Baremul de corectare la examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012 se modifica, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop. Vor fi punctati cu 6 puncte atat elevii care au ales "subiectiva", cat si cei care au scris "predicativa" ca raspuns la subiectul "Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este: a. atributiva; b. predicativa; c. subiectiva", informeaza Ministerul Educatiei printr-un comunicat de presa.

Liviu PopFoto: Agerpres

Comunicatul integral al Ministerului Educatiei:

"Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a decis sa acorde acelasi punctaj la variantele de raspuns predicativa/subiectiva

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a decis ca la proba de limba si literatura romana din cadrul examenului de Evaluare Nationala sa se aplice acelasi barem de corectare pentru elevii care au raspuns la subiectul al II-lea, A(3 atat varianta b - predicativa, cat si c - subiectiva. Ca atare, fiecare dintre elevii in cauza va primi 6 puncte

Decizia ministrului se fundamenteaza pe mai multe argumente ale specialistilor in limba romana. Una dintre cele mai importante opinii a venit din partea Academiei Romane. Reprezentantii Institutului Lingvistic 'Iorgu Iordan - Al. Rosetti', cel mai important for in domeniul normarii gramaticii limbii romane, sustin ca in speta care a facut obiectul dezbaterii raspunsul este ambivalent - atat subiectiva, cat si predicativa, in functie de context sau de intonatie, lucru subliniat de Gramatica Academica a Limbii Romane (GLAR), conform acelorasi surse.

La randul lor, cadrele didactice specializate in limba si literatura romana au remarcat aceeasi ambuiguitate a raspunsurilor.

Al treilea argument care a determinat decizia a fost procentul aproximativ egal al elevilor care au raspuns pe cele doua variante, respectiv 42% subiectiva si circa 40% predicativa. Acest fapt reflecta indubitabil opiniile formulate de specialisti.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a sustinut ca nu va permite discriminarea niciunui elev si ca, in orice decizie ministeriala, trebuie sa primeze interesul elevilor si egalitatea de sanse la educatie a acestora.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului precizeaza ca variantele de subiectele pentru proba de limba si literatura romana au fost definitivate si aprobate in luna martie 2012. Conform metodologiei, acestea sunt secretizate pana in ziua desfasurarii probei. Subiectele au fost elaborate in decursul a 6 luni de zile de catre 240 de cadre didactice".

Ministrul interimar al Educatiei a declarat la Realitatea TV ca a asteptat finalizarea examenului de Matematica din cadrul Evaluarii Nationale pentru a lua o decizie. "Astazi am aflat ca 42% dintre elevi au raspuns ca acea propozitie este 'subiectiva', iar aproximativ 40% ca e 'prediactiva'. Acesta este motivul" pentru care Ministerul a luat decizia punctarii ambelor variante, a precizat Pop.

"Am trimis o nota interna de recorectare a lucrarilor. Se va puncta si predicativa, si subiectiva, pentru ca nu pot elevii din Romania sa fie la mijlocul unei dispute intre membrii Academiei si alti filologi. Nu am vorbit cu cei care au facut subiectele, voi vorbi", a continuat ministrul.

Anuntul ministrului Pop vine la cateva ore dupa ce acesta a declarat intr-o conferinta de presa la Guvern urmatoarele: "Ii asigur pe toti parintii si elevii ca avem solutii pentru rezolvarea problemei. (...) Nu putem modifica baremul", dar "repartitia computerizata a elevilor nu va fi afectata de aceasta varianta. Conform cu metodologia, invitam elevii care au raspuns altfel decat spunea baremul sa faca contestatie pe proba".

In urma cu o zi, ministrul Liviu Pop anunta in cadrul unei conferinte de presa la minister: "nu cred ca exista o posibilitate de revizuire a baremului in conditiile in care 90% dintre experti ne spun clar ca este o ambiguitate, 100% recunosc ca aceasta este aceasta propozitie subiectiva, este greu de schimbat regulile in timpul jocului".

Mai multi parinti si elevi au protestat miercuri, 27 iunie, in fata Ministerului Educatiei, cerand modificarea baremului de corectare la un subiect de la proba de limba romana a testelor nationale. Ministrul interimar al Educatie, Liviu Pop, afirma, dupa intrevederea avuta cu reprezentanti ai parintilor si elevilor, ca nu se va schimba baremul de corectare si i-a rugat pe toti elevi care au probleme privind subiectul respectiv de la proba de limba romana sa depuna contestatie.

"Aceste contestatii sa fie depuse la centrele de examen. In urma analizei contestatiilor si a repartitiei computerizate, ii pot asigura pe toti elevii si pe toti parintii acestora ca nu vor avea de suferit in repartizarea computerizata din cauza acestui subiect. Este important sa nu piarda locul la liceu niciun elev din Romania care a raspuns propozitie predicativa in loc de subiectiva", a declarat Liviu Pop.

El a precizat ca la repartizarea computerizata vor fi punctati si elevii care au raspuns "propozitie predicativa" la acel subiect la limba romana.

La evaluarea nationala din acest an, controversat a fost punctul 3 de la subiectul II, in care candidatii au avut de identificat propozitia subordonata. Candidatilor li s-a cerut sa noteze "litera corespunzatoare raspunsului corect: Propozitia subordonata din fraza 'Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii' este: atributiva, predicativa, subiectiva".

Subiectul pe care absolventii claselor a VIII-a l-au avut de rezolvat la Evaluarea Nationala 2012:

"3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte

Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:

a. atributiva;

b. predicativa;

c. subiectiva."

Baremul de corectare prevede urmatoarele:

"3. notarea raspunsului corect: c 6 puncte"

Dupa ce absolventii de clasa a VIII-a au sustinut examenul de Limba si literatura romana, pe internet a fost lansata o petitie de revizuire a baremului la Limba romana, semnat de peste 30.000 de persoane.

Citeste si: