De ce ne este frica de istoria noastra? Cercetatorul Alexandru Simon a discutat online despre deshumarea si analiza ADN-ului vechilor domnitori romani,

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 2 iulie 2012, 12:11 Actualitate | Esenţial


Alexandru Simon
Foto: Arhiva personala
Pentru istoria poporului roman, proiectul GENESIS este una dintre cele mai interesante initiative stiintifice ale ultimelor decenii. Cercetatori de la Universitatile din Cluj si din Iasi incearca sa stabileasca pe baza ADN-ului extras din osemintele domnitorilor romani ascendenta reala a acestora: slava, cumana sau valaha. Dar dupa o prima deshumare, a lui Vlaicu Voda din dinastia Basarabilor, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a interzis continuarea prelevarii de ADN "din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Tarii Romanesti".

De ce este atat de important ADN-ul vechilor romani? Cum poate fi schimbata istoria romanilor de rezultatele analizelor genetice? Si de ce exista o atat de mare rezistenta in aflarea adevarului istoric? Alexandru Simon, cercetator al Academiei Romane si unul dintre coordonatorii proiectului GENESIS, discuta online cu cititorii HotNews.ro, marti de la ora 11.00
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, nu a acceptat invitatia la aceasta dezbatere, considerand cazul ca fiind "un subiect inchis".
Alexandru Simon este cercetator al Academiei Romane in cadrul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Este unul dintre coordonatorii proiectului GENESIS. In 2009 a primit din partea Academiei Romane premiul "Dimitrie Onciul". Este membru al "Global Young Academy" din Berlin.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13578 vizualizari

 • ADN si politica externa (Luni, 2 iulie 2012, 12:44)

  George [anonim]

  Domnule Simon,

  Credeti ca rezultatele analizelor ADN ale acestor conducatori politici ar putea avea consecinte la nivelul politicii externe a Romaniei sau a relatiilor internationale din zona? Spre exemplu, daca am descoperi ca ADN-ul anumitor domnitori moldoveni e mai apropiat de cel al slavilor, acest fapt ar putea genera discurii in sfera relatiilor internationale?

  Multumesc pentru raspuns,

  George
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:09)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Cred ca in acest subiect orice aspect ar naste discutii.Fie ca e vorba de analiza ADN-ului sau de documente.Nu as putea sa ma pronunt de cum ar arata acesti domni odata anlizati. Ce pot spune e doar ca la analizele facute asupra osemintelor domnesti de la Radauti nu au aparut "anomalii". Adica nu au aparut ca avand sange oriental.
 • De ce aceasta analiza? (Luni, 2 iulie 2012, 12:45)

  popestii [utilizator]

  Ne este oare frica de istoria noastra pentru ca este radical diferita de ceea ce nationalismul comunist a turnat in creierele noastre? Compozitia genetica a poporului roman la data formarii acestuia, a fost radical alta decat istoria oficiala, indatorata inca discursului nationalist-comunist, o arata. Osul domnesc din teritoriile ce astazi apartin statului Roman, erau departe de a fi usor identificabile.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:12)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui popestii

   Din pacate fiecare epoca isi scrie propria istorie. In ceea ce ne priveste aranjarea trecutului uneori cu efecte benefice pe termen scurt si mediu a inceput inca din sec. 19. Comunismul a reluat si dus la extrem aceste practici. N-as putea vorbi de frica pentru ca ar insemna pentru ca ar insemna sa-i pun pe oameni intr-o situatie care nu le este fireasca. As vorbi mai curand de reticente si de dorinte de a avea un trecut si o istorie cat mai simplificata si (in masura posibilului) cat mai frumoasa. Asta nu e specific doar romanilor. Se gaseste si la vecinii nostri si la case mai mari.
 • scurt. (Luni, 2 iulie 2012, 12:53)

  vlad [anonim]

  De ce exista o alta istorie a Romaniei in lume, diferita de istoria ce se invata si se emite in Romania?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:16)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad

   Din punct de vedere propagandistic ROmania nu a prea avut forta sa-si impuna cu adevarat viziunea ei asupra istoriei regiunii unde s-au aflat si se afla romani. In lipsa acestei forte si in conditiile in care istoria romanilor a ramas in destule cazuri o istorie militanta, angajata politic, si comunitatile stiintifice din afara Romaniei au avut din start o certa retinere fata de lucrarile venite din Romania. Situatia s-a complicat odata cu incetatenirea demitizarilor care de la Paris pana la Bucuresti au atins intreg continentul. Rezultatele au fost deopotriva benefice si negative. Benefice pentru ca au reusit sa determine o distantare de anumite istorioare de aur. Negative pentru ca au pus frecvent sub semnul intrebarii lucruri altminteri clare.
 • Domnule Simion, (Luni, 2 iulie 2012, 12:54)

  Rollo [utilizator]

  Am trei intrebari legate de acest subiect:
  1. Ce puteti si ce veti face impotriva refuzului actualului ministru al Culturii? O sa amanati?
  2. Credeti ca aceasta cercetare ar crea mai multe probleme odata cu faptul ca ar rezolva sa zicem aceasta veche si aprinsa disputa legata de originea Basarabilor?
  3. De ce este considerat un asa mare risc descoperirea faptului ca acestia erau cumani iar nu vlahi de exemplu? Am vazut ca in cazul istoriilor altor state, aceasta problema a fost rezolvata transparent. Si nu s-a gasit nimeni sa emita vreo pretentie, de niciun fel...
  Va multumesc anticipat pentru raspuns(uri).
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:22)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rollo

   1. Acest proiect nu este dedicat vipurilor istoriei.Pe noi in primul rand ne intereseaza acei "morti de rand" care formau structura de rezistenta a unor popoare. Desigur sunt importanti si ca impact general Domnii, marile figuri. Este si motivul pentru care am redeschis mormantul de la Curtea de Arges: pentru a stabili un cap de pod pentru viitoare analize. Viitoare analize care au prea putin de-a face cu asa-zisa problema cumana. Cateva date semi-statistice: pana la Neagoe Basarab in Tara Romaneasca au domnit undeva pana la 25 de Domni. Nu stim numarul exact. Dintre acestia, spre 20, au murit pe teritoriul Tarii Romanesti. Cu lespede mai cunoastem in prezent 5 dintre ei. Iar ca si continut cunoastem doua. Unul este mormantul de la Curtea de Arges in care nu stim cu exactitate cine a fost ingropat, celalalt este mormantul de la Cozia a lui Mircea. Cu conditia desigur ca oasele din acest mormant sa-i si apartina. Mormantul a fost vandalizat de doua ori: la 1821 de eteristi si la 1916 de catre trupele germane. Atunci au fost devastate si mormintelede la Dealu. In aceste conditii orice cercetare de la arheologie la genetica, de la istorie la paleografie, este vitala. A incerca sa le opresti este din punct de vedere al stiintei iresponsabil. Speram ca tocmai din aceste motive semnalele primite in ultima perioada sa poata inlesni aceasta cercetare. Ca proiect, ca structura, interdictul de saptamana trecuta nu ne afecteaza profund. Afecteaza in schimb grav studiul istoriei medievale a romanilor.
 • ... (Luni, 2 iulie 2012, 12:56)

  zertty [anonim]

  Buna ziua,

  As avea practic o intrebare si doua remarci.

