Directia Nationala Anticoruptie a respins, intr-un comunicat transmis miercuri, acuzatiile ministrului Justitiei, Titus Corlatean, referitoare la o presupuse scurgeri catre presa a unor informatii din ancheta in derulare privindu-l pe fostul premier Adrian Nastase. DNA sustine ca "este fara fundament presupunerea ca vreun angajat din cadrul DNA ar fi pus la dispozitia vreunui reprezentat mass media vreo inregistrare sau transcriere a vreunei inregistrari din dosare".

"Cu referire la interventia ministrului Justitiei, domnul Titus Corlatean, la un post de televiziune, in data de 26 iunie 2012, despre o presupusa scurgere de informatii dintr-un dosar penal aflat in instrumentare la Directia Nationala Anticoruptie, privind interceptarea unor convorbiri telefonice care ar incrimina un medic cercetat in respectivul dosar, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarea precizare:

- Este fara fundament presupunerea ca vreun angajat din cadrul DNA ar fi pus la dispozitia vreunui reprezentat mass media vreo inregistrare sau transcriere a vreunei inregistrari din dosarele aflate in prezent in curs de instrumentare la DNA sau ca ar fi facut, in vreun context, referiri la elemente de probatoriu.

- In ceea ce priveste dosarul penal in care se efectueaza in acest moment acte de urmarire penala fata de un medic si trei ofiteri de politie din cadrul Directiei Generale a Politiei municipiului Bucuresti, singurele informatii transmise catre mass media de catre Directia Nationala Anticoruptie au fost cele continute in cele doua comunicate emise in data de 26 iunie 2012, de Biroul de informare si relatii publice.

- Subliniem ca, si in aceasta situatie, consecventa practicii sale de comunicare, Directia Nationala Anticoruptie s-a preocupat ca transmiterea informatiilor privind urmarirea penala sa fie realizata cu respectarea caracterului preponderent nepublic al actelor procedurale si cu respectarea tuturor garantiilor procesuale de care beneficiaza persoanele cercetate. Toate informatiile transmise au fost postate pe pagina de Internet a institutiei la adresa www.pna.ro", se arata in comunicatul DNA.

Titus Corlatean: Astept pozitia CSM fata de "sifonarea" informatiilor din ancheta in cazul Nastase

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat, marti seara, ca asteapta in cursul zilei de miercuri pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de ''sifonarea'' unor informatii din ancheta in derulare privindu-l pe fostul premier Adrian Nastase, relateaza Agerpres.

"CSM are o datorie si astept maine, cu mare interes, pozitia CSM, ca institutie, si inspectia judiciara sa ne spuna daca sifonarea acestor informatii in cursul unei anchete in curs, care este si un subiect extrem de sensibil, respecta legea sau nu si daca nu o respecta atunci magistratii care nu respecta regulile sunt supusi investigarii CSM sau nu? Sunt foarte multe intrebari care tin de o batalie si de comunicare si de imagine (...) in care nu se mai respecta regulile", a afirmat Corlatean intr-o interventie la Antena 3.

El a spus, referindu-se la sedinta CSM din cursul diminetii de marti, ca a fost "cu scantei" si a opinat ca in afara bataliei juridice in realitate este vorba de o batalie de imagine si comunicare.

In context, ministrul Justitiei a criticat lipsa de reactie a CSM fata de faptul ca in presa, mai exact la anumiti jurnalisti, ajung informatii inainte ca acestea sa ajunga la procurori.

"Eu nu am vazut CSM-ul ca institutie si membrii (...) sa ia o pozitie publica atunci cand pe surse de la procurori, de la cei care desfasoara anchete in diferite cazuri, aceste informatii erau transmise la presa si la jurnalisti adesea selectati, care jurnalisti ajungeau adesea chiar inaintea procurorilor la imobilele sau persoanele care urmau sa fie supuse unor proceduri. Nu am vazut o reactie a CSM-ului care sa spuna foarte clar ca in timpul anchetei nu se scurg informatii la presa sau la alti destinatari privilegiati. Nu am auzit sa se ia atitudine atunci cand s-a recurs la justitie televizata si deja se ajunsese la incriminare si la verdicte de culpabilitate, de vinovatie, chiar inainte ca ancheta sa se fi terminat. Nu am auzit sa se ia atitudine atunci cand prezumtia de nevinovatie a devenit o gluma in tara noastra. Ori in astfel de situatii (...) toata lumea trebuie sa respecte regulile. Daca solicitati anumite lucruri de rezerva, de retinere in declaratii din partea unor actori politici, acest lucru este valabil pentru toti", a explicat Corlatean.

In opinia sa, sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor si intimidarea sau chiar sanctionarea avocatilor este "dincolo de orice limita".

"Ceea ce mi s-a parut mie absolut dincolo de orice limita, faptul ca se incearca intimidarea unor avocati, sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor pentru a-i investiga pe acesti avocati care pana la urma apartin unei profesii liberale, isi folosesc argumentatia. (...) In Franta sunt cazuri celebre, acolo avocatii sunt foarte prezenti in comunicarea publica. Faptul ca s-a incercat intimidarea lor, sanctionarea, nu am inteles foarte clar, institutiei Avocatului Poporului pentru ca ar fi ridicat o problema extrem de sensibila - existenta unor decrete privind numirea unor judecatori inamovibili. Este o chestiune care trece dincolo de orice limita. Institutia Avocatul Poporului (...) este o institutie constitutionala, ea nu poate fi atacata asa, oricum. Care a fost rezultatul in aceste intregi dezbateri? Astazi la ora 18,30 (...) am constatat pe un site de agentie de presa cum se transmite o informatie extrem de interesanta. Pe surse DNA, citate de ziarul Evenimentul Zilei, se afirma ca unul (...) ar fi fost interceptat si ca o parte din convorbirile sale il incrimineaza. Ce am discutat dimineata? Am discutat ca aceste lucruri nu sunt in regula, incalca procedurile, ca lucrul acesta trebuie stopat", a subliniat Corlatean.

Ministrul Justitiei a criticat si faptul ca CSM nu este o institutie "unitara".

"Nu este o institutie care sa aiba o pozitie unitara din pacate. (...) Am constatat azi ca s-a ajuns la propuneri care incalca prevederi legale, prerogative ale presei, avocatilor, constitutionale, ale Avocatului Poporului. Probabil din perspectiva unora cu totii ar trebui sa stam in genunchi si sa sarutam mana imparatului. (...) Este o chestiune ce tine de statul de drept, de libertatea de expresie care trebuie cenzurata in aspectele care tin intr-adevar de functionarea justitiei asa cum este ea. Dar nu putem sa acceptam ca tuturor sa ni se bage pumnul in gura. (...) Ministrul Justitiei are un rol in a promova si a apara drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor si ale celor care doresc sa se exprime liber", a punctat Titus Corlatean.

Medicul Serban Bradisteanu si 3 politisti de la Serviciul Urmariri, urmariti penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului in cazul Nastase

DNA a transmis marti un comunicat de presa prin care informa ca procurorii anticoruptie "au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane: Dumitru Gheorghe, comisar sef de politie, adjunct al directorului Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Nicolae Costea, ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Marian Apostol, ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Serban Alexandru Bradisteanu, medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a) din Legea 78/2000".

DNA a precizat ca in rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca cele patru persoane invinuite, prin atitudinea lor, au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim-ministru Adrian Nastase.

La data de 26 iunie 2012, celor patru invinuiti li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.