Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au decis, miercuri, ca Romania sa fie reprezentata la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul saptamanii de catre presedintele tarii Traian Basescu. Din cei 9 judecatori, 6 sunt numiti de Camera Deputatilor si Senat la propunerea partidelor politice, in timp ce ceilalti trei sunt numiti de catre presedintele tarii.

  • HotNews.ro va prezinta cine sunt cei noua judecatori ai CCR si cine i-a propus in functie.

Curtea Constitutionala, potrivit legii fundamentale a tarii, "este garantul suprematiei Constitutiei", si, pe langa pronuntarea asupra constitutionalitatii legilor, precum si alte atributii, Curtea solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii".

Curtea se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

Dintre cei 9 judecatori, trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

  • Doi judecatori din actuala componenta a CCR au fost numiti de Presedintele Traian Basescu, doi au fost numiti la propunerea PDL, doi la propunerea PSD, unul la propunerea PNL, unul la propunerea UDMR si unul la propunerea in 2004 a fostului presedinte Ion Iliescu.

Augustin Zegrean

Augustin Zegrean

Foto: AGERPRES

Presedintele Curtii Constitutionale este Augustin Zegrean (58 ani), numit judecator de Presedintele Romaniei in 2007 pentru un mandat de 9 ani.

Zegrean este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1980), iar intre 1990-1992 a fost senator de Bistrita-Nasaud din partea FSN, apoi deputat in 2004 din partea PD, membru in Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

Intre 1980 si 1988 a fost consilier juridic in judetul Bistrita, iar din 1988 si pana in 2007 a fost avocat in Baroul Bistrita-Nasaud, specializat in drept civil si comercial, preocupari in domeniul privatizarii societatilor comerciale si in insolventa.

La alegerile din 20 mai 1990 a obtinut un mandat de senator in judetul Bistrita-Nasaud, din partea FSN. In legislatura 1990-1992 a fost vicepresedintele Comisiei Juridice a Senatului si membru al comisiei de redactare a Constitutiei Romaniei. Ulterior a devenit membru al PD. La alegerile din noiembrie 2004 a fost ales ca deputat de Bistrita-Nasaud pe lista PD. In aceasta calitate, a fost membru in Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

In anul 2007 a devenit arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrii a Romaniei.

Potrivit declaratiei de avere depuse in 2011, Augustin Zegrean detinea 3 terenuri intravilane, doua in Bistrita si unul in Cluj-Napoca. Zegrean detinea un apartament de 180 mp in Bistrita, o casa de vacanta de 120 mp in localitatea Colibita (jud. Bistrita-Nasaud) si un alt apartament in Cluj-Napoca de 65 mp.

Augustin Zegrean detinea un autoturism Renault Coleos si un autoturism Dacia Sandero, iar in conturi avea 100.000 de RON si 16.000 de EURO.

In 2010, Augustin Zegrean a fost remunerat de catre Curtea Constitutionala cu 224.254 RON si a mai primit 85.802 RON ca pensie.

Aspazia Cojocaru

Aspazia Cojocaru

Foto: Cotidianul

Aspazia Cojocaru (66 ani) a fost numita judecator de catre Camera Deputatilor in 2004 pentru un mandat de 9 ani la propunerea PSD. Potrivit informatiilor de pe site-ul Curtii, Aspazia Cojocaru a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, promotia 1972 precum si Facultatea Internationala de Drept Comparat, Strasbourg, Franta, 1978, 1980.

Aspazia Cojocaru este profesor universitar doctor la Facultatea de drept "Yolanda Eminescu, Universitatea "Valahia" din Targoviste. Intre 1993 si 2009 a fost profesor universitar doctor la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", iar intre 1972 si 2004 a fost cercetator stiintific gradul I la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane.

Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat judecatoarei, in 26 aprilie 2007, un verdict de colaborare cu Securitatea. Verdictul a fost dat de catre CNSAS in unanimitate, fiind bazat pe doua note informative aflate in dosarul Aspaziei Cojocaru.