  Cum se poate determina pe baza ADN-ului ascendenta reala a domnitorilor? Care este baza stiintifica?

  Argumentul dl. ministru : "din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Tarii Romanesti" mi se pare pueril... In contextul in care ni s-au spalat creierii atitea ani, este normal sa cautam sa discernem adevarul din ceata timpului si a ideologiei comuniste.

  A doua remarca il priveste tot pe dl. ministru : refuzul dlui de-a participa la discutie, mi se pare o lipsa de respect fata de cititorii Hotnews - oameni obisnuiti insetati de-a fi bine informati.

  Multumesc
 • dilema (Luni, 2 iulie 2012, 13:00)

  Sterian Constantin [anonim]

  Intrebare: De ce nu s-au facut aceste demersuri mai devreme ?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:24)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sterian Constantin

   Pana de curand nu am avut in tara infrastructura si oamenii necesari pentru asemenea intreprindere. S-au mai facut diferite expertize izolate la laboratoare din strainatate. Speram ca in viitor aceste cercetari care fac parte dintr-o normalitate stiintifica la nivel european sa se dezvolte. Nu trebuie sa uitam ca la fel ca in cazul altor domenii o suma de "jucarii" electronicesi tehnice scumpe nu valoreaza nimic fara oamenii care sa le foloseasca.
 • mituri sparte (Luni, 2 iulie 2012, 13:21)

  benji_din_Tudela [anonim]

  Buna ziua.
  Direct la intrebari:
  1. Cum anume poate fi identificata o gena valaha din moment ce a] nu putem fi siguri de etnicitatea termenului si b] in ipoteza existentei pe aceste meleaguri a neamului valah il putem da astazi ca disparut [contopit sau asimilat de populatia majoritara, romaneasca, fara ca echivalarea post factum valah-roman sa se fi imprimat intr'un mod atestabil in constiinta istorica a poporului ]?
  2. As dori sa stiu daca in cercetarea dumneavoastra luati in calcul largirea spectrului etnic al originilor, de pilda catre neamurile din Asia Centrala, posibil inrudite cu a] bulgarii sositi la Dunare in sec 7; b] maghiarii, c] evreii ashkenazi, d] mongolii asezati in Crimeea din sec 13, e] cumanii si alte neamuri turcice.
  3. Daca familia Basarab era de origina getica, cercetarea ar ajunge intr'o fundatura: conform teoriei dominante getii sint si ei un neam disparut, iar corespondenta geti-goti este respinsa aproape unanim de istorici; ati fi dispusi sa luati in considerare ipoteza unei ascendente vizigote? in acest caz ar exista posibilitatea unei investigatii comparative, cu acceptul autoritatilor spaniole, a celor 2 linii de domnitori, justificata nu numai de coincidenta fonetica [vizi/vesi-bessi], ci si de pretentiile lui Alfonso X de Castilia.
  Va multumesc anticipat.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:29)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui benji_din_Tudela

   1. Am sa incerc sa va dau un raspuns practic: anul trecut am facut sapaturi la biserica din Feleac de langa Cluj. In urma lor a aparut o biserica si un cimitir de comunitate mult mai vechi decat credeam. Comunitatea respectiva a fost considerata de-a lungul intregii ei istorii, prin aceste oficiale ale regalitatii ungare, drept comunitate romaneasca, valahi in acte. Nu noi ca romani spunem despre ei ca ar fi romani, ci altii spun despre ei ca erau romani. Analizele pe baza acestor oseminte vor arata ce era din punct de vedere genetic in spatele numelui de roman. Analize similare urmand a se desfasura pe oseminte colectate din alte zone ale tarii.
   2.Cecetarea noastra obligatoriu trebuie sa fie una comparativa. Nu-i putem studia pe romani facand abstractia de celelalte populatii. Trebuie avute in vedere toate posibilitatile. Este deopotriva o forma de respect si de echilibru. N-as putea spune acum unde vor duce cercetarile intrucat ar insemna sa asum de la bun inceput o tinta care de fapt sa turteasca obiectivitatea proiectului.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:31)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui benji_din_Tudela

   3. A se vedea raspunsul la intrebarea precedenta privind luarea in considerare a posibilitatilor si pastrarea echilibrului. In prima faza Basarabii trebuie analizati in contextul lor cronologic imediat. In functie de rezultatele obtinute cercetarea poate fi largita.
 • cateva intrebari (Luni, 2 iulie 2012, 13:42)

  filipokRO [anonim]

  1. Ce instituţii finanţează proiectului Genesis?
  2. Dpdv legal, Ministerul Culturii poate opri proiectul?
  3. Unde se vor face efectiv analizele ADN?
  4. Care din cele trei teste ADN posibile pentru genealogie se vor face (autosomal, mitochondrial, cromozomul Y)?
  5. Ce baze de date veţi folosi pentru a compara ADN-ul extras din domnitorii în cauză?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:35)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui filipokRO

   1. Ne autofinantam la ora actuala. Costurile nu sunt defel ridicate.Nici in privinta costurilor propriu-zise ale analizelor, nici cheltuielile de deplasare pe teritoriul ROmaniei. Pe viitor urmeaza sa atragem prin proiecte finantari nationale si internationale astfel incat acest proiect sa se poata dezvolta pe tematici bine precizate cronologic. Va pot spune ca nu putem de exemplu sa ne ocupam de daci de la care au ramas extrem de putine oseminte fara a studia populatiile care au existat inaintea lor si in acelasi timp cu ei pe aceleasi teritorii.
   2. Nu poate opri proiectul, nefiind finantat de Minister. Ministerul Culturii are in subordine Comisia Nationala de Arheologie care emite autorizatiile de sapatura.
   3. Analizele ADN se vor face la Cluj, la Bilbao si la Cambridge.
   4. Depinde de calitatea probei si de sexul defunctului.
   5. Bazele de date deja constituite de cercetarile echipelor de la Academia Austriaca din Viena.
 • Politici statale si institutionale (Luni, 2 iulie 2012, 13:42)

  Andreea [anonim]

  Proiectul mi se pare foarte interesant - si ca demers stiintific si ca demers cultural.
  Am doua intrebari:

  D-le Simon,

  1.Puteti pune in context mai larg conceptul de geneza si cum este el afectat de politicile statale de dupa 1848, in Romania si in statele din jur? Este poate o intrebare prea dificila pentru un raspuns concis - Puteti indica o bibliografie?
  Asta poate explica si frica de dinastii cumane.

