EXCLUSIV ​Ne facem sau nu asigurare de sanatate facultativa? Viitoarea dilema a pacientului roman

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 1 iulie 2012, 18:50 Actualitate | Esenţial


Noua lege a sanatatii
Foto: Mediafax
​Din cauza zgomotului creat de scandalurile guvernului Ponta riscam sa trecem cu vederea subiecte foarte importante. Noul proiect al legii sanatatii (elaborat de echipa ministrului Vasile Cepoi) va modifica din temelii felul in care mergem la medic si cumparam medicamente.

HotNews.ro va prezinta astazi un prim capitol din proiectul legii sanatatii, cel care aduce si cele mai multe noutati: sistemul asigurarilor de sanatate. Cat vom plati si cui? Este bine ca asiguratorii privati vor primi un rol cheie in sistemul medical romanesc?

 • Proiectul noii legi a sanatatii va ramane in dezbatere publica pana in septembrie 2012.
Vor aparea cinci posibilitati de asigurare medicala, trei fiind insa cele mai importante.

PACHETUL MINIMAL – se acorda tuturor cetatenilor (chiar si neasigurati) si cuprinde urgentele medicale si serviciile medicale finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii.

PACHETUL DE BAZA – se acorda doar persoanelor asigurate si cuprinde toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale la care au dreptul asiguratii si sunt suportate din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate la care contribuim fiecare.

Serviciile medicale din pachetul de baza nu au fost inca precis definite, dar in linii mari el va cuprinde:
 • servicii de consultatie si diagnostic (inclusiv telemedicina),
 • servicii curative,
 • recuperare medicala,
 • ingrijire la domiciliu,
 • servicii paleative,
 • medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale.
PACHETUL SOCIAL – se acorda asiguratilor cu venituri mici si asistatilor social, impreuna cu pachetul de baza, pentru servicii de sanatate esentiale, decontate de la bugetul de stat.

* Nu se precizeaza in proiectul consultat de Hotnews.ro care sunt “serviciile de sanatate esentiale”.

PACHETUL SPECIAL – se acorda asiguratilor pentru acoperirea bolilor cu frecventa scazuta dar costuri ridicate. Se formeaza prin constituirea unor fonduri dedicate, din care o parte va fi sustinuta de catre stat si cealalta parte printr-o contributie suplimentara. Acest tip de asigurare devine activa dupa o perioada de cotizare, moment din care se transforma din pachet de baza in pachet special.

* In proiectul consultat de HotNews.ro, nu se precizeaza exact durata perioadei de cotizare necesara pentru transformarea in pachet special si nici cuantumul contributiei suplimentare.

PACHETUL FACULTATIV – se acorda asiguratilor care incheie o asigurare facultativa pentru servicii medicale complementare si suplimentare pachetului de baza si poate acoperi si coplata. Participarea la o asigurare facultativa e conditionata de existenta prealabila a asigurarii obligatorii. Cele doua categorii de asigurari cuprinse in pachetul facultativ sunt:

1. ASIGURAREA FACULTATIVA COMPLEMENTARA – acopera total sau partial coplatile si serviciile medicale care NU sunt complet acoperite prin pachetul de baza.

Coplata este plata unei contributii a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile din pachetul de baza, incasata suplimentar de furnizor fata de suma decontata din Fondul National de Asigurari de Sanatate.

Serviciile medicale care NU sunt acoperite prin pachetul de baza, contravaloarea lor fiind acoperita fie prin asigurarea facultativa, fie suportata direct de asigurat sau de unitatile care le solicita:
 • asistenta la locul de munca si pentru sportivi,
 • unele servicii medicale de inalta performanta (* nu se precizeaza criteriile pentru ce inseamna “inalta performanta”),
 • serviciile hoteliere cu grad inalt de confort (* nu se precizeaza criteriile pentru “grad inalt de confort”),
 • unele servicii stomatologice conform contractului-cadru,
 • operatii estetice,
 • unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport conform contractului-cadru,
 • fertilizarea in vitro,
 • transplantul cu exceptia cazurilor prevazute in contractul cadru,
 • contributia personala din pretul medicamentelor conform contractului cadru (* este vorba despre medicamentele compensate). Lista medicamentelor compensate se elaboreaza pe baza analizei studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale.
 • asistenta medicala la cerere,
 • serviciile medicale solicitate de asigurat cu exceptia prezentarii la medicul de familie
Serviciile de sanatate acordate unei persoane care a suferit vatamari corporale in urma unui accident de circulatie nu sunt decontate din asigurarea de baza si se suporta din asigurarea de raspundere civila auto a faptasului.

2. ASIGURAREA FACULTATIVA SUPLIMENTARA – acopera total sau partial coplatile, orice servicii medicale neincluse in pachetul de baza, accesul la un anumit personal medical, conditii de spitalizare superioare, solicitarea unei a doua opinii medicale.

Angajatorii vor fi stimulati sa incheie asigurari facultative pentru angajatii lor, sumele reprezentand asigurari facultative de sanatate fiind deductibile din impozitul pe salariu sau pe profit

* Nu este clar mecanismul prin care vor fi decontate si colectate asigurarile de sanatate facultative, in proiectul consultat de Hotnews.ro.

RESTRICTII APLICATE ASIGURATILOR/PACIENTILOR:
 • Daca ma asigur facultativ la un asigurator voi fi obligat sa-mi inchei asigurarea de baza la acelasi asigurator (conform art. 195/b din proiectul consultat de HotNews.RO).
 • In cazul celor asigurati facultativ suplimentar, asiguratorul poate restrictiona accesul pacientului la anumite spitale si poate conditiona acoperirea costurilor medicale de efectuarea prealabila a unor controale periodice profilactice sau de utilizarea anumitor spitale agreate.
 • Noi, asiguratii, avem dreptul sa ne alegem liber asiguratorul pentru pachetul de baza dar spitalele le putem alege doar dintre acelea cu care asiguratorul nostru are incheiat contract.  
 • Putem merge la un spital cu care asiguratorul nostru nu are incheiat contract, doar daca cerem acordul prealabil al asiguratorului.
 • Putem schimba asiguratorul la cel putin un an de la data incheierii contractului cu acesta, in perioada ianuarie-octombrie a fiecarui an calendaristic pentru anul urmator.
O masura pozitiva este introducerea utilizarii evaluarii tehnologiilor medicale si a medicinei bazate pe dovezi stiintifice, ceea ce in teorie ar urma sa impiedice compensarea de catre stat a unor medicamente inutile (vezi cazul Gingko Biloba).

O masura negativa este mentinerea politizarii Agentiei Nationale de Asigurari de Sanatate (actualul CNAS) care, dat fiind rolul ei crescut de control asupra asiguratorilor, poate deveni si mai expusa coruptiei la nivel inalt.

CINE VA PLATI SI CAT DE MARE VA FI CONTRIBUTIA LA ASIGURARILE DE SANATATE OBLIGATORII?

