Medicul Serban Bradisteanu, comisarul sef de politie Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului Directiei generale de Politie Bucuresti si cei doi ofiteri care au mers sa-l aresteze pe Adrian Nastase sunt urmariti penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, potrivit unui comunicat al DNA publicat marti.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a precizat ca se ia in calcul audierea lui Adrian Nastase, fiind "absolut obligatoriu" acest lucru, care va avea loc "in momentul in care din punct de vedere medical se va putea face acest lucru".

UPDATE: 18.00Medicul Serban Bradisteanua fost interceptat de DNA, iar procurorii anticoruptie, care l-au pus marti sub urmarire penala pentru favorizarea infractorului in cazul Adrian Nastase, isi intemeiaza acuzatiile pe convorbirile telefonice ale doctorului cu familia fostului premier.

Bradisteanu le-ar fi spus la telefon membrilor familiei fostului prim-ministru ca starea acestuia este "foarte buna" si nu exista vreun risc, dupa presupusa tentativa de sinucidere de saptamana trecuta, potrivit Romania Tv.

In declaratiile publice, Serban Bradisteanu a afirmat ca Adrian Nastase risca sa faca atac de cord. Procurorii au initiat o ancheta in urma acestor convorbiri.

UPDATE 19:10Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, medicul Serban Bradisteanu si ceilalti trei ofiteri au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim ministru Adrian Nastase. Drept consecinta, DNA a decis inceperea urmaririi penale fata de cei patru invinuiti.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane: Dumitru Gheorghe, comisar sef de politie, adjunct al directorului Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Nicolae Costea, ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Marian Apostol, ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Serban Alexandru Bradisteanu, medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu fapte de coruptie, prevazuta de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a) din Legea 78/2000", a comunicat DNA, la solicitarea mass-media.

DNA precizeaza ca in rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca cele patru persoane invinuite, prin atitudinea lor, au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim ministru Adrian Nastase.

La data de 26 iunie 2012, celor patru invinuiti li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

UPDATE 17:10 Medicii Serban Bradisteanu si Ioan Lascar au parasit sediul DNA, fara a face declaratii de presa

"Din primele constatari tehnico-stiintifice care au avut loc va pot confirma ca incidentul a avut loc" (presupusa tentativa de suicid - n.red.), a adaugat procurorul general, mentionand insa ca exista o suspiciune legata de trei diagnostice puse de medicii care l-au tratat pe fostul prim ministru.

In astfel de cazuri, "de obicei, se fac audierile si in spital". Kovesi a precizat ca procurorii vor verifica "daca incidentul a avut loc si toate aspectele legate de acest incident", subliniind insa ca nu exista "niciun fel de suspiciune ca incidentul nu a avut loc".

Laura Codruta Kovesi a mai adaugat ca a dispus o verificare pentru a se constata daca politistii care trebuiau sa puna in executare mandatul in cazul Adrian Nastase fac parte din Politia judiciara, iar in cazul in care se va constata ca acestia faceau parte din Politia judiciara, li se va retrage aceasta calitate.

Procurorul general al Romaniei a vorbit si despre trecerea Politiei Judiciare din subordinea Ministerului de Interne in cea a Ministerului Public: "Politia judiciara este in subordinea ministrului de Interne, care este o persoana politica. E nevoie de concurs, transparenta, de criterii de profesionalism. De aceea Politia judiciara trebuie sa treaca in subordinea Ministerului public.