  2. Nu inteleg formula institutionala - de ce poate un singur om , ministrul culturii sa decida stoparea unui asemenea proiect?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:37)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Pentru istoria inceputurilor Tarii Romanesti si a Moldovei, fundamentale sunt studiile echilibrate si documentate ale profesorilor Papacostea si Spinei. Pentru mutatiile aduse dupa 1848 in cunoasterea si redarea trecutului si a formarii statelor cea mai sigura abordare este de a nu respinge nicio sursa de informare, indiferent de titlul si rangul ei.
 • Teste ADN (Luni, 2 iulie 2012, 13:51)

  sorin3 [utilizator]

  cred ca singura intrebare care merita pusa e legata de probitatea celor care efectueaza testele. Adica daca cumva ar avea motive sa le masluiasca.
  Nu poate deranja pe nimeni daca unul sau toti domnitorii au fost arabi, greci, tigani sau romani.
  Ce relevanta poate avea in fata romanilor ce traiesc in prezent? Important e ce facem noi ,nu cine au fost conducatorii bunicilor nostrii.
  Intrebarea ar fi:
  exista norme de deontologie/moralitate pentru cei care fac astfel de analize ADN?

  PS
  Greu mai merge site-ul azi.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:41)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin3

   Da exista. Ele sunt in vigoare pe plan mondial. Noi le respectam. Cred ca acest lucru s-a putut vedea si la televizor in modul in care se umbla cu acele probe pentru a putea evita orice contaminare. In privinta relevantei proiectului ar trebui sa disting intre relevanta sa stiintifica pe care am vazut ca nu o contesta nici cei care altminteri se opun sapaturilor si relevanta identitara. In ce masura a primat sau primeaza legatura de sange sau vointa? Vointa de a alege, asuma si modela o identitate, fie ea etnica, confesionala sau nationala. Este o intrebare care nu-si va pierde in viitorul apropiat actualitatea.
 • De ce nu ... (Luni, 2 iulie 2012, 13:52)

  Perseu [anonim]

  1. incepeti cu Carol I? A fost cel mai dedicat principe strain in slujba intereselor romanesti. Originea biologica nu pare a avea o relevanta pentru actiunea politica.

  2. incepeti cu o prealabila informare din memoriile lui Rene de Weck despre istoricul si diplomatul care a starnit aceasta dilema. Jurnalul contine insemnari delicioase din anii 1940 despre un june-prim numit Djuvara.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:42)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Perseu

   Cred ca daca ne-am ocupa si de Carol I am putea fi tentati sa incercam clonarea lui. Dar asta ne-ar duce in cu totul alta sfera de probleme :)
 • Ce rost are aceasta PROFANARE? (Luni, 2 iulie 2012, 13:53)

  Florin Pavel [anonim]

  Ce importanta are ce gene aveau domnitorii din dinastia Basarabilor? Dupa aceeasi logica ar trebui sa cerem si conducatorilor de acum sa isi faca teste ADN pentru a dovedi ca sunt "romani adevarati". Oricum populatia majoritara era vlaha. Ce importanta are faptul ca normanzii conduceau Anglia, daca populatia era saxona? Ce importanta are ca Regatul Romaniei a fost condus de niste nemti? Eram cumva popor germanic in perioada interbelica? Vi se pare normal ca de fiecare data cand unui istoric sau grup de interese i se nazare o teorie noua sa fie dezgropati stramosii? Maine poimanine o sa declaram ca adevarata descalecare a fost facuta de extraterestri. Ne luam iar lopata si cautam ADN martian?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:47)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Pavel

   Cercetarea ADN-ului Domnilor romani are dincolo de orice discutie privind apartenenta lor etnica o finalitate stiintifica precisa. Stabilirea raporturilor reale genealogice din cadrul dinastiilor (a nu se uita problema "osului domnesc" si anterior amintitele cercetari de a Radauti). Ce este mai departe interesant, dincolo de disputele privind etnia, este ce se afla cu adevarat din punct de vedere genetic in spatele unui nume. Ce insemna atunci roman, maghiar, sas sau secui? Sunt catea intrebari la care merita raspuns indiferent de epoca. As mai adauga doar ca pe calea deschisa de acest cercetari in cazul in care probele sunt bune (ele pot fi compromise) se poate merge mai departe si arata de cata vreme persoana sau persoanele respective erau in acea zona.
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:47)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Pavel

   Cercetarea ADN-ului Domnilor romani are dincolo de orice discutie privind apartenenta lor etnica o finalitate stiintifica precisa. Stabilirea raporturilor reale genealogice din cadrul dinastiilor (a nu se uita problema "osului domnesc" si anterior amintitele cercetari de a Radauti). Ce este mai departe interesant, dincolo de disputele privind etnia, este ce se afla cu adevarat din punct de vedere genetic in spatele unui nume. Ce insemna atunci roman, maghiar, sas sau secui? Sunt catea intrebari la care merita raspuns indiferent de epoca. As mai adauga doar ca pe calea deschisa de acest cercetari in cazul in care probele sunt bune (ele pot fi compromise) se poate merge mai departe si arata de cata vreme persoana sau persoanele respective erau in acea zona.
 • Linie geneologica (Luni, 2 iulie 2012, 13:59)

  Evanzo [utilizator]

  Spuneti-mi va rog cum faceti diferenta dintre o linie geneologica slava, cumana sau vlaha sau altele ?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:49)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Evanzo

   La ora actuala exista baze de date constituite la a caror dezvoltare contribuim si noi. In acest sens as reaminti ce ziceam mai devreme privind cercetarile destinate vederii a ce se ascunde sub un termen etnic (cazul Feleac). In cazul cumanilor lucrurile sunt, cel putin aparent, mai simple datorita faptului ca un "semnal genetica"oriental iese in evidenta cu claritate in cazul probelor ADN. Cat de "orientali"erau cumanii de sec. 13-14 este desigur un subiect pe care sper sa-l putem cerceta mai in profunzime.
 • Cand se va rupe stiinta de propaganda ? (Luni, 2 iulie 2012, 14:15)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Cand istoria va fi tratata ca o stiinta si nu ca o anexa a aparatului de propaganda nationalista ? Care e rolul tinerilor cercetatori in lupta cu "muzeografii" incremeniti in proiect ? Care este cea mai buna cale de finantare a unor astfel de proiecte, ce se vor lovi mereu de "indignarea" semi-doctilor ?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:53)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan_1

   Trebuie sa spun ca nu ducem la ora actuala, inclusiv ca tara, lipsa de oportunitati de finantare (din surse nationale sau internationale). Problema la fel ca in alte domenii este birocratia si evaluarea. Sunt cateva lucruri care intr-adevar trebuie sa se schimbe. Nu sunt insa de parere ca drumul cel mai scurt spre rezolvarea acestor situatii trece printr-un conflict intre generatii. Desigur abordarile difera in functie de varsta si experienta - in special cea internationala -. Din punctul meu de vedere mi se pare extrem de important sa luam tot sau cat de mult se poate din ceea ce a fost bun la cei mai in varsta decat noi si sa renuntam pe cat posibil la ceea ce intra in sfera greselilor deoarece si noi facem si vom face destule greseli incat sa nu ne putem permite sa cumulam greselile mai multor generatii.
 • nu inteleg decizia lui Puiu Hasotti (Luni, 2 iulie 2012, 14:24)

  Dragos Serban [anonim]

  Intrebarea mea este retorica. Nu inteleg cum un ministru, culmea! - istoric de profesie, poate sa respinga o cercetare efectuata cu mijloace moderne.