•    5,5 % pentru asigurat,
•    5,2% pentru angajator, valoarea contributiei neputand fi mai mica de 5,2% din salariul mediu brut pe tara lunar,
•    5,5% pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse; valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica de 5,5% dintr-un salariu de baza minim brut pe tara lunar,
•    fiecare asigurat va plati la inceput asiguratorului o taxa de inscriere de maxim 10 lei, din care se va constitui fondul de rezerva al asiguratorului.

Contributiile se aplica inclusiv asupra veniturilor din agricultura, indemnizatiilor de somaj, pensiilor care depasesc 740 lei, veniturilor realizate din activitati independente. Daca nu esti salariat sau pensionar (cu o pensie de peste 740), atunci contributia se aplica si veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, din dividende si dobanzi, drepturi de proprietate intelectuala.

Pentru pensionarii cu pensii de peste 740 lei, statul plateste cota contributiei de sanatate aferenta sumei de 740 lei. Cu alte cuvinte, pensionarul va plati 5,5% din valoarea sumei care depaseste 740 lei.

Pentru persoanele aflate in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani, plateste bugetul de stat. Sunt scutiti de plata contributiei copii pana la 18 ani si studentii pana la 26 de ani.

CIRCUITUL BANILOR PE CARE-I VOM PLATI LA ASIGURARILE DE SANATATE OBLIGATORII
 • Contributia fiecarui cetatean este colectata de catre ANAF (Fiscul).
 • ANAF-ul varsa sumele colectate intr-un cont special al Fondului National de Asigurari Obligatorii de Sanatate, administrat de Agentia Nationala de Asigurari de Sanatate (actuala CNAS transformata in ANAS).
 • ANAS-ul distribuie banii mai departe fiecarui asigurator privat de sanatate intr-o cota calculata in functie de riscul de boala al populatiei inscrise la asigurator. Formula este stabilita prin acordul cadru.
 • 1% din banii din contul Fondului National de Asigurari sunt alocati cheltuielilor de administrare a ANAS.
 • 6% din banii din contul Fondului National de Asigurari raman in cont pentru echilibrarea ulterioara a riscurilor intre asiguratorii de sanatate.

CINE SUNT ASIGURATORII?

1. Societatile mutuale de asigurari de sanatate.

-    pot fi societati non-profit fondate de persoane fizice/juridice, inclusiv de filiale ale asiguratorilor privati din alte state sau
-    Casele Judetene de Asigurari reorganizate astfel pana la sfarsitul lui 2014.

Criteriile de infiintare:

a.    la infiintare trebuie sa aiba cel putin 1 milion de asigurati;
b.    la infiintare trebuie sa existe un fond de rezerva liber varsat de minim 10 milioane lei, alcatuit printr-o taxa de inscriere din partea asiguratului de maxim 10 lei;
c.    numarul judetelor in care asiguratii de pe lista au domiciliul stabil trebuie sa fie de minim 3;
d.    numarul asiguratilor din fiecare judet trebuie sa reprezinte minim 10% din totalul asiguratilor din judetul respectiv;
e.    numarul asiguratilor din mediul rural trebuie sa reprezinte cel putin 40% din totalul asiguratilor inscrisi;
f.    societatile mutuale trebuie sa prezinte calculul riscului de boala pentru asigurati care depinde de mediul de rezidenta, profilul demografic, varsta, sex, natalitate, mortalitate si profilul de morbiditate;
g.    daca este filiala a unui asigurator strain trebuie sa-si dovedeasca activitatea similara in statul de unde provine.

2. Societatile de asigurari de sanatate.  

a.    trebuie sa aiba minim 15.000 de asigurati care au incheiat o asigurare facultativa dar si una obligatorie (pachetul de baza) la acelasi asigurator,
b.    pot incheia asigurari obligatorii de sanatate numai cu cetatenii care sunt asigurati facultativ tot la ei,
c.    nu trebuie sa indeplineasca criteriile societatilor mutuale legate de cel putin un milion de asigurati, proveniti din cel putin 3 judete, cu cel putin 40% din mediul rural.

* Formularea articolelor care definesc statutul societatilor de asigurari de sanatate, in varianta de lege consultata de HotNews, este neclara.

Asiguratorii privati au o lista de spitale agreate si pot refuza sa incheie contract cu un spital, motivand in 30 de zile cauzele refuzului.

Toate serviciile medicale se acorda in conformitate cu prevederile acordului cadru care se negociaza o data la trei ani si se elaboreaza de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Agentia Nationala de Asigurari de Sanatate (actuala CNAS) dupa negociere cu asiguratorii si spitalele. Prin acest contract-cadru se reglementeaza criteriile de definire ale pachetului de baza si ale pachetului minim. Tariful de referinta al serviciilor medicale se stabileste prin negocieri cu reprezentantii asiguratorilor.
 
Prin aceste masuri, rolul asiguratorilor in sistemul medical va creste foarte mult, ei avand puterea sa influenteze atat tariful serviciilor medicale, cat si serviciile incluse in pachetul de baza.


CONTROLUL SISTEMULUI MEDICAL DE ASIGURARI DE SANATATE:

 • Agentia Nationala de Asigurari de Sanatate (actuala CNAS transformata in ANAS) va controla si monitoriza activitatea asiguratorilor, inclusiv prin verificari la nivelul spitalelor. Tot ANAS este institutia care elaboreaza si actualizeaza lista companiilor de asigurari eligibile.
 • Companiile de asigurari vor fi cele care vor controla cheltuielile in spitale. Spitalele vor trebui sa respecte ghidurile clinice si protocoalele terapeutice elaborate de catre asiguratori, sub monitorizarea Ministerului Sanatatii.
 • ANAS va ramane o institutie politizata, cu presedintele numit de catre Primul Ministru pentru 4 ani.

Potentiala afacere a intermediarilor de asigurari:

Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca intermediarii care vor dori sa intermedieze incheierea contractelor de asigurare de sanatate, precum si “modalitatile si nivelul de plata a comisioanelor aferente asigurarii obligatorii de sanatate” urmeaza sa fie stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi a sanatatii.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


25087 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Cea mai importanta intrebare (Duminică, 1 iulie 2012, 19:09)

  Supastar [utilizator]

  Ce contine exact pachetul de baza?