Judecatoarea a recunoscut ca a fost fortata in anul 1984 sa scrie respectivele note, despre o colega care pleca in strainatate definitiv, in cadrul unei anchete judiciare, sustinand insa ca nu a semnat angajament cu Securitatea si nici nu a facut politie politica. La cateva saptamini, CNSAS a revenit asupra verdictului, in urma contestatiei facute de judecatoarea Cojocaru, spunand ca nu a facut politie politica, noteaza Adevarul.ro

Cotidianul.ro a publicat o dezvaluire potrivit careia Aspazia Cojocaru a fost implicata in anii '70, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Aspazia Cojocaru a fost colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Potrivit presei Aspazia Cojocaru a fost recrutata si supervizata din partea Securitatii de catre Rodica Stanoiu, detalii aici.

Acsinte Gaspar

Acsinte Gaspar

Foto: Curtea Constitutionala

Acsinte Gaspar (75 ani) a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in 2004 de catre presedintele de atunci Ion Iliescu pentru un mandat de 9 ani. Anterior a fost judecator (1963-1965), consilier, seful sectorului juridic al Consiliului de Stat (1965-1989), sef de sector la Consiliul Frontului Salvarii Nationale (1989-1990) si secretar general al Camerei Deputatilor (1990-1996).

Intre 1996 si 2000, precum si intre anii 2000-2004, Acsinte Gaspar a detinut functia de deputat de Valcea pe listele partidului PDSR. Gaspar a fost numit si ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul (2000-2004) in Guvernul Adrian Nastase.

In decembrie 2009, EVZ scria urmatoarele: "Acsinte Gaspar, alaturi de alte nume grele, precum: Ionel Blanculescu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, au fost audiati, ca martori, in dosarul Rompetrol. El a trebuit sa dea explicatii despre datoriile Petromidia. Printr-un act normativ emis de Guvern in octombrie 2003, datoria de 600 de milioane de dolari a rafinariei la bugetul de stat a fost transformata in obligatiuni cu maturitate de sapte ani."

In 2005 presa a relatat ca Gaspar a incalcat statutul de magistrat CCR si a participat la o intalnire cu Adrian Nastase si Miron Mitrea, detalii despre caz aici.

Petre Lazaroiu

Petre Lazaroiu

Foto: Curtea Constitutionala

Petre Lazaroiu (57 ani), a fost numit judecator la CCR de catre Presedintele Romaniei in 2008 pentru o diferenta de mandat, dupa decesul lui Petre Ninosu. In 7 iunie 2010, Lazaroiu a fost reconfirmat in functie de catre presedintele Traian Basescu.

Lazaroiu a absolvit cursurile Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Promotia 1978.

Inainte sa fie numit in functia de judecator al Curtii Constitutionale, el a fost, printre altele, avocat - Baroul Bucuresti in perioada 01.05.2004 - 15.09.2008 - si judecator financiar - Curtea de Conturi a Romaniei in perioada 13.10.1993 - 30.11.2003 si presedinte al Colegiului Jurisdictional Bucuresti, in aceeasi perioada.

Potrivit informatiilor de pe site-ul CCR, Lazaroiu este lector universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir.

Evenimentul Zilei a relatat urmatoarele despre Lazaroiu: "In 2004, Petre Lazaroiu l-a scos basma curata pe Traian Basescu in dosarul "Pasajul Basarab". In perioada 2001-2002, Basescu ar fi platit, in calitate de primar al Capitalei, aproximativ 1 milion de euro din banii bucurestenilor, unei firme de casa, pentru un proiect al pasajului Basarab, pentru care Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu si-a dat acordul". Detalii aici.

Mircea Stefan Minea

Mircea Stefan Minea

Foto: Curtea Constitutionala

Mircea Stefan Minea (62 ani) a fost numit in functia de judecator al Curtii Constituionale in 2010 de catre Camera Deputatilor la propunerea PDL pentru un mandat de 9 ani.

Minea este din 1998 profesor universitar titular (conf. univ. intre 1995-1998; lect. univ. intre 1991-1995) la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes - Bolyai" din Cluj-Napoca.

Inainte sa fie numit judecator la CCR, Minea a fost prodecan al Facultatii de Drept din UBB (1995-2004), cercetator stiintific (1979-1990) jurisconsult ITA Cluj (1978-1979) si avocat in Baroul Cluj (1974-1978).

