Directorul adjunct al Institutului Francez din Bucuresti: Calitatea echipelor Institutului Cultural Roman in toate tarile a fost atat de buna, incat Institutul Francez din Paris a luat in discutie realizarea unui parteneriat special cu ICR​

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 22 iunie 2012, 16:47 Actualitate | Esenţial


​"Este clar ca toti consideram Institutul Cultural Roman (ICR) o institutie exemplara", a declarat Jonathan Gayther, directorul Departamentului de Limba Engleza al British Council. Afirmatia a fost facuta in cadrul conferintei de prezentare a Noptii Institutelor Culturale, conferinta la care au participat zece reprezentanti ai institutelor si organizatiilor culturale straine din Romania, membri ai grupului EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Intrebati care este reactia lor referitor la trecerea ICR in subordinea Parlamentului si la protestul artistilor romani, acestia au declarat ca mandatele nu le permit sa abordeze subiecte interne, insa "relatia cu ICR este excelenta".   

"Faptul ca Romania a avut in 2010-2011 presedintia EUNIC arata relatiile apropiate dintre sediile noastre centrale din toata Europa. Nu doar cooperarea buna pe care o avem aici, in Romania, dar in toata Europa si asta inseamna de asemenea ca modul in care a lucrat ICR pana acum este exact modul in care gandim noi ca ar trebui sa fie colaborarea noastra", a declarat Beate Kohler, directorul Goethe-Institut Bucuresti.

Didier Dutour, directorul adjunct al Institutului Francez din Bucuresti, a afirmat ca "relatia cu ICR este excelenta, si nu doar cu Institutul Francez, ci cu noi toti". "Pentru noi a fost foarte important ca ICR a avut presedintia EUNIC, a fost un mandat foarte important, foarte bun si respectat si trebuie sa mentionam ca, in afara, calitatea echipelor ICR in toate tarile a fost atat de buna incat Institutul Francez din Paris a luat in discutie realizarea unui parteneriat special intre Institutul Francez si ICR", a anuntat acesta.

Jonathan Gayther, directorul Departamentului de Limba Engleza din cadrul British Council, a declarat ca sustine afirmatiile colegilor sai, adaugand ca "este clar ca toti consideram ICR ca o institutie exemplara, modul in care functioneaza in ultimii ani este exemplar".  

Daniel Silva Perdigao, lector la Institutul Camoes, a precizat ca institutul din care face parte "a avut cinstea de a detine vicepresedintia EUNIC in timpul presedintiei romanesti (...) si colaborarea intre directiile institutului roman si ale institutului Camões s-a desfasurat in cele mai bune conditii".

Directorul Centrului Ceh, Rene Kubasek, a declarat: "Pot sa spun ca pana acum am avut o colaborare excelenta cu ICR, este o organizatie respectata".

Directorul adjunct al Institutului Francez din Bucuresti a precizat apoi ca "in ultima perioada au fost foarte multe intrebari legate de misiunile si activitatile noastre, asa ca poate este un moment bun sa discutam despre asta si sa explicam cum este organizat fiecare institut sau fiecare reprezentanta".

"Institutul Francez este o agentie care se ocupa de programe externe de cultura si pentru Ministerul Afacerilor Externe. Misiunile noastre sunt educationale, culturale si de cooperare; avem o agentie speciala in Franta, bazata pe activitati comerciale, deci testam in prezent o noua forma de organizare, cu 13 institutii din afara legate direct de Institutul francez din Paris.

In Romania nu facem parte din aceasta forma de organizare, aici suntem legati de Ministerul Afacerilor Externe. Misiunea noastra este promovarea schimburilor artistice franceze, promovarea mostenirii cinematografice franceze, promovarea invatarii limbii franceze si organizarea de festivaluri culturale pentru tari straine in Franta, pentru a incuraja mobilitatea artistilor", a explicat Didier Dutour.

Directorul Institutului Cervantes din Bucuresti, Juan Carlos Vidal, a sustinut ca "misiunea noastra este prevazuta de lege, ne-am inceput activitatea in 1993 si misiunea noastra este de a promova limba si cultura spaniola in lumea intreaga. Avem sediul central in Madrid si avem 70 de centre in toata lumea. Avem parteneriate cu multe institutii si sustinem orice activitati care au legatura cu cultura spaniola".  

British Council este "o organizatie non-politica, ceea ce ne da voie sa realizam parteneriate oriunde lucram in lume", a explicat directorul Departamentului de Limba Engleza a British Council, Jonathan Gayther.

Institutul Camoes este un "institut al statului de promovare a culturii portugheze sub egida statului", a declarat Daniel Silva Perdigao. "Avem 19 centre culturale si suntem prezenti cu centre de sprijinire a invatarii limbii portugheze, care este a sasea limba cea mai vorbita in lume, in 72 de tari prin diferite acorduri cu institutii de invatamant superior. Recent, institutul a mai primit si sarcina de a sprijini invatarea limbii portugheze de la gradinita pana la invatamantul pentru varsta a treia in toate tarile unde exista comunitati portugheze solid infiintate", a continuat acesta.

Institutul Polonez este subordonat Ministerului Afacerilor Externe, "asa ca nu avem un institut polonez central in Varsovia. Sediul nostru central este un departament in cadrul Ministerului, iar superiorul meu este directorul departamentului", a explicat Maja Wawrzyk, director al Institutului Polonez din Bucuresti. "Cu toate acestea, directorii institutelor poloneze au foarte multa libertate in acest domeniu, pentru ca ministerul considera ca stim mai bine care este interesul publicului", a continuat aceasta.

"Fiecare proiect trebuie sa fie acceptat de acest departament si suntem evaluati de acest departament. Nu suntem focusati pe limba, ci lucram pentru a promova istoria, cultura si mostenirea poloneza", sustine directorul Institutului Polonez din Bucuresti.  

Directorul Centrului Ceh, Rene Kubasek, a explicat ca "asemenea Institutului Cultural Polonez, si noi suntem subordonati unei agentii a Ministerului Afacerilor Externe. Ca si in cazul Poloniei, avem o mare autonomie in crearea programelor noastre, pentru ca se merge pe ideea ca noi stim mai bine care este cel mai potrivit program cultural pentru o anumita tara, chiar daca avem un set de prioritati pe care ni s-a cerut sa incercam le urmarim. Exista 21 de centre culturale cehe, avem un statut diplomatic, dar un buget separat de ambasada Cehiei".

Beate Kohler, directorul Goethe-Institut Bucuresti, a explicat ca institutul "a fost fondat in anii '50, nu suntem o agentie, ci o asociatie si nu facem parte din corpul diplomatic". Cu toate acestea, "din anii '70 avem un contract cu guvernul in ce priveste promovarea si reprezentarea culturii si limbii germane in lume", a precizat aceasta.

Potrivit lui Beate Kohler, "avem in jur de 150 de centre in lume si cooperam cu 5 centre culturale germane indepedente in Romania, conduse de romani. Deci independenta este parte a filosofiei noastre, dar doua treimi din bugetul nostru vine de la guvern si guvernul are un loc in board-ul nostru, asa ca este o legatura stransa cu guvernul german, cu Ministerul Afacerilor Externe in ce priveste programele pe care le realizam".

Marta Fazekas, consilier cultural la Centrul Cultural Ungar din Bucuresti, a precizat ca centrul nu este "nici in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, si nici in subordinea Ministerului Culturii". "Noi suntem sub controlul Ministerului Administratiei Publice si Justitiei, pentru ca acest minister este responsabil de comunicare", a declarat aceasta.

Delegatia Wallonie-Bruxelles "nu este un institut cultural, ci este reprezentanta diplomatica a comunitatii belgiene-francofone", a declarat Gabriela Dobre, asistent la departamentul Cultura & Communicare. Potrivit acesteia, delegatia "functioneaza autonom in cadrul ambasadei Belgiei".

Tudorita Soldanescu, de la Institutul Cultural Roman, a declarat ca "ICR este finantat din venituri proprii si din subventii de la bugetul de stat, precum si din donatii si sponsorizari. Institutele culturale romane in strainatate sunt coordonate administrativ de Ministerul Afacerilor Externe, iar toata finantarea pe proiect vine de la ICR. Prin intermediul retelei EUNIC, ICR are evenimente si actvitati si acolo unde nu avem institute. Aceasta cooperare a fost din ce in ce mai accentuata din 2009, de cand ICR a avut 2 ani vicepresedintia retelei la nivel global, iar in 2010-2011 a fost presedintele retelei".

Amintim ca Guvernul a decis in urma cu o saptamana, printr-o ordonanta de urgenta, ca Institutul Cultural Roman sa treaca de sub autoritatea presedintelui in subordinea Parlamentului. De asemenea, Executivul a modificat Legea de functionare a ICR permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei pana la sfarsitul lunii iunie, scrie Mediafax.