  Pozitia domniei sale poate fi atribuita mai degraba Bisericii Ortodoxe Romane, argumentul invocat de ministru putand fi caracterizat drept retrograd de catre orice om de stiinta din lumea asta.

  As vrea sa stiu daca si domnul Alexandru Simon imi impartaseste aceasta opinie si daca dansul poate oferi vreo explicatie la aceasta decizie surprinzatoare a lui Puiu Hasotti.

  Am 35 de ani, sunt biotehnolog si pasionat de istorie, pentru mine proiectul Genesis inseamna foarte mult si il urmaresc cu pasiunea cu care microbistii au privit la meciurile din campionatul european. Le doresc succes tuturor celor implicati!
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:55)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos Serban

   Multumesc. Si eu am fost surprins de atitudinea ministrului. Asta este insa viata si Romania. In ceea ce priveste Biserica pot spune doar ca acele fete bisericesti cu care am interactionat si discutat acest proiect au fost extrem de deschise. Cu atat mai surprins am fost cand am vazut reactia unui laic.
 • Care sint domnitorii avuti in vedere? (Luni, 2 iulie 2012, 14:45)

  Arbait [anonim]

  Se poate o lista, o scurta enumerare?
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:56)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arbait

   Vezi un raspuns de mai sus.
 • ADN si origine etnica... (Luni, 2 iulie 2012, 14:47)

  Chiar Eu [utilizator]

  Cum se poate trage o concluzie asupra etniei domnitorilor romani numai pe baza ADN-ului? In text se mentioneaza "ascendenta reala" "slava, cumana sau valaha". Daca mi-ati lua o proba de ADN, fara sa va spun nimic despre originea mea, ati putea sa imi spuneti ce "ascendenta reala am"? Exista o legatura asa de evidenta intre ADN si etnie?
 • Alte tari (Luni, 2 iulie 2012, 15:03)

  Samurai [anonim]

  Cunoasteti si alte situatii (in alte tari) in care s-au deschis mormintele unor lideri? Care a fost atitudinea oficialilor si a opiniei publice in aceste cazuri?
  Cu multumiri!
  • R (Marţi, 3 iulie 2012, 11:57)

   Alexandru Simon [hotnews.ro] i-a raspuns lui Samurai

   S-au cam deschis peste tot. Inca de multa vreme. Probleme asa cum se pare ca sunt la noi, n-au fost. Nu trebuie uitat ca mormantul de la Curtea de Arges fusese deja cercetat arheologic incepand cu 1920. Nu am mers cu ranga cautandu-l pe Tutankhamon.
 • gene (Luni, 2 iulie 2012, 15:18)

  cromozom [anonim]

  De unde recoltati genele standard de valah, cuman, geti etc pentru a compara cu cele din ADN-ul domnitorilor ?
  Multumesc, cu respect
 • 1 si 2 (Luni, 2 iulie 2012, 15:21)

  Daniels22026 [utilizator]

  1. Structurati va rog, pe scurt, inrudirile popoarelor. Evidentiati teoriile si ipotezele principale, diferentele dintre acestea.

  2. Exista studii serioase, dovezi noi, care aduc elemente de noutate in originea daco-romana a poporului roman ? Ce stim despre daci ?
 • cost (Luni, 2 iulie 2012, 15:39)

  gabriel [anonim]

  Cat costa proiectul GENESIS?
 • experienta internationala (Luni, 2 iulie 2012, 16:19)

  ion [anonim]

  ce alte tari au mai facut cercetari similare, care a fost rezultatul?

  mi se pare ca in tarile din zona noastra istoria e foarte diferita, fiecare are miturile lui, de ce nu se pot folosi mai multe metode stiintifice, si crea o istorie unica cat mai apropiata de adevar

  eu cred ca natiunile nu prea exista in sensul in care noi il intelegem, pana la urma sangele e amestecat peste tot

  nici nu cred ca acesti domnitori au fost neaparat eroi, ei si-au urmarit interesul in lupta pentru putere, si dupa au fost create mituri pentru a avea o ideologie, pe multi din acesti sfinti as putea sa-i compar cu hitler si stalin au fost la fel de rai, iar unii in timpul carora a fost liniste, pace si prosperitate probabil sunt uitati
 • Despre poporul român... (Luni, 2 iulie 2012, 16:19)

  Awakened [utilizator]

  Cat de adevărate sunt testele y-DNA, mtDNA si Autosomal DNA care arată că românii moderni sunt sunt predominant slavi, cu influențe greco-romane/anatoliene și ilirice?

  Credeți că istoria prezentată în școli este falsă iar politicienii români(pre și post 1989) o folosesc pentru a ne controla sau a justifica anumite aspecte controversate(de ex. pretenția noastră asupra Transilvaniei se învârte în jurul "Noi am fost aici timp de 2000 de ani, deci e a noastră.")?
 • Voevozii romani nu sunt genetic romani (Luni, 2 iulie 2012, 17:07)

  iancu [anonim]

  Nevestele, conducatorilor de cinezate, voevodate,voievozilor, domnitorilor erau printese straine: sirboaice, bulgaroaice, ucrainiene, rusoaice.

  Basarab este un descendent al unor sefi de formatiuni prestatale care existau demult pe teritoriul Romaniei, tatal sau, bunicul, strabunicul erau puternic amestecati cu straini.

  Daca bunicul domnitor este roman 100%, nepotul este doar 25%, stranepotul 12.5%.

  Ceea ce se poate demonstra prin analiza ADN este ce domn tatal, nepotul, etc., carui domn a fost, asta este clar.

  Intrebare: Ce vrea de fapt sa demonstreze aceasta operatiune de extragere a ADN-ului din voevozi? Ca sunt romani nu poate demonstra.
 • Aristocraţia (Luni, 2 iulie 2012, 18:41)

  Andrei Tanase [anonim]

  Buna ziua,

  Teza 'altoiului barbar' spune că nu doar Descălecătorul era străin, ci făcea parte dintr-o nobilime de spadă, cu impulsul statalităţii, care a format eşalonul superior al aristocraţiei celei noi. Există morminte cunoscute ale boierilor mari, cu nume turanice, din primele trei veacuri ale Ţării Româneşti, care să poată fi investigate?
  În ceea ce priveşte interdicţia ministrului culturii, nu pot spune decât atât: odată cu puterea vine şi răspunderea, inclusiv a transmiterii adevărului. Până la urmă, unii au făcut ţară din nimic, iar alţii nu pot nici s-o administreze.