Minea a fost numit judecator la CCR la propunerea PDL intr-o sedinta maraton si cu spirite incinse la Parlament.

Citeste: Sedinta-maraton la Parlament: Iulia Motoc si Stefan Minea, propunerile PDL, au fost desemnati judecatori ai Curtii Constitutionale

Iulia Motoc

Iulia Motoc

Foto: Curtea Constitutionala

Iulia Antoanella Motoc (45 ani) a fost numita judecator la CCR in 2010 de catre Senat, la propunerea PDL, in defavoarea lui Teodor Melescanu.

Anterior numirii sale in functia de judecator al CCR, Motoc a fost judecator la Judecatoria sectorului 2, Bucuresti (1990-1995) si avocat in Cadrul Baroului Bucuresti din 1995, pozitie pe care si-a rezervat-o pana in prezent.

Din 2002, Iulia Motoc este profesor universitar de drept la Universitatea din Bucuresti, institutie unde a activat din '95 pe post de asistent, apoi lector si mai apoi Conferentiar.

Iulia Motoc este si a fost membra in mai multe organizatii internationale si a ocupat mai multe functii in cadrul unor organisme ONU. Din 2006 si pana in prezent este membra in Comitetul pentru Drepturile Omului.

Ion Predescu

Ion Predescu

Foto: Curtea Constitutionala

Ion Predescu (85 ani) a fost numit in 2004 de catre Senat drept judecator la Curtea Constitutionala la propunerea PSD.

Ion Predescu a fost timp de 14 ani senator PSD (1990-2004) si a detinut functia de ministru al justitiei in guvernul Vacaroiu in perioada 2 septembrie 1996 - 12 decembrie 1996. A fost pe rand presedinte al Comisiei juridice a Senatului (1990-1996) si vicepresedinte al Comisiei (1996-1998). Predescu a fost si secretar al grupurilor de prietenie ale Romaniei cu Grecia, Argentina si Coreea.

Predescu a fost si membru in Comisia constitutionala intre iunie 1990 si septembrie 1996. Potrivit informatiilor de pe site-ul CCR, Predescu a fost membru al Asociatiei Juristilor din Romania si cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din Craiova si la Facultatea de Drept a Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti.

In 2010, Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) a verificat averea judecatorului Ion Predescu, fiind suspectat ca ar avea 10 conturi bancare nedeclarate, toate deschise in 2008, insumand o valoare totala de 50.000 de euro.

Puskás Valentin-Zoltá

Puskás Valentin-Zoltá

Foto: Curtea Constitutionala

Puskas Valentin-Zoltan (63 ani) a fost numit judecator la Curtea Constitutionala de catre Senat in 2007 pentru un mandat de 9 ani la propunerea UDMR.

Puskas Valentin-Zoltan a fost ales senator de Covasna in legislaturile din 1996, 2000 si 2004 din partea UDMR. Intre 2001 si 2004 a ocupat functia de vicepresedinte al Senatului.

De profesie jurist, Puskas Valentin-Zoltan este membru in Baroul de Avocatura Covasna. Puskas Valentin-Zoltan detine titlul de Cavaler al Ordinului de Malta si Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Foto: Curtea Constitutionala

Tudorel Toader (52 ani) a fost numit judecator al Curtii Constitutionale de catre Camera Deputatilor in 2006 la propunerea PNL, pentru o diferenta de mandat, care a expirat in iulie 2007. Ulterior, Toader a fost numit judecator CCR tot de Camera Deputatilor pentru un mandat de 9 ani.

Intre 1992-2006 Tudorel Toader a fost avocat in cadrul Baroului de avocati Iasi, iar intre 1986 si 1990 a fost procuror la Procuratura locala Panciu, judetul Vrancea.

Tudorel Toader este profesor universitar din 2003, iar din 2004 este decan al Facultatii de Drept - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

Este specializat in drept penal si drept penal european, criminologie si infractiunile prevazute in legile speciale. Despre Tudorel Toader, presa ieseana a scris anterior ca planul urbanistic al Iasiului a fost modificat pentru ca acesta sa isi poata construi o vila, noteaza adevarul.ro