Regizorii Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu au publicat sambata, 16 iunie, un mesaj de protest fata de aceasta decizie a Guvernului. "Institutul Cultural Roman este cu adevarat singura institutie a statului roman care a reusit performanta de a ne restitui bruma de demnitate atat de necesara insanatosirii noastre ca natie. Daca noi am inceput sa fim asociati si cu altceva decit Ceausescu, Dracula sau copiii strazii, acest lucru i se datoreaza in mare masura echipei conduse de Horia-Roman Patapievici, care a muncit vreme de opt ani de zile la resuscitarea identitatii noastre culturale", spune Cristi Puiu.

Luni, 18 iunie, citeva zeci de oameni de cultura si manageri de multinationale au semnat o scrisoare deschisa prin care ii cer premierului Victor Ponta sa retraga ordonanta de urgenta care prevede trecerea ICR din subordinea Presedintiei in cea a Parlamentului si in aceeasi zi 50 de traducatori straini i-au adresat o petitie premierului Victor Ponta.

Aproximativ 500 de oameni, multi dintre ei purtind papioane, au protestat tot la inceputul saptamanii linga sediul Institutului Cultural Roman (ICR) fata de ordonanta de urgenta care trece ICR din subordinea Presedintiei in subordinea Senatului.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3144 vizualizari

 • -27 (35 voturi)    
  hmm (Vineri, 22 iunie 2012, 17:00)

  Mazeta [utilizator]

  Cine semneaza articolul asta, chiar Roman Patapievici?
  • +9 (15 voturi)    
   E vorba de cultura (Vineri, 22 iunie 2012, 17:03)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu de fotbal. Ai gresit locul, ora si planeta.
  • +2 (4 voturi)    
   In niciun caz.. (Vineri, 22 iunie 2012, 17:58)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   .. nu e semnat de un ingamfat ca tine. Du-te si mai albeste-i putin fundul lui Ponta si apoi pe al lui Antonescu si nu ne mai deranja cu atitudinea ta de o imbecilitate rara si care imi provoaca sila!!!
  • +3 (3 voturi)    
   Ai auzit de emisarii sovietici? (Vineri, 22 iunie 2012, 17:59)

   Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Puternic indoctrinati si prosti bâtă? Cei ce au bagat partea asta a europei in 50ani de intuneric crezand ca fac bine?

   Ehh, ghici ce... ;)
  • +2 (4 voturi)    
   draga postacule uslas (Vineri, 22 iunie 2012, 18:00)

   apoliticus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai cam obosit si aberezi. Hai, du-te la culcare ca ti-ai facut norma pe azi
  • +1 (1 vot)    
   hmm... (Vineri, 22 iunie 2012, 19:49)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   mataluta esti plin de ura... cum te mai suporti?!
 • -26 (30 voturi)    
  Problema n-a (Vineri, 22 iunie 2012, 17:01)

  miguelito [utilizator]

  fost niciodata Patapievici. Problema a fost legata de bani. HRP vrea sa aiba bani cu nemiluita dar sa nu-l controleze nimeni. Stie cineva unde poate fi gasita lista cu cei care au primit (beneficiat) de actiunile ICR?
  • +9 (13 voturi)    
   Vezi rapoartele curtii de conturi (Vineri, 22 iunie 2012, 17:07)

   Bogdan_1 [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

   Cea ce controleaza executia financiara a tuturor institutiilor statului. Surpriza !!! Executie perfecta la ICR. Ceva nu e in regula - o institutie Romaneasca nu poate fi in regula - dar situatia s-a rezolvat, a fost trecut ICR in subordinea politrucilor fara legitimitate, se va numi un "patriot" la conducere si o aducem la nivelul celorlalte institutii Romanesti, adica o facem praf. Oare Basescu se bucura ?
  • +2 (4 voturi)    
   problema nu era la bani.. (Vineri, 22 iunie 2012, 18:03)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