  Cu respect,
  Andrei
 • Curiozitate.. (Luni, 2 iulie 2012, 18:47)

  akillies [utilizator]

  Am vazut zilele trecute pe un post tv o emisiune (in treacat si pentru foarte scurt timp) in care se vorbea despre inrudirea genetica a popoarelor din peninsula balcanica (bulgari, greci) cu popoarelor din interiorul spatiului Romaniei, dar si cu cele din nordul Italiei.. Si anume ca ar avea toate origini in populatiile trace.
  Eu mai situ ca pe teritoriul acestei tari si-au facut de cap si hunii(nu maghiarii, ci hunii) si cumanii, iar in sud, bulgarii, dar nu stiu in ce masura ar putea avea dinastia Basarabilor origini in cele trei popoare, mai mult sau mai putin decat in traci, geti, latini, parti, gepizi sau slavi.
  Din punct de vedere al dezhumarii acestor Domnitori Romani, mi se pare o masura extrema, dar nu ma deranjeaza foarte mult: ma gandesc numai la cate mii si mii de fragmente de Moaste Sfinte exista in lumea asta, si nici macar nu li s-a facut vreun test ADN la vreunele..
  1.Exista posibilitatea, in urma realizarii acestor teste de ADN, sa se confirme originea traca/daca/geta/latina a poporului roman?
  2.Se doreste a se demonstra ca noi avem origini in popoarele geto-dacice (intr-un articol am citit ca erau doua popare diferite, care au convietuit in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic)?
  3.Se doreste atestarea continuitatii unor formatiuni statale Romane, in teritoriul Daciei, dupa retragerea Aureliana, ai caror conducatori sa aiba origini Dace/Gete/Trace/Latine- asemanator atestarii istorice a regelui Arthur in Albion?
  4.Se crede ca la un moment dat, stramosii nostri au apelat la "dinastii straine" din motive evidente de a-si asigura continuitatea in aceste teritorii - asa cum noi, urmasii lor, am apelat la o dinastie Germana?
  5.Chiar ne ajuta cu ceva sa stim ce origini au Domnitorii Valahiei in stabilirea originilor noastre ca popor ( titlurile ziarelor mi se par cam apocaliptice si doresc lamuriri suplimentare - poate Domnitorul era Cuman, dar supusii erau tot Valahi)?
  6.Ce ADN se va lua ca reper in acest proiect?
 • Care este ADN-ul românilor? (Luni, 2 iulie 2012, 19:35)

  DACICUS [anonim]

  Bună ziua.

  Am şi eu o întrebare: care este ADN-ul românilor? Dar al slavilor? Şi al cumanilor?
 • De ce ii este frica lui Puiu Hasotti ? (Luni, 2 iulie 2012, 20:22)

  Bufnitza Duminicala [anonim]

  De ce ii este frica lui Puiu Hasotti ?

  Si ce daca se cerceteaza ADN-ul voievozilor romani?
  Ca au fost valahi, cumani, slavi, turci, etc nu are o mare importanta, multi din acesti voievozi au luptat pentru tarile romane (un exemplu: Carol I-lea a fost un print german care a facut foarte mult pentru Romania).
 • Tara motilor (Luni, 2 iulie 2012, 21:12)

  razvan_cluj [anonim]

  Am citit undeva ca romanii care au radacini prin judetul Alba, in zona denumita popular Tara Motilor ar fi descendenti directi ai geto-dacilor, fara influente slave sau de alta natura. Din aceasta cauza se zice ca cei de acolo au parul predominant blond.

  Testele ADN ar putea confirma/ sau confirma o astfel de ipoteza ?
 • cum vad eu lucrurile (un simplu cetatean) (Luni, 2 iulie 2012, 22:19)

  gogu [anonim]

  In primul rand nu am cunostiinta sa existe vreo baza genetica in Romania, cu indicatori privind populatia care exista acum pe teritoriul Romaniei si cu populatia care se presupune ca ar fi existat la diferite momente de timp in istorie. Deci cu ce comparati ADN-ul pe care-l prelevati? Poate gasiti un ADN asemanator in Patagonia si spuneti imediat ca romanii sunt patagonezi, desi poate e posibil ca un roman sa se stabilit acum 1000 de ani in Patagonia.
  Dupa aceea am mare neincredere in cei care vor preleva ADN-ul si vor face analizele. Exista posibilitatea sa distruga material genetic ceea ce s-ar intampla mai greu daca mai asteptam cativa ani, pana cand se mai pun la punct procedurile.
  De asemenea, in tara lui Ponta, cata incredere pot sa am in onestitatea cercetatorilor? As prefera un colectiv larg, international, sa nu asistam la cine stie ce prelevari de ADN sau interpretari balcanice.
  Cred ca este o problema prea importanta pentru romani ca sa fie tratata cu neseriozitate, asa cum mi se pare ca este acum.
  In rest nu-mi pasa daca Basarabii au cumani, daci, evrei sau papuasi dar rezultatele sa fie in afara unor suspiciuni si sa nu se distruga ce exista inca.
 • Ref adn-ul national (Luni, 2 iulie 2012, 23:44)

  Claudiu [anonim]

  Cand previzionati ca s-ar putea face un studiu national pe un esantion reprezentativ? Nu ar fi mai interesant de a afla azi ce gene predomina in formarea poporului Roman? Chiar cu voluntari cred ca ar fi regula, bineteles daca suntem lasati de dl. Ministru al Culturii :).
 • analiza adn (Luni, 2 iulie 2012, 23:55)

  Dana Necredincioasa [anonim]

  De ce credeti ca le este unora atat de frica de acest gen de cercatare?
  De ce se comporta de parca ar fi ei cei supusi unei astfel de analize?
  Istoria este frumoasa tocmai prin faptul ca se pot aparea noi documente despre un subiect care ne poate face sa-l intelegem mai bine, nu inseamna in niciun caz ca trebuie sa privim o astfel de actiune ca aceasta drept "o profanare".
  Plus ca daca s-ar face si reconstruiri faciale am ajunge sa ne cunoastem si mai bine decat pana acum stramosii.(cum aratau, cum erau imbracati). V-ati gandit si la asa ceva?
 • AFLARE IN TREABA (Marţi, 3 iulie 2012, 0:09)

  marchi [utilizator]

  Ce relevanta are, pentru istoria romanilor,analiza ADN-ului vechilor domnitori romani ? Nici una.Atunci de ce atata aflare in treaba ? Se da apa la moara detractorilor istoriei romanilor.Vecinii nostri, cu ajutorul celor care i-a avut in subordine, si-au scris istoria asa cum au dorit, fara nici o analiza a ADN -ului si chiar cred ca au dreptate. Istoria romanilor este frunza in vant, pentru ca istoricii nostri s-au ocupat de probleme marunte si continua sa o faca si astazi.Va intreb d-lor cercetatori ce urmariti prin actiunea dv.in afara celor afirmate ?
 • Intrebari (Marţi, 3 iulie 2012, 0:10)

  Alex [anonim]

  Care sunt argumentele contra efectuarii expertizei? Cum s-a procedat in alte tari? Inteleg importanta stiintifica a proiectului, dar ce fel de implicatii morale are acest proiect? S-a cerut o pozitie a Patriarhiei privind deranjarea acestor morminte?