  Din pacate nu este si cea mai interesanta pentru ca nu vom obtine raspunsul prea curand.
  • +9 (9 voturi)    
   a murit vaca de muls numita Sanatate (Duminică, 1 iulie 2012, 19:46)

   Tacerea Oilor [anonim] i-a raspuns lui Supastar

   Sistemul sanitar comunist continuat in capitalismul de cumetrie a ajuns falimentar. Spitalele in care cativa medici taie si spinzura (pe politice criterii, desigur) strau sa cada; banii adunati de la contribuabil nu mai sunt etc etc etc. Vaca de muls a murit, deci ii vindem carnea si pe urma punem oamenii sa ne cumpere alta vaca: sistemul sanitar privat...pe care s-o mulgfem tot noi...Puah.
  • +5 (5 voturi)    
   Propun (Luni, 2 iulie 2012, 0:50)

   caius [anonim] i-a raspuns lui Supastar

   Ca orice indiid platit din bugetul de stat, fie el presedinte, prim ministru, parlamentar.... sa poata beneficia numai de pachetul minimal. Astfel poate vor fi mai interesati si de domeniul sanatatii. Daca prin absurd opteaza sa se opereze, interneze, consulte in afara tarii, sa fie demis si sa i se verifice averea. Indiferent daca este din vanzari anterioare sau nu. Sa vedeti atunci cum va zbarnai sistemul de sanatate.
   • -2 (8 voturi)    
    Asigurarea sanatatii = Drept fundamental al omului (Luni, 2 iulie 2012, 11:53)

    Pacient [anonim] i-a raspuns lui caius

    Sanatatea este un drept fundamental al omului. "Drepturile omului" au aparut o data cu organizarea oamenilor in "societati", chiar daca ele nu au fost teoretizate decat mult mai tarziu. Daca oamenii ar trai izolati, in afara societatilor, aceasta notiune nu ar avea nici un sens.
    Societatile umane au aparut ca urmare a nevoii oamenilor de a se apara de animalele salbatice (securitatea individului), de a isi proteja si ingriji semenii raniti in timpul vanatorii (sanatate), de a ii hrani chiar daca nu mai pot participa la vanatoare (somaj, ajutoare sociale), de a vana sau produce mai eficient (munca in echipa).
    Sanatatea (vezi cei raniti la vanatoare) a fost de la bun inceput un scop esential in asocierea oamenilor in "societati". Toate avantajele originare obtinute de oameni datorita asocierii in "societati" trebuie sa se regaseasca in "drepturile omului". In caz contrar, orice om poate sa spuna ca scopul initial al asocierii a fost deturnat (a fost incalcat "contractul social") si nu mai doreste sa faca parte din "societate", solicitand sa ii fie atribuit un teritoriu fizic in afara "societatii", unde impreuna cu alti indivizi nedreptatiti sa formeze o noua "societate".
    Pentru comparatie, "dreptul la proprietate privata" este o unealta a societatii care serveste scopului de a produce mai eficient si nu a facut parte dintre "scopurile initiale" al asociererii oamenilor in "societati". Cu toate acestea, este admis fara rezerve ca facand parte dintre "drepturile fundamentale ale omului". In acelasi timp, "dreptul la sanatate" este unul controversat, cu toate ca ingrijirea sanatatii a fost unul dintre punctele esentiale ale "contractului social constitutiv". Acest lucru trebuie sa inceteze! Este evident ca aceasta incalcare a "contractului social" este facuta in mod cinic de catre cei care au pozitii privilegiate in societate (care depind esential de ruleta genetica + sociala) si care refuza celor defavorizati accesul la serviciile de sanatate de baza.
 • +5 (13 voturi)    
  asigurare facultativa? (Duminică, 1 iulie 2012, 19:13)

  cosminrs [utilizator]

  pai... doar nu o sa mai fiu atat de prost sa platesc asigurari de stat cand nu imi ofera nimic..
  Stai.. o sa fiu obligat sa mai paltesc asigurarile de stat? Ca nu am nici cel mai mic chef sa le platesc. Nu imi convin. Si oricum trebuie sa platesc doctori, asistente, infirmiere, medicamente.. Din nou.. de ce platesc asigurari?
  A.. cand a fost prin un doctor luand mita? Sau aia nu trebuie controlat si cei care controleaza merg doar unde sunt directionati?
  • -1 (5 voturi)    
   denumire gresita (Luni, 2 iulie 2012, 10:07)

   break_noon [utilizator] i-a raspuns lui cosminrs

   Cred ca denumirea "asigurare" este gresita.
   Asta deoarece se ia un procent din venit si beneficiaza la fel si cel care plateste minim pe economie si cel care are venituri foarte mari. Sa nu uitam de spaga de care nu scapi.

   Corect ar fi sa se inceapa de la o suma fixa, pe luna/an, care sa fie suma de pornire.
   Apoi, la aceasta suma sa se adauge (procentual sau sume fixe) diverse riscuri, cum ar fi alcool, fumat, obezitate, sporturi extreme, etc, etc.
   Apoi, in fiecare an asiguratii sa aibe un set de analize obligatiorii, care sa evalueze evolutia sanatatii, iar doctorul (de familie, sau altcineva), sa dea recomandari pentru anul urmator. La urmatoarele analize, a scazut glicemia, scade ceva procent, a scazut colesterolul, scade alt procent. Asa, de bine de rau, unii macar de chestia asta, ca vor plati mai putin si vor avea grija de sanatatea lor.
   In paralel, ministerul sanatatii ar trebui sa inceapa program de constientizare a populatiei, in care sa prezinte cum ar trebui sa se ingrijeasca fiecare de sanatatea lui, care sunt efectele nocive ale consumului de diverse chestii, sau lipsa sportului, sau orice are influenta asupra sanatatii.
   • +2 (4 voturi)    
    Nu sint o statistica (Luni, 2 iulie 2012, 14:46)

    sedentarul carnivor fumator [anonim] i-a raspuns lui break_noon

    Iar ne intoarcem la " alimentatita rationala" a lui Ceausescu? La "Daciada" ? Eu refuz sa raspund la orice intrebare legata de "stilul de viata" din orice formular- dreptul la intimitate si viata privata e garantat prin constitutie. Si acum daca ma intreaba un doctor orice despre modul de viata- fumezi? faci sport? ce manincicebeicefuti si restul - ii raspund ca ... nu ii raspund la astfel de intrebari. Treaba lui e sa ma consulte, diagnosticheze si trateze. Poate sa imi faca ce recomandari de viata vrea muschiul lui si fara sa stie cum traiesc eu iar eu pot sa le urmez sau nu fara sa-i raportez lui .
    • +2 (2 voturi)    
     Corect (Marţi, 3 iulie 2012, 10:46)

     cristi [anonim] i-a raspuns lui sedentarul carnivor fumator

     Corect. Ai dreptate. Dar atunci sa nu ai pretentii sa plateasca altii "solidari" tratamentele tale scumpe. Sa le platesti singur. Si nu ai decat sa traiesti "cum vor muschii tai". Altfel esti penibil.
 • +3 (3 voturi)    
  contributii (Duminică, 1 iulie 2012, 19:19)

  Eugen [anonim]

  Cei neinscrisi in campul muncii, dar care nu sunt nici someri "cu acte", ce optiuni au? In afara de a se angaja, fireste.
  Concret, nu lucrez nicaieri, nu beneficiez de la stat de absolut nici o suma/indemnizatie/ajutor etc, insa as dori sa-mi platesc contributia pentru a beneficia macar de un pachet de baza sa zicem. Cum s-ar putea calcula o astfel de contributie, unde s-ar putea plati?
  • 0 (2 voturi)    
   simplu (Duminică, 1 iulie 2012, 19:50)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui Eugen

   mergi la casa de asigurari de sanatate si iti platesti acolo. Cred ca e o suma minima pe care o platesti.. Chiar nu e mult. Doar ca mie mi se par bani aruncati, daca atunci cand mergi la doctor tot trebuie sa platesti consultatia, medicamentele tot trebuie platite...
   Banii aia intra in sistem si cineva o sa ii foloseasca in scop personal.
   Stii cand se spune ca nu sunt bani pentru sistemuld e sanatate se minte. Sunt bani dar se duc pe masini si case, vacante si altele..
   • +4 (4 voturi)    
    Nu-i chiar asa de simplu .... (Duminică, 1 iulie 2012, 22:34)

    Re-cosmin [anonim] i-a raspuns lui cosminrs

    ... pentru ca atunci cand se va duce (neasigurat) sa fie internat pentru vreo boala, pe langa miluirea medicilor si a asistentelor va fi pus sa plateasca si costul tratamentului, la pretul socotit de CNAS/ANAS.

    Acum, trebuie facuta o estimare, daca e mai rentabil sa platesti circa 40 RON/luna vs sa platesti tratamentul/internarea in caz ca se intampla ..... aici e si chestie de noroc, ca n-ai cum sa faci un calcul exact.
  • 0 (0 voturi)    
   citeste mai atent (Duminică, 1 iulie 2012, 19:59)

   Elod [anonim] i-a raspuns lui Eugen

   Citez din articol
   "
   5,5% pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse; valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica de 5,5% dintr-un salariu de baza minim brut pe tara lunar,
   "
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Duminică, 1 iulie 2012, 20:07)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui Eugen

   5,5% pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse; valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica de 5,5% dintr-un salariu de baza minim brut pe tara lunar,
  • +1 (1 vot)    
   Mai bine (Sâmbătă, 11 august 2012, 18:51)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Eugen

   daca dispui de fonduri suficiente te duci la un spital privat si iti faci acolo o asigurare de sanatate completa. Daca nu ai destui bani poti sa optezi si pt o asigurare platita la Casa nationala, dar tot acolo o sa ajungi in final ca pret, fiindca daca nu dai bani la spitalul de stat nu se uita nimeni la tine. Daca alegi sa platesti la Casa Nationala, pot sa iti spun cat a platit tata, in prima faza 259 de lei pt 6 luni cu penalizarile aferente, iar apoi pentru prelungire pe inca 3 luni 111 lei.
 • +1 (7 voturi)    
  asigurarea de sanatate (Duminică, 1 iulie 2012, 19:45)

  Medic din diaspora germana [anonim]

  In forma ei initiala acesta lege era traducerea celei germane. Asta era foarte bine pentru ca sistemul a fost de la bun inceput importat de la nemti.
  In forma ei "imbunatatita" dambovitean pacientii vor capata si mai mari dureri de cap.
  "Imbunatatireile" sunt trase de par asa cum era de asteptat.
  Nu stiu cum s-ar mai putea face ceva, pentru ca actualul guvern este penibil, atat in privinta intentiilor cat si a prioritatilor.
  Poate e mai bine asa pentru a se trezi populatia la ralitate si sa stie cu cine sa voteze in toamna.
  Oricum un guvern bine intentionat va trebui ulterior sa intervina asupra acestei legi.
  • +3 (3 voturi)    
   esti sigur ca se merge pe sistemul german? (Luni, 2 iulie 2012, 10:53)

   lola [anonim] i-a raspuns lui Medic din diaspora germana

   80% din asiguratii germani au asigurari la case de asigurari de stat. Chiar legea ii obliga sa aiba asigurari la casele de stat. Ca sa iti faci o asigurare privata trebuie sa ai un venit anual de minim 30.000 de euro (nu sunt sigur daca aceasta e suma exacta, dar exista un plafon destul de ridicat care trebuie atins pentru a beneficia de o asigurare privata). Ca numar casele de asigurari de sanatate de stat in Germania depasesc numarul celor private.
 • +5 (5 voturi)    
  o lege anapoda (Duminică, 1 iulie 2012, 19:52)

  dana [anonim]

  E o lege foarte ambigua si cu multe generalitai deci ar trebui boicotata!
 • +4 (4 voturi)    
  intrebare pt ministru (Duminică, 1 iulie 2012, 19:55)

  karagiale [anonim]

  Cum introduceti transparenta in cheltuirea banului public in contextul protejarii intimitatii pacientului? Cum introduceti transparenta?
 • +7 (7 voturi)    
  accidente de circulatia (Duminică, 1 iulie 2012, 19:59)

  kkkk zzzz [anonim]

  Ati mentionat ca victimele accidentelor de circulatie vor fi tratate pe cheltuiala asiguratorilor RCA a celui care a produs accidentul. Ce se intampla daca soferul respectiv nu are RCA? Va plati cel accidentat si va merge in civil sa-si recupereze paguba? Daca nu are bani moare? (asta oricum este valabil in Romanica :)) Dar daca cel vinovat de producerea accidentului este un pieton, biciclist, carutas? Ei nu au RCA deci vor fi tratati sau nu? Si daca si soferul care a lovit o caruta pe un DN a fost accidentat din cauza carutasului? Si mai pot fi identificate multe astfel de situatii in care nu exista un RCA a celui vinovat de accident. Ne vom face si un fel de CASCO de sanatate? Alti bani...........
 • +3 (3 voturi)    
  Intrebare intrebatoare ? (Duminică, 1 iulie 2012, 20:09)

  dezamagitul [utilizator]

  Domnule Mixich, dumneata care ai studiat proiectul spune-ne pensionarilor ce ne asteapta . Noi o viata am platit cu nemiluita bani la sanatate , pensii si alte taxe . Dumnezeu mi-a oranduit o viata fara peripetii si probleme medicale .Unde sant banii mei si daca sant asigurat in continuare? Cred ca nu ar fi corect dupa ce ai platit atata timp si nu ai beneficiat de servicii medicale sa ramai in plata Domnului. Ca orice lucru nou eu zic ca incepand de la promulgarea legii incolo sa fie valabile aceste noi tipuri de asigurari iar noi cei in varsta sa beneficiem in continuare corect de servicii in viata asta si asa de scurta si plina numai de dezamagiri si neimpliniri . Noi cei care am platit onest toata viata asigurarile indiferent ca au fost comunistii sau crize permanente , sa nu ramanem in continuare in grija Domnului. Corect ar fi ca atunci cand pornesti in viata sau pe un nou drum , sa ai alternativele pe care sa le alegi . Nu cum se intampla in sistemul de pensii unde contribui o viata cu sume destul de mari iar cand ai dreptul la o pensie daca mai ajungi ti se da o pensie de subzistenta si toti inclusiv politicienii te trateaza ca pe milogii de parca nu ti-ar da din contributia stransa de la tine. Iat tu cel care ai contribuit nu numai cu bani pentru pensii si alte asigurari , le mai platesti si salariile celor de la putere cat si a cainilor de paza ai puterilor vremelnice (militia,armata,securitatea , justitia , etc. ).Ei primesc si salarii si pensii nesimtite in raport cu ceia ce au facut iar tu mai primesti niste resturi daca mai ramane ceva sau daca mai apuci sa traiesti. Daca ar trebuii sa plec din nou in viata as alege sa platesc la stat minimul obligatoriu iar pentru asigurarea mea as opta pentru societati de asigurare sau alte forme de economisire. Nu merita sa platesti pentru un stat incompetent si prost administrator bani pe care nu ii mai vezi niciodata si sa beneficieze in aceiasi masura cu cei care nu au muncit toata viata.
  • -2 (4 voturi)    
   pensionari (Duminică, 1 iulie 2012, 23:20)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui dezamagitul

   Pai ati platit pentru asigurari de sanatate si ati beneficiat de ele in acel timp, dece sa nu platiti si de acum incolo? Nu ar fi normal sa platiti si sa beneficiati?
   • +4 (4 voturi)    
    pot sa dovedesc cu fisa medicala (Luni, 2 iulie 2012, 8:16)

    mai adriane [anonim] i-a raspuns lui adrian

    ca nu am beneficiat si nu m-am folosit de serviciile medicale pana la pensie, cine imi returneaza toti banii cu care am cotizat toata viata? De ce sa se foloseasca altii de banii mei daca eu nu am avut nevoie de serviciile voastre de sanatate?

    A doua chestiune care ma lasa stupefiat, cum partidul care a organizat protestele in ianuarie impotriva privatizarii sanatatii acum vor sa treaca aceeasi lege dupa doar 5 luni si sa o impuna populatiei?
    • 0 (4 voturi)    
     Pt ca avem un sistem de asigurari social ... (Luni, 2 iulie 2012, 11:09)

     un oarecare [anonim] i-a raspuns lui mai adriane

     ... si nu unul bazat pe contributivitate. Sistemul social este cel mai prost, cel mai scump si ideal pentru jecmanire.

     Si mie mi se pare normal ca fondul meu sa fie cu capitalizare. Contribuii multi ani fara sa consum, atunci primesc la fiecare 5 ani in care nu am utilizat bani din fond diferite bonusuri. Sa fiu obligat ca in fiecare an sa fiu supus unui control general indifernt de cum ma simt eu. E mai ieftin sa previi sau sa tratezi in faza incipienta decat in stadiul cronic.

     Sa beneficiez de o asigurare in functie de banii investiti.

     In primul an am depus in cont 2500 lei atunci beneficiez de o polita in valoare de 10.000. Nu am consumat nimic iar anul urmator am acumultat 5.000 de lei in total atunci asigurarea mea sa creasca la 22.000 lei ..... Si tot asa.

     Sa pot folosi polita mea sa imi tratez parintii de exemplu dar cu cat consum cu atat sa imi scada suma din prima de asigurare.

     Similar cu politele de sanatate din SUA.
    • -1 (3 voturi)    
     pensionari (Luni, 2 iulie 2012, 20:17)

     AdrianMelencu1328710620871 [anonim] i-a raspuns lui mai adriane

     Pai ai avut sistemul la dispozitie, pentru asta s-a platit. Cel mai cinstit ar fi ca asigurarea (participarea la acest sistem sau la cel de pensii) sa fie voluntara. Si sa nu fie corelata de venituri.
 • +6 (6 voturi)    
  Dreptul la sanatate vs. Genocid selectiv (Duminică, 1 iulie 2012, 20:13)

  Pacient [anonim]

  Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).

  In Germania, numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
  Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat. Si asta intr-o tara cu putere economica mult superioara Romaniei si cu un procent de peste 10% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este cam jumatate fata de Germania). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.
 • 0 (0 voturi)    
  informati-va,mai intai,d-lor (Duminică, 1 iulie 2012, 20:17)

  eu [anonim]

  in teorie ar urma sa impiedice compensarea de catre stat a unor medicamente inutile (vezi cazul Gingko Biloba).

  Cum se face ca "medicamentul inutil" a ramas in continuare compensat,la recomandarea specialistului,numai pentru boli extrem de grave,cum este pre-dementa Alzheimer?
  Lamuriti-ma,va rog,sa nu mor...ca voi..."jurnalist",adica...
 • +6 (6 voturi)    
  Sanatatea este un DREPT constitutional ! (Duminică, 1 iulie 2012, 20:44)

  sorin [anonim]

  Sanatatea este un DREPT constitutional !
  Eu stiu ca medici nostrii vor salarii ca afara dar cu munca ca si in Romania si intr-un spital construit si utilat din bani publici ,deci pe carca contribuabilului ,care contribuabil dupa ce plateste si spitalul si medicii.....mai trebuie sa mai faca inca o asa zisa "asigurare"...!!!
  Medicii sa-si construiasca spitalele pe banii lor si atunci sa faca pretul care il vor ei.....!
  Adevarul este ca in sanatate se fura in draci......si se finanteaza partide politice !
 • -1 (7 voturi)    
  contributii (Duminică, 1 iulie 2012, 21:00)

  adrian [anonim]

  trebuie simplificat mai mult:
  1. contributiile nu mai trebuie platite de firme, caci nu beneficiaza de serviciile medicale direct.
  2. partea cu care firmele contribuie trebuie mutata la salarii.
  3. contributiile la sanatate trebuie sa aiba alta formula, nu procent din venituri (caci daca platesc mai mult ar trebui sa beneficiez mai mult) ci ceva raportat la masa (greutate) si varsta. Pentru un logan platesc RCA in functie de venituri?
  4. asigurarile ar trebui sa fie voluntare: vrei sa participi la sistem, o faci; nu vrei, platesti factura la spital. Cred ca ar fi socant pt sistem, dar in 2 ani se regleaza. Creste asa si responsabilitatea financiara a celor care mai muncesc in Romania

  5 cred ca ar mai fi...
  prea multi asigurati care nu contribuie si se tanguie ca nu le ajung banii... dar nici nu au muncit...
  • 0 (0 voturi)    
   mesaj de bun simt (Miercuri, 15 august 2012, 17:22)

   dann [anonim] i-a raspuns lui adrian

   Ai scris un mesaj prea de bun simt pentru rrromani. De aia ai primit asa multe minusuri.

