Liviu Pop a declarat, sambata, ca a cerut sa fie facuta publica stenograma sedintei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, precizand ca i se pare impardonabil si surprinzator punctul de vedere al presedintelui Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Am cerut sa fie facuta publica stenograma sedintei de vineri a CNATDCU. Vreau sa spun ca aceasta comisie nu avea calitate, potrivit Regulamentului, sa se pronunte asupra lucrarii (de doctorat a lui Victor Ponta, n.r.) si, mai mult, nu era cvorum. Discutia s-a dus intr-o sfera politica, nu ma asteptam la aceasta pozitie a presedintelui CNATDCU. Mi se pare impardonabil, din punctul meu de vedere, aceasta pozitie", a spus Liviu Pop, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu secretarul de stat Stelian Fedorca, citat de Mediafax.

Intrebat in ce calitate a organizat conferinta de presa, avand in vedere faptul ca interimatul lui la conducerea Ministerului Educatiei a expirat, Liviu Pop a spus ca este membru al Guvernului, ministru delegat pentru Dialog Social si ca inca nu a predat mandatul de la MECTS.

Intrebat daca el considera ca lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, Liviu Pop a spus ca nu poate comenta pe marginea continutului acesteia, intrucat nu este indreptatit sa o faca.

"Nu comentez pe marginea continutului, nu sunt indreptatit sa o fac. De acest lucru trebuie sa se ocupe Comisia de Etica", a precizat Pop.

El a reafirmat ca CNATDCU nu avea atributii pentru "asa ceva", precizand ca pe un astfel de subiect trebuie sa se pronunte Comisia de Etica

Liviu Pop a precizat ca potrivit unui ordin de ministru din aprilie 2012, Consiliul General al CNATDCU putea sa evalueze doar tezele de doctorat de dupa 4 aprilie, tezele anterioare acestei date fiind evaluate de Comisia Nationala de Etica.

"Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu avea aceasta calitate, articlul 2 din Regulament spune clar acest lucru. Mai mult, Consiliul nu avea cvorum. Nu mai comentez nimic, pentru ca nu mai vreau sa se interpreteze politic", a adaugat Pop.

El a adaugat ca din toate deciziile pe care Consiliul General al CNATDCU le-a luat vineri, la Ministerul Educatiei a ajuns doar una singura.

Liviu Pop a mai spus ca ii invita pe toti cei care doresc sa se lamureasca asupra acestui subiect si asupra atributiilor fiecarui for, sa citeasca Legea educatiei, sa vada ce spun regulamentele, "sa nu le citeasca pe sarite si sa nu le interpreteze politic".

"Daca fac asta, inteleg ca toate demersurile mele sunt absolut legale, fara imixtiune politica, cu miza clara de a recupera intarzierile din Legea educatiei", a precizat Pop.

Intrebat care a fost rostul ordinului emis de el joi, Liviu Pop a spus ca a vizat doar cresterea numarului de membri din Consiliul General al CNATDCU de la 21 la 45, pentru a aduce experti internationali, profesori universitari internationali si profesori de la toate universitatile.

"Ordinul de ieri a vizat strict cresterea numarului de membri de la maximum 21 la maximum 45. Revin asupra unei declaratii pe care am mai facut-o: in baza ordinului din aprilie 2012 dat de Catalin Baba, aceasta comisie trebuia sa analizeze doar tezele depuse dupa 4 aprilie 2012, orice teza anterioara fiind analizata numai de Comisia Nationala de Etica", a precizat Liviu Pop.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti, din totalul de 21.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.