  Suntem un popor ortodox si dupa parerea mea nu putem renunta la perceptele noastre morale de dragul de a afla raspunsul la niste intrebari minore in marea schema a existentei noastre spirituale. Uneori cercetatorii sunt orbi in cautarea unei faime vremelnice. Sper sa nu fie cazul. Cu respect, Alex
 • Deci proiectul urmeaza... (Marţi, 3 iulie 2012, 0:11)

  Nea-Hoisan [utilizator]

  sa stabileasca ascendenta reala a unor domnitori valahi. Interesant demers, totusi cu rezultate previzibile dat fiind faptul ca, de exemplu, in opinia mea, nici mama geneticii nu ar putea demonstra cum ca Basarabii nu au ascendenta cumana. Dar as dori sa-l intreb pe domnul Alexandru Simon pe cand si o analiza comparativa cu ADN-ul tracilor de la Bug pana in Cehia si din nordul Greciei pana in sudul Poloniei. Mare rugaminte sa nu-i uitati pe macedoneni, stabilind astfel, macar de dragul adevarului, ce hram poarta Alexandru Macedon. Va ridic statuie daca il "abordati" si pe Ionita Caloian. Stimate domnule Alexandru Simon, daca doriti cu adevarat sa ne spuneti cine suntem, noua romanilor, zic sa incepeti cu inceputul, nu?
 • Curiozitate (Marţi, 3 iulie 2012, 0:44)

  Menumorut [anonim]

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare: ce inseamna ADN vlah? Aveti vreun termen de comparatie?
  Ne aflam la rsacruce de vanturi, din pacate sau din fericire, nu stiu, de aceea termenul de ADN vlah mi se pare o exagerare. Tehnologiile pot fi moderne si validate, concluziile pot fi insa total gresite, daca experimentul este gandit gresit de la inceput.
  Chiar nu cunosc proiectul Dvs, prima oara cand aud de el. Cred ca o explicatie a teoriei Dvs, a ipotezelor si a modului in care vreti sa le demonstrati ( sau nu) ar fi binevenita. Cum zicea cineva mai sus, as vrea sa traiesc ziua in care Istoria Romaniei nu o sa mai fie schimbata dupa cum bate vantul, in interesul unura sau altora...
  Cat despre " deciziile" acestor ne-profesionisti care se joaca de-a ministrii si de-a " condusul" Romaniei pe spatele romanilor....am sa pot spune ceva abia la alegeri :) in rest, ar fi pierdere de vreme
 • CINE SI PENTRU CINE? (Marţi, 3 iulie 2012, 1:04)

  Vlad Aproape Tepes [anonim]

  1. Dl. Al. Simon doreste sa-si consolideze reputatia? Pare cam tanar. Eu n-am auzit de el. E roman autentic sau e din cei cu numele de familie romanizat? Vrem A.D.N.-u lui. 2.Univ ,,Babes-Boliay,, are o rezonanta nu foarte agreabila pentru urechile multor romani, dar asocierea cu Iasul limpezesc anumite chestii. 3. Personal, nu vad ceva rau in faptul ca am putea cunoaste cine au fost voievozii romanilor, dar nu cred ca este posibil. Cred ca este o mare facatura. Ministrul Hasotti a facut un lucru corect stopand circul. 4. ,,Genesis,,, ar putea sa faca teste ADN conducatorilor de azi ai romanilor, asa am sti ce interese au.
 • Testul nu dovedeste nimic (Marţi, 3 iulie 2012, 3:52)

  Dan Poroineanu [anonim]

  E normal ca in perioada formarii primelor vpievodate / cnezate incepind cu anul 1000 -similar cu alte tari europeene sa avem indivizi puternici care sa incerce unificarea unui teritoriu in scopuri personale. Erau doar cavaleri / razboinici si deci nedoritori sa ia plugul de coarne sau sa mine oile pe vai. M-as mira ca ei sa fie romani / vlahi nu insa daca sunt cumani, bulgari sau altceva. Similar in Italia -lombarzii ( trib razboinic ), Franta -frincii ( cu i din i)-trib germanic, Anglia -normanzii ( vikingi ) si Gernmania -goti ( de pe Volga.
  Dubiu imens pentru validitatea rezultatelor. Nu exista baze de date serioase de comparatie, prea multe incertitudini ca sa dovedim ceva.
  Intrebare: Qui prodest?
 • Origine (Marţi, 3 iulie 2012, 6:09)

  Florin [anonim]

  Acum vreo zece ani am vizionat a un post de televiziune din Irlanda un documentar de cca. 1 ora referitor la originea poporului roman.
  Lucrurile s-au desfasurat astfel: un istoric a inceput filmul cu columna lui Traian, in partea de sus, unde se vedeau soldatii romani care veneau spre Dacia pentru a o cuceri. Profesorul a facut o distinctie clara intre grupurile de soldati imbracati cu niste tunici si grupul de soldati cu bustul gol, sustinind ca acesti sunt mercenari irlandezi carora le promisese teritoriul Daciei. Justificarea bustului gol era faptul ca erau obisnuiti cu o clima mai rece ..Profesorul continua sustinind ca acei soldati pur si simpli au macelarit barbatii daci si au ramas in Dacia. La acest lucru a contribuit si tradarea localnicilor, bazindu-se pe o scena de pe columna (traditore). Profesorul continua cu ceva obiceiuri stravechi comune irlandezilor si romanilor, analize ADN, mergind pina acolo cu exemple de muzica populara irlandeza si romana care uneori are fraze muzicale identice. Regret ca nu am retinut numele profesorului, dar oricum am ramas impresionat. Stiti alte amununte ?
 • NU TULBURATI SOMNUL VOIVOZILOR (Marţi, 3 iulie 2012, 8:33)

  LEC [anonim]

  Toate istoriile au atat certitudini dar si mituri.
  In plus, istoria noastra s-a constiutuit inseparabil cu a celor din jur, dar si mai de departe.
  Asa ca, daca dl A.S. si-a propus sa "sparga" unele mituri ale noastre, atunci va trebui extinsa
  cercetarea inspre toate punctele cardinale, etc, etc

  Opinia noastra: lasati voievozii sa-si doarma somnul linistiti, sa-i veneram etern si sa le
  aratam respect si recunostinta vesnica.

  Cred ca istoria, il priveste si il marcheaza pe fiecare cetatean, in fibra lui cea mai profunda.

