Comisia de Matematica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) solicita Ministerului Educatiei si Guvernului sa revina asupra deciziei de revocare a Consiliului General al CNATDCU. Printr-un comunicat de presa, Comisia de Matematica "isi manifesta profunda indignare fata de ultimele masuri luate de Ministerul Educatiei".

Pe de alta parte, "Apelul la solidaritate - impotriva mediocritatii si imposturii in educatie si cercetare" lansat vineri de Consiliul General al CNATDCU s-a transformat in petitie online semnata pana la ora publicarii acestui articol de peste 1.200 de oameni de stiinta.

Mesajul integral al Comisiei de Matematica a CNATDCU:

"Comisia de Matematica a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare isi manifesta profunda indignare fata de ultimele masuri luate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului prin Ordinul 4.608/28.07.2012. Principalul efect al acestui ordin, revocarea arbitrara a Consiliului General al CNATDCU, reprezinta o imixtiune inacceptabila a politicului in domeniul academic.

De la infiintarea sa in noua formula in februarie 2011, CNATDCU a efectuat deja o activitate semnificativa in directia promovarii consecvente a calitatii academice si a inlaturarii confuziei valorilor in cercetare si in invatamantul superior. Datoria MECTS ar fi fost sa asiste in continuare CNATDCU in aceasta activitate. Ministrul interimar alege insa, prin masurile arbitrare luate in ultimele zile, sa-si arate indiferenta fata de aceste principii generale, sa sacrifice interesul general al tarii pentru o meschina lupta partizana. Iar intentiile afirmate ale ministrului interimar pentru perioada urmatoare reprezinta un intreg program de promovare a mediocritatii in domeniul academic si de sabotare a principiilor de exigenta si rigoare afirmate in Legea Educatiei Nationale.

Comisia de Matematica isi afirma solidaritatea cu Consiliul General. Impreuna cu Consiliul General, asteptam de la Minister si de la Guvernul Romaniei o revenire urgenta asupra masurilor luate, cu scuzele de rigoare.

Presedinte al Comisiei de Matematica a CNATDCU:

Dr. Dan Timotin, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Vicepresedinti:

Dr. Vasile Brinzanescu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Dr. Catalin Lefter, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Dr. Gabriela Marinoschi, Institutul de Statistica Matematica si Matematica Aplicata

Membri:

Dr. Marian Aprodu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Dr. Florin-Petre Boca, University of Illinois at Urbana-Champaign, SUA

Dr. Dan Burghelea, Ohio State University, SUA

Dr. Marius Crainic, University of Utrecht, Olanda

Dr. Liana David, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Dr. Alexandru Dimca, Universite de Nice, Franta

Dr. Paltin Ionescu, Universitea din Bucuresti

Dr. Violeta Leoreanu-Fotea, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Dr. Razvan Litcanu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Dr. George Marinescu, Universitatea din Koln, Germania

Dr. Sorin Micu, Universitatea din Craiova

Dr. Sergiu Moroianu, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Dr. Liviu Ornea, Universitatea din Bucuresti

Dr. Stefan Papadima, Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane

Dr. Dorin Popescu, Universitatea din Bucuresti

Dr. Radu Precup, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca

Dr. Anna Soos, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca

Dr. Constantin Teleman, University of Berkeley, SUA

Dr. Mihai Tibar, Universite de Lille 1, Franta

Dr. Viorel Vajaitu, Universite de Lille 1, Franta

Dr. Constantin Zalinescu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi"

Apel la solidaritate - impotriva mediocritatii si imposturii in educatie si cercetare - lansat de Consiliul General al CNATDCU

"Noi, membrii Consiliului General al CNATDCU (Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), intrunit astazi, 29 iunie 2012,

- Luand nota de ordinul de ministru publicat in Monitorul Oficial, in timpul desfasurarii sedintei, privind revocarea Consiliului General si abrogarea regulamentului CNATDCU, in scopul subordonarii activitatii acestui consiliu, precum si a comisiilor de specialitate organului executiv,

- Avand in vedere tentativa de blocare a activitatii CNATDCU cu privire la cazuri grave de incalcare a unor norme elementare de etica si integritate academica, cu referinta speciala la plagiat in teze de doctorat,

- Avand in vedere misiunea si obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, in scopul cresterii performantelor stiintifice si academice,

Ne declaram indignarea si protestam vehement fata de modul arbitrar si nemotivat in care am fost revocati, precizand ca aceasta s-a produs:

- in absenta unei evaluari, oricat de sumare, a activitatilor si responsabilitatilor cu care am fost legal investiti,

- in lipsa totala de responsabilitate fata de problemele efective ale invatamantului superior si cercetarii din Romania in incercarea nedisimulata de a promova mediocritatea,

- prin macularea grava a criteriilor si practicilor de evaluare profesionala,

- prin maniera nedemna care ne-a fost incalcata demnitatea umana si profesionala cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertatii academice.

Dorim sa precizam ca membrii acestui consiliu nu fac politica, nu sunt remunerati pentru aceasta activitate, iar demersul nostru nu are conotatie politica. Ne exprimam insa ingrijorarea fata de acest stil autoritar si arbitrar de a conduce scoala superioara si cercetarea romaneasca. Afirmam, de asemenea, ca politica nu are ce cauta in evaluarea academica si dezavuam amestecul politicului.

Invitam colegii din universitati si institute de cercetare sa se solidarizeze si sa actioneze in mod energic pentru a stavili abuzurile si practicile de restaurare a mediocritatii si a arbitrariului in scoala si cercetarea romaneasca.

Stiinta si cultura romaneasca au nevoie de exigenta si rigoare pentru a deveni competitive international si nu putem realiza acest scop decat prin afirmarea consecventa a principiilor academice si prin eliminarea confuziei de valoare.

Consideram ca intreaga comunitate academica trebuie sa reactioneze si sa condamne aceste abuzuri. Altfel, riscam sa distrugem si bruma de valoare care a mai ramas in universitatea si cercetarea romaneasca.

Va invitam sa semnati invitatia noastra la solidarizare!

Membri ai Consiliului General al CNATDCU prezenti in data de 29 iunie 2012,

Marius ANDRUH, Academia Romana; Universitatea din Bucuresti

Dorel BANABIC, Academia Romana; Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Lucian PINTILIE, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucuresti

Lazar VLASCEANU, Universitatea din Bucuresti

Viorel BARBU, Academia Romana; Universitatea "AI. I. Cuza" din lasi

Dragos Mihael CIUPARU, Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti

Liviu MARSAVINA, Universitatea "Politehnica" din Timisoara

Sergiu NEDEVSCHI, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Cristian OARA, Universitatea "Politehnica" din Bucuresti

Octavian POPESCU, Academia Romana, lnstitutul de Biologie Bucuresti; Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca

Marian PREDA, Universitatea din Bucuresti

Carmen SOCACIU, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca

Florin STAMATIAN, UMF CLUJ - Membru al Academiei de studii medicale"

Citeste si: