti oamenii de pe lista au semnat in cunostinta de cauza, dar daca au facut-o au mari probleme de caracter ,caci:
   1.Comisia nu s-a desfiintat ci s-a complectat pana la 45 de membrii NUMITI de universitati din toata tara nu numai din UB si UBB!
   2.Comisia nu este acreditata sa se ocupe de cercetarea doctoratelor decat la cele de dupa aprilie 2012.
   3.Daca sunt matematicieni stiu ca cvorumul de 13 nu este doua treimi din 20 de membrii
   • +1 (1 vot)    
    I-auzi (Marţi, 3 iulie 2012, 13:21)

    Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Arthur

    Dar cat fac 2/3 din 20 (in intregi) ? Sau vrei sa fie 13,(3)? Este tare, "complectule"!
 • -1 (1 vot)    
  si numirea (Marţi, 3 iulie 2012, 12:46)

  evoque [utilizator]

  pe criterii politice nu era tot imixtiune?!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Celelalte comisii? (Marţi, 3 iulie 2012, 14:43)

  Consonant [utilizator]

  Asteptam si celelalte comisii. Sper ca nu numai matematicienii au coloana vertebrala.
 • 0 (0 voturi)    
  despre membrii comisiei (Miercuri, 4 iulie 2012, 13:10)

  ioan [anonim]

  Stimata Anna Soos,

  In loc sa-ti exprimi indignarea, mai bine te-ai apuca sa scrii niste articole ISI, ca nu indeplinesti nici macar conditiile de lector. Cum ai ajuns in Comisia de Matematica, numai tu stii, impreuna cu cine te-a pus.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri