Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat referitor la analiza efectuata de CNATDCU asupra acuzelor de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, ca exista "o nota din mai 2011 semnata de Catalin Baba care arata ca nu e de competenta acestui consiliu analizarea tezei respective". Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Catalin Baba a declarat: "Nu stiu pe ce se bazeaza domnul ministru cand declara aceste lucruri. (…) In cazul de fata avem de-a face cu un cadru didactic, deci in primul rand CNATDCU este cel care trebuie sa se pronunte".

Catalin Baba si Liviu PopFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

"Exista o nota din mai 2011 semnata de Catalin Baba care arata ca nu e de competenta acestui consiliu (consiliul general al CANTDCU - n.red.) analizarea tezei respective (teza de doctorat a premierului Victor Ponta - n.red.)", a declarat Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei. Potrivit acestuia, "se redirectioneaza catre Consiliul National de Etica orice plagiat din Romania". "Consiliul de etica este singurul organism abilitat prin lege pentru rezolvarea acestor cazuri", a continuat ministrul interimar.

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Catalin Baba a declarat urmatoarele:

"Nu stiu pe ce se bazeaza domnul ministru cand declara aceste lucruri. Din punct de vedere legal exista doua structuri care se pot pronunta asupra plagiatelor. Este acel consiliu de etica ce functioneaza in structura ANCS si care se pronunta pe probleme de etica in cercetare, probleme care pot sa fie cuprinse in lucrari stiintifice si prin extensie si in teze de doctorat sau in alte publicatii.

Exista CNATDCU care se pronunta asupra plagiatelor care au fost realizate pentru obtinerea titlurilor de doctori, de profesori universitari si de conducatori de doctorat. Cu alte cuvinte, daca am plagiat o lucrare si eu o folosesc intr-un titlu de doctor, eu fiind cadru didactic, CNATDCU este abilitat sa ia decizii.

In cazul de fata avem de-a face cu un cadru didactic, deci in primul rand CNATDCU este cel care trebuie sa se pronunte. CNATDCU poate sa ceara un punct de vedere la consiliul de etica al ANCS, la comisia de etica a Universitatii, dar acestea sunt optionale.

Avem o structura echilibrata, formata din doua institutii colegiale, mandatul lor trebuie sa fie de 4 ani de zile. Domnul Pop incalca fundamental, din necunoastere, o cutuma care a existat in Romania de 20 de ani, aceea ca aceste consilii au un mandat de 4 ani si nu se schimba odata cu schimbarea puterii politice.

Cine doreste poate sa analizeze structura comisiei de drept din cadrul CNATDCU si acolo o sa vada ca sunt oameni din toate afilierile politice. Motivul pentru care au fost desemnati a fost strict de competenta si nu afilierea la un partid sau la o ideologie.

Dincolo de ordine de ministru, legea este cea care conteaza".

Citeste si: