Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis sambata o atentionare meteorologica Cod Galben de instabilitate atmosferica, valabila incepand de sambata, ora 11:00, pana duminica, ora 22:00. Codul vizeaza majoritatea zonelor tarii.

Cod Galben de vijelieFoto: ANM

Potrivit ANM, instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumatatea sudica a Moldovei si in zonele montane, unde vor fi frecvente descarcari electrice, averse cu caracter torential, insotite de grindina si intensificari de vant ce vor lua si aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 50 l/mp.

In sudul si sud-estul tarii vremea se va mentine caniculara, cu temperaturi maxime de 35...36 grade si depasirea pragului critic de 80 al indicelui de confort termic (ITU), iar manifestari asociate instabilitatii vor aparea spre seara, informeaza meterorologii.

Amintim ca ANM a emis si un Cod Galben de canicula, valabil pana sambata, la ora 18:00. Pentru sambata, a fost emis si un Cod Portocaliu de canicula valabil pentru sud-estul Romaniei.

In prima zi de week-end, in sudul extrem si in sud-estul tarii se va mentine vremea caniculara, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80. Temperaturile maxime inca vor atinge 35....36 de grade pe arii extinse.

Cod Galben: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.