  Intrebarea mea catre dl A.S.
  Cam ce procent din populatia Romaniei , crede dansul, ca intelege ce este ADN-ul ?
 • testul e irlelevant. (Marţi, 3 iulie 2012, 8:36)

  gogu paleologu [anonim]

  Presupunand ca am avea o defintie valaha pt ADN e posibil ca si multi domintori turci sa aibe gene valahe provenite de la mame.
  Tot asa era obicei ca regii si dominitorii sa aibe casatorii aranjate, de multe ori cu fete din tarile invecinate.
  Deci ce ar dovedi ADN-ul care sa nu se stie deja?
 • doar cateva cuvinte (Marţi, 3 iulie 2012, 8:40)

  Fabian [anonim]

  Unii respecta istoria, insa se tem de aflarea adevarului ... De fapt, noi, romanii, preferam sa credem in mituri decat sa ne trezim la realitate, sa privim adevarul in fata. Totul e garnisit cu putina paranoia "nationalista", care da bine si e credibila in fata poporului, mai ales pe fondul crizei. Garantez personal ca nu am plagiat niciun rand din acest comentariu. Si cred ca orice intrebari sunt de prisos. Toate cele bune (cat se mai poate).
 • SANCHI (Marţi, 3 iulie 2012, 8:42)

  STAN PATITU [anonim]

  Daca lucrurile se pun asa de ce nu ii verificati ADN-ul actualului presedinte despre care se spune ca este tatar?
 • De ce nu la Campulung Muscel (Marţi, 3 iulie 2012, 8:53)

  Desteptu [anonim]

  Au fost prelevate probe ADN de la Vlaicu Voda inmormantat in Biserica Domneasca din Curtea de Arges. O veriga relativ indepartata. De ce nu s-au prelevat probe ADN de la Nicolae Alexandru fiul lui Basarab I inmormantat in Biserica manastirii Radu Negru din Campulung Muscel ?
  Oricum aceste probe ADN pot lamuri doar originea dinastiei Basarabilor din Tara Romaneasca. Intemeierea Moldovei este legate de romanii din Maramures , iar originea poporului roman nu are absolut nici o legatura cu originea dinastiei conducatoare (vezi cazul bulgarilor , francilor , etc).
  Multumim !
 • .. (Marţi, 3 iulie 2012, 9:07)

  Casargoz [anonim]

  Ce ar aduce in plus fata de callivari-sfortza?
  Nu exista necropole din vremea cucuteni.
  Iar regii daci foloseau ca procedeu de inhumare cremarea.
  deci pentru cei care se asteapta sa descopere continuitatea sa mai astepte.
  In ceea ce priveste originea genetica, ce ar aduce in plus fata harta deja existenta cu I2A2. Sau fata de ceea ce a spus Iorga ca romanii sunt latini cu suflet slav?
  Si apoi ce va steptati sa inteleaga lumea din moment ce printre comentarii au aparut deja vederi de antropologie fizica specifice perioadei interbelice cu ceea ce inseamna puritatea etnica: 100%, 50%, 25%, 12.5%?
  Bineinteles ca analiza genetica a domnitorilor nu are legatura directa cu etnogeneza romanilor.
  dar ma rog totusi o alta intrebare, se poate pune in legatura etnogeneza slavilor in sensul dat de Florin Curta cu studiul dumneavoastra?
 • Caz ipotetic (Marţi, 3 iulie 2012, 9:14)

  JestersTear [utilizator]

  Presupunem ca peste opt sute de ani, cercetatorii de atunci vor initia acelasi demers si vor cerceta ADN-ul stramosilor lor Carol I, Carol al doilea, Mihai etc. Evident vor descoperi "cu stupoare" ca au gene germanice. Extrapoland aceste date, evident, vor ajunge la niste concluzii eronate.
  Parerea mea este ca aceste analize ADN sunt binevenite. Insa nu cumva trebuie sa fim foarte rezervati cu concluziile?
 • intrebare intrebatoare (Marţi, 3 iulie 2012, 9:27)

  cybogd [anonim]

  dnl. simon, nu e mai cu cap si mai logic prelevarea de date adn din cat mai multi subiecti si mai intai datarea acestora, atunci cand se vrea aflarea apartenentei unei populatii? cu ce ajuta faptul ca am afla ca un anumit domnitor e vlah, slav sau cuman? prea bine stim ca am avut regi germani si aceasta informatie nu a schimbat cu nimic lucrurile ce le-au facut.
 • relevanta (Marţi, 3 iulie 2012, 9:48)

  cornel covaciu [anonim]

  daca se face studiul ADN-ului paturii conducatoare, ce relevanta are? exista date, studii ADN despre oamenii simpli, in perioadele de timp similare? pentru alte populatii si popoare din Europa ce concluzii au fost?
 • intrebare (Marţi, 3 iulie 2012, 10:05)

  sebi [anonim]

  Felicitari pentru aceasta initiativa si sper sa reusiti sa o duceti pana la capat. Citesc multa istorie si ceea ce ma deranjeaza este discrepanta uneori enorma dintre istoria pe care o afisam in vitrina ( adica in scoli) si cea reala. De ce istoricii nu insista pentru introducerea in programele scolare a istoriei nefardate? De ce lipsesc documentarele autohtone care sa ne arate adevarul?
  Multumesc si mult succes in continuare!
 • ADN (Marţi, 3 iulie 2012, 10:31)

  nola [anonim]

  Frica se datoreaza ideii fundamentale a istoriografiei romanesti: continuitatea. Element obligatoriu de acceptat de catre istoricii romani, orice cercetare care ar putea relativiza acest poncif, este considerat neavenit. Reactia rapida a lui Hasotti - aroman, de altfel - se datoreaza si faptului ca este istoric si foarte sensibil la idiosincraziile istoriei traditionaliste. Lucrarea sa de doctorat se ocupa cu fondul pretracic in Dacia Pontica. Invartindu-se in jurul vestigiilor de la Hamangia, Hasotti foloseste necritic toate conceptele unei istorigrafii ideologizate nationalist.
 • Cercetare de fatada (Marţi, 3 iulie 2012, 13:37)

  Cristian Patrascu [anonim]

  Stimati domni cercetatori
  Intre procedura romaneasca de cercetare si cea egipteana e o mare diferenta, in primul rand de tehnica si dupa aceea de respect.
  Cand vezi un grobian stradal varat intr-un mormant voievodal ca si cum s-ar cauta oasele lui Gheorghe din Apucatii din Deal, iti dai automat seama de valoarea "cercetatorilor". In Occindent se asigura mediul steril la o asa cercetare, se face intai o camera septica, se intra in costume aseptice, nu ca marlanii in ghetele de drum! Nu e mare diferenta intre profanatorii de morminte si cercetatorii pe care i-am vazut intr-un fimulet! Halal cercetare! Halal rezultate! Sa le suspende pana cand veti indeplini TOATE conditiile pentru pastrarea si conservarea descoperirilor! Ageamii nu au ce cauta in cercetare daca nu o fac asa cum trebuie! Putin respect totusi fata de stiinta! Sau sunteti toti grabiti ca Ponta sa fie primul peste tot?
 • In urma evenimentelor de azi... (Marţi, 3 iulie 2012, 20:57)

  Observatot [anonim]

  ...ar fi posibil sa facem (offf... glumesc, ce-as putea face?) o analiza ADN nu domnitorilor, ci a DEMNITARILOR poporului roman?
 • De ce ne este frica de istoria noastra (Marţi, 3 iulie 2012, 23:55)

  Liviu Stoian [anonim]

  Nu credeti ca infrastructura cu care acum va laudati ar trebui folosita pentru transarea vechiului dosar maghiar ? Maghiarii din Ungaria au incercat cu 10 ani in urma sa identifice o legatura genetica intre populatia din Ungaria si populatiile oigure din Asia. Rezultatul a fost dezamagitor pentru maghiari in sensul ca populatia din tara lor este majoritar asemanatoare cu aceea din vest si est si fara legatura aparenta cu rasa de la care se revendica. Stiinta se numeste genealogie istorica. Nu ar trebui sa vedem daca putem identifica suportul dacic, ancestral atat in spatiul carpato-danubiano-pontic si spatiul panonic ?
 • Ce se mai aude... (Luni, 9 iulie 2012, 13:14)

  Gyula [anonim]

  ...despre sapaturile astea http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1733361-daci-maghiari-acelasi-mormant.htm?

