Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, a declarat sambata pentru Mediafax ca in Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare nu se putea lua o decizie in cazul lui Victor Ponta pentru ca acest organism nu are atributii directe, fiind nevoie anterior de o analiza in comisiile de specialitate, formate din juristi. El a spus ca in cazurile de plagiat se pronunta "organisme abilitate ale statului roman", el nefiind de acord cu "dezordini si indiscipline".

Ioan Aurel PopFoto: Agerpres

"In cazurile de plagiat se pronunta niste organisme abilitate ale statului roman si eu nu sunt de acord cu dezordini si indiscipline, exista comisii de etica care se pronunta. Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare, care a luat aceasta decizie in cazul lui Victor Ponta, nu are atributii directe in cazurile de plagiat, ci doar in conditiile regulamentului sau. Adica in conditiile in care o comisie de specialitate discuta un plagiat, acel plagiat ajunge pe masa consiliului dupa ce a fost discutat de comisia de specialitate, or in acest caz comisia de juristi din cadrul consiliului nu s-a pronuntat. Acest consiliu al nostru nu are intre atributiile lui prioritare discutarea plagiatelor decat in masura in care vin de la comisiile de specialitate. Or, dupa stiinta mea, o comisie de specialitate de drept care sa fi discutat lucrarea nu s-a intrunit si nu exista un motiv pentru care Consiliul general sa se pronunte cu atata graba", a spus Ioan Aurel Pop.

El a adaugat ca ar fi trebuit sa se pronunte in acest caz, de exemplu, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, pentru ca lucrarea de doctorat a lui Ponta a fost sustinuta in cadrul scolii doctorale de la acea universitate si Comisia de Etica a Ministerului Educatiei care trateaza deontologia profesionala.

Potrivit lui Ioan Aurel Pop, Consiliul general de atestare a diplomelor si titlurilor universitare era in 29 iunie, in ziua cand a decis ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiat, in reorganizare conform deciziei ministrului Educatiei, care era legal in functie.

"Eu nu puteam participa la o instanta care nu era in regula. Aceasta reorganizare era absolut necesara, in conditiile in care eu sunt rectorul UBB, dar aceasta universitate nu era reprezentata in consiliu, cata vreme eu am fost ales membru din partea Academiei Romane, nu a UBB", a spus Ioan Aurel Pop.

El a criticat si faptul ca niciun membru al vechiului consiliu, format din 20 de persoane reprezentative pentru cultura romana, nu este jurist, si a subliniat ca el nu poate sa se pronunte in situatia in care nu are specialitatea si pregatirea necesara.

"Eu nu pot sa spun daca o lucrare de mecanica fluidelor este plagiat sau nu si nici despre o lucrare de drept fiindca fiecare domeniu are specificul sau. Mai am un motiv serios sa nu ma pronunt in acest moment, pentru ca eu nu accept sa ma pronunt in situatii de acest gen decat atunci cand se face din ratiuni stiintifice. Eu accept sa particip la discutarea unor teze de doctorat cand ratiunile stiintifice sunt prioritare, cand o lucrare disturba moralitatea unui domeniu, cand impiedica evolutia fireasca a domeniului. Or aici se dovedeste ca graba strica treaba. Un plagiat ramane plagiat, dar ma intreb daca un plagiat posibil intamplat acum opt - noua ani n-a tulburat pana acum domeniul juridic si a ajuns dintr-o data sa-l tulbure in acest moment", a afirmat Pop.

Rectorul UBB este de parere ca o saptamana sau doua se mai poate astepta pana ce specialistii din comisiile abilitate se pronunta si apoi sa vina sa isi spuna parerea fizicieni, chimisti, matematicieni, in legatura cu o lucrare de drept.

"Niciunul dintre membrii care s-au pronuntat in Consiliul general nu are pregatirea necesara, nu este profesor universitar la vreo facultate de Drept, nici in domeniul academic, iar o parte dintre ai au lipsit. Dupa parerea mea, cvorumul trebuia sa fie de doua treimi cand se ia o asemenea decizie, or nu cred sa fi fost doua treimi, pentru ca stiu sigur ca au fost colegi din Academia Romana care nu au participat", a spus Ioan Aurel Pop.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri ca toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.