   Pleaca repede din rrromania. tara asta nu o sa se schimbe niciodata.
 • +1 (7 voturi)    
  unde sunt protestantii USL din ianuarie 2012? (Duminică, 1 iulie 2012, 21:44)

  Baltaretu [utilizator]

  infantilii care au pus botul de la un ceai la bani. au aruncat in Ianuarie 2012. tara in haos.Au protestat impotriva Legii sanatatii supusa dezbaterii PUBLICE. Prostimea a pus botul, legea s-a retras. guvernul propagandist a cistigat guvernarea. S-a restituit o bruma de bani reprezentand contributie modesta la SANATATE sii acum USL o frige cum era de asteptat>FACETI-VA ASIGURAREA PRIVATA. Cit costa? Cit capul prost al unor derbedei,pusi de camarila USL. AI ASIGURARE PRIVATA MAI TRAIESTI, DACA NU O MIRLESTI Acest slogan trebuie sa figureze pe toate ecranele TV si afisele electorale care au imputit orasele si satele.Nu duceti grija IMBIBATILOR cu bani. Deocamdata sunt tratati preferential si cit mai moaca in clinicile si spitalele romanesti (politie, armata,justitie. guvern. parlament,politicieni si alti spoiti cu leafa babana la stat0. Cu banii CAS primiti inapoi, dragi protestanti si votanti USL, imbatati-va sa muriti fericiti, sau sa nu stiti cind muriti
  • +1 (1 vot)    
   Itrebari... (Luni, 2 iulie 2012, 14:50)

   puric de otel [utilizator] i-a raspuns lui Baltaretu

   Cat va costa o asigurare facultativa ?
   Mai mult decat cea obligatorie de 5,5% din venit ?
   Ce se intampla cu asiguratii daca firma de asigurari privata da faliment ?
   La asigurarile facultative banii fiecaruia se acumuleaza in vreun fond ?
 • -1 (1 vot)    
  De ce facultativa si obligatorie. (Duminică, 1 iulie 2012, 21:52)

  Alin_N [utilizator]

  Sa se faca un program pe 7-10-15 sau mai stiu eu cati ani de dezobligativizare a platii contributiei catre CNAS in paralel cu legalizarea existentei unor asigurari de sanatate private. Adica: 14% se plateste obligatoriu in anul 1, in anul 10 doar 4% mai platesti obligatoriu la CNAS, daca sunt multumiti platesc si ceilalti si eventual isi fac pachete de lux, daca nu CNAS-ul pierde 10 procente. De ce nu lasam piata sa actioneze. De ce mergem pe paradigma care a dus lumea in colapsul in care se scalda? De ce "obligatoriu". De ce sa intervina statul cu un dictat in viata mea?
 • +1 (1 vot)    
  Intrebare (putin offtopic) (Duminică, 1 iulie 2012, 22:47)

  MLZ [anonim]

  "(...) asiguratii de pe lista au domiciliul stabil (...)"

  Ce semnifica sintagma "domiciliul stabil"!? La ce anume refera ea?!

  Exista mai multe tipuri de domiciliu?! Exista si unul instabil!?
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (putin offtopic) (Marţi, 3 iulie 2012, 11:21)

   Pep [anonim] i-a raspuns lui MLZ

   Exista domiciliu flotant (stai la altcineva acasa).
 • +4 (4 voturi)    
  plafon maxim la asig facultativa? (Duminică, 1 iulie 2012, 23:54)

  marius [anonim]

  va exista un plafon maxim la asig facultativa? Daca am 30 de ani si am suferit 2 pre-infarcturi, am avut capul spart si m-am lovit la coloana, banuiesc ca asiguratorul privat imi va pune 3000 euro pe luna plata asigurarii, mai mult ca sigur am sa fiu scos de la serv alea de inalta tehnologie sau de la alte operatii (chias si banale). Ptr a nu exista astfel de situatii propun stabilirea unui plafon maxim al ratei anuale ptr asig facultativa, ptr a nu exclude din randul celor ce beneficiaza de operatii scumpe pe cei deja bolnavi. A doua intrebare: de ce nu pot face asig facultativa tot la stat? Asa cum sunt banci de stat, ar tb sa pot face asig facultativa si la stat.
 • +5 (7 voturi)    
  Lege discriminatorie si penibila (Luni, 2 iulie 2012, 0:41)

  Dan [anonim]

  Prin ce difera acest proiect de cel al PDL-lui ?Prin nimic.Sistemul de sanatate se va privatiza in totalitate si parca USL-ul striga ca o astfel de masura va conduce la genocid. Masurile propuse sunt prea radicale pentru starea economica actuala a populatiei si incalca flagrant dreptul fundamental la ingrijirea sanatatii, garantat de Constitutie si de Carta drepturilor fundamentale. Nu inteleg de ce o alianta politica inca nelegitima, nevalidata prin vot popular, se grabeste sa impuna o lege discriminatorie, care va exclude de la ingrijiri medicale categoriile defavorizate. M.Sanatatii sa prezinte inainte de toate statistica la zi cu raportul asigurati/neasigurati la nivel national si rezultatele studiilor de impact, asupra calitatii vietii asiguratilor/neasiguratilor. Penibila si periculoasa este investirea Colegiilor medicilor cu atriburii de instante de judecare a malpraxisului, situatie neintalnita in UE, demonstrand ca privatizat, taxat suplimentar, noul sistem nu urmareste responsabilizarea actului medical .
  • +3 (3 voturi)    
   cepoi (Luni, 2 iulie 2012, 11:08)

   tl [anonim] i-a raspuns lui Dan

   simplu d-l Usturoi(Cepoi) e omul lui basescu
 • +3 (3 voturi)    
  continuare (Luni, 2 iulie 2012, 8:28)

  marius [anonim]

  1 dc parerea celui de-al doilea dct (regula in medicina) intra la ultimul pachet nu vreau sa stiu ce intra la pac de baza. 2 de ce ramane contributia la acc nivel dc nu mai am acc seruicii, dc credem ca scapam de spaga ne inselam, nu il intereseaza pe doctor ce platim noi la altii. 3 cine impiedica sa se intample la fel ca in asig auto cu intarzieri la plata, taraganari, preturi umflate, zgarietura 1000 euro. Mai ales ca sunt acc firme de asig si acc stat care ne "protejaza". Culmea la asig auto se incearca desfiintarea exclusivitatii la sanatate se incurajeaza. 4 cine il impiedica pe asigurator sa taraganeze raspunsul catre spital sau sa imi scoata din lista doctorii pentru boala de care sufar? 5 bred ca legea e un pic inaintea societatii: nu avem o clasa mijlocie ca in vest care sa-si permita la nev6ie costul tratamentului. 6 copilul e trecut pe polita mea? Valoarea ei creste cu fiecare raceala? Boncluzie: sistemul functioneaza cat esti sanatos si la prima boala grava, la a doua: MORI! Ps si acum a fost postata pe sest: in campanie si in vacanta de vara. Boala actuala a sistemului se rezolva prin: INFORMATIZARE MASIVA nu prin asig private
 • +2 (2 voturi)    
  societati mutuale imposibil de infiintat (Luni, 2 iulie 2012, 8:37)