  Va rog sa comentati afirmatiile din acest articol.
 • despre frica de a fi mintiti din nou (Miercuri, 28 noiembrie 2012, 11:58)

  alex n [anonim]

  Sunt mai mult decat interesat de aceste cercetari, insa consider - personal - ca trebuie facute intr-un mod oficial , in echipa sa participe oameni de stiinta romani si reprezentanti ai statului care sa aiba un control asupra veridicitatii informatiilor.

  mai exact si mai pe scurt- un oficial sa certifice ca ce observati dvs. acolo e rezultatul real al testelor. Altfel pentru mine is poate pentru oricine testul dvs. nu are nici o valoare- cel mult informativ, iar pentru ceva fara valoare nu se merita deschiderea unui mormant de voievod roman.

  trebuie sa va hotarati - doriti ceva pur ziaristic- un soi de scandal mediatic ( pozitiv sau negativ , nu conteaza) sau ceva stiintific, verificat de experti oficiali. Repet acest cuvant - oficial - deoarece si dvs. vorbiti de posibile modificari in perceptia istoriei noastre. Ar fi de dorit un girant ca ceea ce ati afirma dvs ca ati descoperit. in urma testelor este exact ceea ce s-a si descoperit.

  Mie personal nu mi-e frica de o istorie sincera si onesta . Totusi sunt satul de tonele de informatii asa zis istorice si stiintifice care ni se servesc fara vreun temei solid- doar pe zvonuri, surse, etc. sau sunt studii de fatada - cu rezultatele falsificate dinainte sa fie facute.

  Acest articol mi se pare interesant, pacat ca tonul sau - inca din titlu- vorbind despre frica romanilor de a-si cunoaste istoria nu este prea potrivit. Noua ne e frica si scarba de prea multele falsificari ale istoriei, de istoria servita de cate unii fara nici un control. Versiuni ale istoriei. Vrem o istorie curatita de propaganda si interese - daca ne puteti oferi asa ceva, acceptati sa colaborati cu statul si sa respectati deciziile lor - fie negative sau pozitive. Acceptati garanti si observatori oficiali care sa ne garanteze noua informatiile date de dvs . Frica noastra e sa nu fim mintiti iar. atata tot
 • ADNul stramosilor (Joi, 6 decembrie 2012, 4:31)

  nicholas [anonim]

  Domnule simon,
  vreau sa va spun ca personal am facut teste ADN si de la tata si de la mama, iar rezultatele sunt cum urmeaza de la tata am I2a2-423 iar de la mama am U5, amandoua sunt foarte vechi din partea mamei este 55000 ani vechime si reprezenta primele comunitati de culegatori-vanatori asa zisii cro-magnon, iar de la tata se stie ca hplogrupul I a aparut in zona Balcanilor acum 18000 de ani, si este considerat haplogrupul proto germanic. R1b este reprezentat cel mai bine de lumea celtica, iar R1a este reprezentat astazi aici de lumea slava, prin sciti, eu cred ca dacii erau G, R1a, si J1. Cred ca studiul care s'a facut si in care s'au gasit haplogrupul E183 este reprezentat de primii fermieri de acum 6000 de ani si nu erau daci, deci faptul ca numai 4% dintre romani au acest grup ne arata ca noi suntem mult mai vechi aici. Daca puteti sa'mi spune'ti exact ce haplogrup aveau primii domnitori moldoveni inhumati la Radauti?
  Va multumesc pentru faptul ca va implicati in aceste proiecte indraznete si importante pentru poporul nostru, sa nu uitam ca toate familiile domnitoare au fost de cele mai multe ori straine, dar asta nu schimba componenta poporului. Ceea ce as sugera ar fi daca se poate sa faceti teste pe cat mai multi romani si unguri de aici, si pe provincii pentru ca de exemplu cred ca barbatii moldoveni au in proportie de pana 50% YDNA I-423 sau I-223. Ceea ce este interesant si care ar face legatura dintre geti si goti.
  Toata stima,
  Nicholas
 • regacerea credibilitatii istoricilor romani (Joi, 6 decembrie 2012, 4:41)

  nicholas [anonim]

  Domnule Simon,
  trebuie ca istoricii romani sa iasa din anonimat si sa scrie cat mai mult si sa publice in revistele de specialitate din afara, sa colaborati cu institute serioase din Europa sa participati sau sa organizati congrese, pentru ca istoriografia romaneasca a ultimilor 60 de ani nu are nici o credibilitate in afara tarii. Ce trebuie noi sa schimbam este faptul ca nu trebuie sa ne raportam numai la daci si romani, trebuie sa capitalizam pe tot trecutul nostru de la preistorie si pana in zilele noastre, si sa acceptam si sa aratam si sa revendicam pe toti cei care au trecut pe aici. Sa ne mandrim ca Alaric cuceritorul Romei s'a nascut pe aceste meleaguri si ca o natie atat de importanta ca si gotti au plecat de aici sacucereasca Europa si sunt absolut sigur ca testele genetice vor arata legatura dintre goti si geti.
  Toata stima,
  Nicholas
 • vizavi de unde ne incadram fata de vecini (Joi, 6 decembrie 2012, 5:00)

  nicholas [anonim]

  Domnule Simon,
  vreau sa va spun ca din termen de inrudire mi s'au gasit rude cate unul in Ungaria, Bulgaria, Polonia si Marea Britanie dar nimeni din Romania pana in prezent. Este imposibil ca si gotii greuthungi sa nu fi lasat nimic in genomul nostru. Va dau exemple in limba: varful Coshtila este gotic, satul Gothadea, Apahida, otzet, Sibia, de aici sibiu, frumos de la fruma, tot ce se termina in "ila" este gotic, vint=wind, tunet gotii il numeau pe zeul Thor Tunar, etc, la fel elementul celtic este foarte bine conservat mai ales in Transilvania. Daca mergem pana la numele Bogdan nu este slav este celtic. De la "Boagh" ramura si Dan. La fel Bran sau Ciaran, Cheran etc temenul de "bata este la fel in irlandeza. Deci trebuie sa iesim din prejudecati si sa cercetam mai mult. As fi incantat sa va dau titluri de carti sau informatii ce posed. Suevii au avut niste regi care sunau foarte romaneste: Rechiarius iar eu cunosc un roman al carui nume este Rachieru, si un altul "Frumarius", iata de unde vine Frumosul nostru, in gota "Frum" insemna primul numarul unu. Un lider scit se numea "Spargaphaites" cat de aproape este numele de personajul nostru de poveste "Spargepiatra".
  Toata stima,
  Nicholas
  Toata stima,
  Nicholas


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by