   ..problema ESTE ca Ponta a primit un ordin de partid, sa-mi fie cu pardon, de alianta, pe filiala PC-Dan Voiculescu. De ce s-a dorit asta: ca sa aiba oameni icu creierele spalate ca tine pe ce sa urle in piete, pe ce sa agite spiritele in tara, pe forumuri si in alte locuri. Asa cum s-a mai spus si oficial si aici, ICR a fost verificat si ras-verificat de Cutrtea de Conturi si in niciun Raport de la aceste verificari nu au aparut nereguli=> inca un punct(cat alte 100) pentru ICR si HR Patapievici.
   Acum, daca tu nu mai ai fund de Antonescu/ponta/Voiculescu de pupat, du-te mataluta si mai cauta niste funduri de-ale USL, si fa-le albe pe toate, si nu mai obosi lumea repetand ca un prostanac toate minciunile si mizeriile pe care le transmite Antena 3 in eter!!!
   • -1 (3 voturi)    
    Am inteles, sa traiti (Vineri, 22 iunie 2012, 19:12)

    miguelito [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    domnu' colonel (limbajul te-a dat de gol).
 • +7 (11 voturi)    
  Cine nu e cu noi ... (Vineri, 22 iunie 2012, 17:16)

  Papa Schtroumpf [utilizator]

  Shhhhh! Mai incet, sa n-auda Ponta! Altfel iar face o criza de isterie, si trazneste o ordonanta de urgenta privind inchiderea Centrelor Culturale Franceze din tara, ca doar sunt cuiburi de neofascisti si capete de pod ale agenturilor straine.
 • +8 (10 voturi)    
  lasa ca le schimba PONTA (Vineri, 22 iunie 2012, 17:21)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  si sa vezi atunci,

  Vanghelie - e bun la toate, el stie bine orice limba cu o singura exceptie ... cea materna
 • +8 (12 voturi)    
  Argumente (Vineri, 22 iunie 2012, 17:29)

  Daniels22026 [utilizator]

  Guvernul Romaniei nu poate lua in seama rezultatele deosebite ale Institutului Cultural Roman, deoarece:

  - guvernul nu poate fura nimic din fondurile ICR, cit timp director este Horia Roman Patapievici;
  - alte institutii ale statului nu pot fura nimic din fondurile ICR, cit timp director este HRP;
  - activitatea culturala nu ne intereseaza, decit in masura in care se cheltuie sau se cistiga bani;
  - jos Basescu!
  - votati USL (dar mai mult PSD-ul, intrucit sintem mai buni decit PNL-isti)!
  - daca nu ne votati, ne sinucidem in masa!
  - daca ne votati, renuntam la toate titlurile stiintifice si recunoastem ca le-am plagiat; cui ii pasa de ele?! mai tare ne incurca
 • +3 (5 voturi)    
  Mai pe fata nu se poate spune ca PONTA E TAMPIT !! (Vineri, 22 iunie 2012, 17:53)

  calinsab [utilizator]

  Sincer nu cred ca se poate ca cineva sa-i spuna lui Ponta ca Patapievici a facut treaba buna si ca e apreciat la nivel international...

  Cat de tampit poate fi acest prim ministru???

  Cat de mare poate sa fie ura lor pentru ceea ce a facut PDL bun? ca a dat independenta Institutului Cultural Roman fata de politicul din tara noastra?

  Rusine USL: !!! Rusine Ponta Rusine Antonescule sunteti niste idioti!!!!
 • +2 (2 voturi)    
  ce tare este! (Vineri, 22 iunie 2012, 17:58)

  crispolux [utilizator]

  Asai ca le are Basescu, si pe astia i-a mituit,ce mai santajeaza Europa, mai are insa treaba sa aranjeze niste articole de presa in Cuba si Corea de Nord
 • 0 (2 voturi)    
  Franta (Vineri, 22 iunie 2012, 19:49)

  Syrena [utilizator]

  Este o stire despre Franta care incearca sa contracareze stirea dezastruoasa cu Ponta in media. Franta a sustinut continuu Romania cu aderarea la UE si cred ca pe 28 iunie va astepta un raspuns de loialitate. Si totul pentru ca dl. Ponta s-a certat ca un copil mic si a creat valva in presa internationala cu aceasta barfa, pentru ca este o barfa ce a facut el acolo, si ce replici a dat, eu nu inteleg daca e teatru cu interes politic sau reality show.
 • -2 (4 voturi)    
  Este Patapievici inamovibil?! (Vineri, 22 iunie 2012, 20:01)

  codrutz [utilizator]

  Faptul ca se poarta campania asta de sustinere a lui Patapievici nu mi se pare demna de ICR si de cei care lucreaza acolo. Asta arata ca ICR nu are preocuparea de a promova cultura romaneasca dar ca este un organism care militeaza consecvent pentru mentinerea la conducere a lui Patapievici. Nu inteleg de ce trebuie ca organizatiile similare din alte tari sa laude activitatea ICR sub conducerea "intzeleapta" a unui ins.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by