Pentru istoria poporului roman, proiectul GENESIS este una dintre cele mai interesante initiative stiintifice ale ultimelor decenii. Cercetatori de la Universitatile din Cluj si din Iasi incearca sa stabileasca pe baza ADN-ului extras din osemintele domnitorilor romani ascendenta reala a acestora: slava, cumana sau valaha. Dar dupa o prima deshumare, a lui Vlaicu Voda din dinastia Basarabilor, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a interzis continuarea prelevarii de ADN "din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Tarii Romanesti".

Alexandru SimonFoto: Arhiva personala

De ce este atat de important ADN-ul vechilor romani? Cum poate fi schimbata istoria romanilor de rezultatele analizelor genetice? Si de ce exista o atat de mare rezistenta in aflarea adevarului istoric? Alexandru Simon, cercetator al Academiei Romane si unul dintre coordonatorii proiectului GENESIS, discuta online cu cititorii HotNews.ro, marti de la ora 11.00.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, nu a acceptat invitatia la aceasta dezbatere, considerand cazul ca fiind "un subiect inchis".

Alexandru Simon este cercetator al Academiei Romane in cadrul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Este unul dintre coordonatorii proiectului GENESIS. In 2009 a primit din partea Academiei Romane premiul "Dimitrie Onciul". Este membru al "Global Young Academy" din Berlin.