  Anonimus [anonim]

  1 milion de asigurati, 3 judete, 40% in mediu rural? pai de ce le-au mi bagat in lege, ca nu o sa existe niciodata. asta daca nu sunt speciale forme de reambalare a fostelor case judetele, pe care le grupeaza cate 3-4 si le ies conditiile pentru mutuale. dar sa faci de noua o casa din asta, cam greu.
 • -1 (3 voturi)    
  intrebare (Luni, 2 iulie 2012, 9:33)

  ELENA [anonim]

  nu stiu in ce capitol se precizeaza urmatoarele:daca contributia este de 5.5 % din salar iar contributia unui salariat este 4000 lei pe an si al altuia este de 3000 pe an unde este egalitatea aplicarii legii? la ce servicii medicale- NU LA CONFORT SI SERVICII GEN HOTEL-avem dreptul in acest caz? si diferenta de bani cui foloseste? eu una nu inteleg.acum platesc la sanatate in plus pentru orice pe langa 5.5 % si nu vad ca se schimba ceva.
 • +2 (2 voturi)    
  sanatate fiscala (Luni, 2 iulie 2012, 10:46)

  reflysk [anonim]

  Contributia fiecarui cetatean este colectata de catre ANAF (Fiscul).
  pina acum nu au avut bani la sanatate ce sa mai spui cind banii nostri vor fi impartiti si cu fiscul si va fi si mai si decit pina acum uite asa stim noi sa ne ascundem pe dupa pom
  asta da treaba adevarat romaneste
  ca pina la ce se ofera si la ce primesti pentru banii tai au si taiat din start din drepturi
 • -1 (1 vot)    
  Contributii calculate eronat. (Luni, 2 iulie 2012, 12:23)

  Filip M. [anonim]

  Intreb si eu:
  Daca o societate are un singur angajat cu salarul minim pe economie, contributia societatii la fondul de sanatate va fi de 5,2% din salar dar nu mai mica decit salarul mediu?!!! Stiti cit e salarul minim si cit mai e pina la salarul mediu!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  Vreau sistemul britanic (Luni, 2 iulie 2012, 14:37)

  radionet [utilizator]

  In Marea Britanie, la finele anilor 90 s-a pus problema la ce ajuta impozitele pe care statul le percepe oamenilor din moment ce tot statul vine si cere taxe separate pentru drumuri, asigurari pentru sanatate, etc. Cu timpul societatile au pierdut notiunea si semnificatia "statului" si al "impozitului". Incepand din anul 2001 in Marea Britanie au fost desfiintate asigurarile de sanatate, toate prestatiile medicale (cu exceptia chirurgiei de infrumusetare) fiind achitate de catre stat.
 • +4 (4 voturi)    
  BOLI INCURABILE? (Luni, 2 iulie 2012, 16:02)

  MARA [anonim]

  Nu vad unde se incadreaza pacientii cu boli incurabile care figurau in programele de sanatate ?
 • 0 (0 voturi)    
  Proiectul legii sanatatii face cadou asigurarile d (Marţi, 3 iulie 2012, 10:00)

  Ancuta Vamesu [anonim]

  Proiectul legii sanatatii discrimineaza intre societatile mutuale de asigurari, adica acele forme de organizare non-profit detinute de asigurati si societatile comerciale.
  Proiectul legii prevede existenta a doua tipuri de asiguratori si anume societatile mutuale de asigurari de sanatate ( societati non-profit fondate de persoane fizice/juridice sau Casele Judetene de Asigurari reorganizate astfel pana la sfarsitul lui 2014) si societatile comerciale de asigurari de sanatate.

  Societatile comerciale au conditii foarte usoare de intrare pe piata asigurarilor de sanatate si anume minim 15.000 de asigurati care au incheiat o asigurare facultativa dar si una obligatorie (pachetul de baza) la acelasi asigurator. Ele nu trebuie sa indeplineasca criteriile societatilor mutuale si anume cel putin un milion de asigurati, proveniti din cel putin 3 judete, cu cel putin 40% din mediul rural.
 • 0 (0 voturi)    
  asiguratul (Marţi, 3 iulie 2012, 12:06)

  Costache [anonim]

  Unde in lege apare ASIGURATUL? Cine-l reprezinta? Unde este libertatea lui de decizie? Stabilesc altii ce este bine pentru el? Cine stabileste nevoile lui INDIVIDUALE SI PERSONALIZATE de sanatate. Bem toti obligatoriu 2 litrii de apa pe zi?
  Cred ca este corect ca asiguratul sa decida totul!! Daca se asIgura sau nu, asiguratorul si valoarea asigurarii, si ceea ce este mai important, EL SA NEGOCIEZE, SA SEMNEZE CONTRACTUL DE ASIGURARE SI SA PLATEASCA!! NU SA I SE RETINA PE STATUL DE PLATA!!! MAI MULT, CONTRIBUTIA ANGAJATORULUI SA FIE PRIMITA DE SALARIAT IN MANA SI TOT EL SA O PLATEASCA. Astfel se elimina frauda cu angajatii care retin contributiile si nu le mai vireaza Casei de Asigurari de Sanatate. (Frauda este mult mai mare la asigurarile de sanatate decat la RCA!!)
  Legea trebiue sa stabileasca in principal PACHETUL MINIM OBLIGATIRIU, restul se negociaza intre asigurat si asigurator!
 • 0 (0 voturi)    
  Concurenta neloaiala si programe nat. de sanatate (Marţi, 3 iulie 2012, 14:34)

  Sorin [anonim]

  Este o concurenta neloaiala intre o soc mutuala sau non-profit si o societate privata. Soc. privata are ca si scop obtinerea de profit dar poate, conform legii sa faca sponsorizari ( oare catre cine???) mai ales ca nici conditiile de "intrare in joc" nu sunt identice. Era mai simplu ca pachetul minimal si cel de baza sa ramana la case de stat infiintate pe regiuni si care sa aiba in fiecare judet cate un oficiu cu sef de oficiu nu ca acum cu 4 directori, fara birou personal si contabilitate si care au deja o infrastructura f buna. Prin aceste oficii se pot derula si programele nationale de sanatate, pe acestea cine o sa le managerieze? ca actualele directii de sanatate publica reprezentantii ministerului sanatatii in teritoriu nu au infrastructura creata de a incheia si urmari derularea contractelor, acest lucru azi se intamplaprin casele de asig judetene.Firmele private ca si pensiile private sa aiba acces doar la asig facultative pe diferite grade (silver, gold sau platinium) , sa se introduca odata cardul national ( un card de plastic ce pe o fata sa aibe card european si pe cealalta chip pt card national deci 2 in 1 cum au tarile civiliz din Europa tiparite de imprimeria romana si sa dispara firma privata S&t service Romania SRL care face carduri europene valabile doar 6 luni pana si la copii de 1 an cu scopul de a face cat mai multe carduri. Aici mai profita si firma de curierat rapid Total post care si aceea costa). Mai trebuie o institutie independenta care sa evalueze furnizorii de servicii medicale si farmaceutice si un organ de control. F important este si faptul ca asiguratul sa aiba si obligatii nu numai drepturi, sa fie penalizat daca nu respecta indicatiile medicilor.Stima
 • 0 (0 voturi)    
  ..."sanatate facultativa"?? (Duminică, 8 iulie 2012, 20:12)

  Fane Furtuna [anonim]

  "Ne facem sau nu asigurare de sanatate facultativa?" Amuzant titlu! Unii cred ca sanatate e facultativa, altii ar zice ca mai degraba asigurarea poate fi facultativa... Cine mai stie??
 • 0 (0 voturi)    
  implementare (Duminică, 22 iulie 2012, 10:55)

  Alina [anonim]

  In ce mod va fi implementat sistemul propus ? Pana cand va incepe sa functioneze se va pastra vechiul sistem ? Care ar fi indicatorii de functionare ?
 • 0 (0 voturi)    
  va fii si mai rau (Vineri, 27 iulie 2012, 10:23)

  vai de noi [anonim]

  O sa murim la usa spitalului ca asiguratorul va plati dupa bunul plac ca la americani!
 • +1 (1 vot)    
  Draftul de la COTROCENi se confirma ca fiind (Luni, 6 august 2012, 10:40)

  SRA [utilizator]

  Asigurarea complementara (suplimentara) contactata odata cu cea de baza este mai economica decat a o lasa pentru mai tarziu.

  Nu trebuie uitat, capitalul prin prima de asigurare suplimentara este gestionat pe asigurat pe cand cel din asigurarea de baza este gestionat in solidaritate.

  ROMANII trebuie sa inteleaga globalitate gandind personal.

  Sper ca Vasile CEPOI print toate interventiile sale se apropie cat mai mult de legea DRAFT iesita de la COTROCENI, de altfel ultimele interventii demonstreaza aceasta.

  In viata trebuie sa recunosti cand gresesti, Vasile CEPOI recunoscand draftul de la COTROCENI demonstrea ca legea a fost intarziata in detrimentul pacientului.

  In final nu este o alta cale, DRAFTUL trebuie transformat in lege si trecut la implementare.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Miercuri, 8 august 2012, 12:39)

  parker [utilizator]

  Eu ma simt furata de stat in momentul in care eu contribui cu 5,5% dintr-un salariu de 2000 RONI) si am dreptul tot la pachetul de baza ca si cineva cu salariu minim pe economie .Eu cred ca trebuie sa am dreptul la mai multe servicii medicale. M-am saturat sa platesc pt toti asistatii sociali . Matusa mea are pensie de 460 lei dar lunar ia reteta compensata 90% de milioane, analize de tot felul iar eu am dreptul doar la o trimitere /luna la specialist.. Sa se termine cu protectia asta sociala prin care punem in gramada diferentiat dar primim la fel.
  • 0 (0 voturi)    
   eu zic sa nu punem pensionarii in aceiasi oala (Joi, 9 august 2012, 15:02)

   Simona_Srb [utilizator] i-a raspuns lui parker

   Si eu ma simt furata prin chestia asta, ar trebui sa fie o contributie fixa pentru pachetul de baza, nu procent din salariu, din asta sa se acopere insa si asigurarea de sanatate pentru pensionari, pentru ca oamenii astia, au muncit toata viata si au contribuit la sistem, nu poti sa-i excluzi acum cand au ajuns sa aiba nevoie si ei de banii pe care i-au cotizat.

   In schimb as vrea sa nu se mai asigure nici un fel de servicii medicale pentru cei care nu contribuie si nu au cotribuit la sistemul de sanatate. Somerii sa fie asigurati cu asigurarea minima numai pana termina indemnizatia de somajt. Celor care nu au un loc de munca si nici alte venituri sa li se ofere posibilitatea sa presteze munca in folosul comuitatii in cuantumul asigurarii minime. Adica sa nu mai beneficieze de asigurari toti pierde vara, muncesti, ai asigurare, vrei sa lenevesti, descurca-te.

   As vrea sa nu mai ia toata lumea ca si punct de reper masurile sociale din Germania. Ei sunt un popor extrem de muncitor, si din cauza asta, statul German a considerat probabil cand s-au dat toate aceste legi, ca nimeni nu va sta acasa sa traiasca pe bainii statului, din pacate pentru ei, s-au umplut de emigranti care exact asta fac. Dupa asta au observat ca asta stopeaza criminalitatea si le-au lasat asa (extrem de permisive cu cei care nu vor sa munceasca nici o zi din viata lor si destul costisitoare pentru cei care muncesc). Problema e, ca nemtii isi permit sa faca asta, iar noi nu. Cand vom ajunge sa avem si noi PIB-ul Germaniei raportat la nr de locuitori si salariile lor, putem sa dam si noi legi de protectie sociala si sa ne gandim ca toti oamenii au dreptul la sanatate si viata, pana atunci, hai sa ne asiguram ca nu-i jefuim pe cei care platesc, fara sa oferim nimic in schimb.
 • 0 (0 voturi)    
  Parere (Sâmbătă, 11 august 2012, 22:40)

  Bogdan [anonim]

  Cum bine spune cineva mai sus, punem in gramada diferentiat dar primim toti la fel. Ar trebui ca asigurarea sa fie in trepte, cu o suma aferenta fiecarei trepte, de exemplu Asig 1- 25 lei/luna (cea mai de baza), Asig 2- 50 lei/luna (cuprinde mai multe servicii) si tot asa. De aici si marea frustrare a celor care castiga bine si platesc foarte mult pt ce primesc, pe cand restul merg pe principiul Calul de dar nu se cauta la dinti. O astfel de politica ar trebui aplicata cu cei care intra acum in campul muncii, pensionarii care au contribut o viata intreaga au tot dreptul sa se bucure de banii cotizati.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru ce platim? (Sâmbătă, 22 septembrie 2012, 10:53)

  Meda [anonim]

  Contributia mea lunara la sanatate este consistenta si provine din 3 salarii. Ma trezesc dimineata la 5.00 si ma impart pana seara la 20.00 intre 3 job-uri. Nu sunt bolnava, norocul meu, insa din cauza surmenajului am avut cateva mici probleme si nici macar un set de analize medicale nu am putut beneficia pentru ca trebuia sa imi faca programare peste doua luni!!! Si nu am beneficiat de un leu de cel putin 5 ani. Am platit analizele peste 300 ron. Vi se pare firesc? Pentru ce naiba platim aceasta contributie cand nu primim nimic, nici un rahat de pachet de baza. Desfiintati acesti intermediari numiti medic de familie, ei au distrus sistemul de sanatate care oricum nu era bine structurat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by