Adresa prin care premierul Victor Ponta cere a se analiza teza sa de doctorat sustinuta in anul 2003 a fost inregistrata, joi, la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, care o va inainta Consiliului National de Etica, "pentru demararea procedurilor legale in vigoare". Componenta Consiliului National de Etica a fost schimbata in urma cu doua saptamani de catre ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, cu doar cateva ore inaintea unui vot in cazul fostului ministru al Invatamantului Ioan Mang, acuzat de plagiat. Consiliul se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al carei sef a fost inlocuit de premierul Victor Ponta pe 24 mai.

"In cursul zilei de astazi, 21 iunie, la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost inregistrata adresa nr. 7403, prin care domnul Victor Ponta a adresat cererea de a se analiza teza de doctorat sustinuta in anul 2003, in contextul acuzatiilor lansate in spatiul public in ultimele zile", se precizeaza intr-un comunicat postat pe site-ul ANCS.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica precizeaza ca "va inainta adresa spre solutionare Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNE), pentru demararea procedurilor legale in vigoare".

Amintim ca, in urma cu doua saptamani, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica, organismul care are, printre altele, rolul de a verifica plagiatele si care ar fi trebuit sa dea o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang. De altfel, fostul Consiliu de Etica a fost schimbat la doar cateva ore inaintea unui vot in cazul Mang. Ordinul de ministru adopta si un nou Regulament de de Organizare si Functionare a Consiliului, abrogand un ordin de ministru din 2011.

Consiliul National de Etica este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. El se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al carei sef, Dragos Ciuparu, a fost inlocuit de premierul Victor Ponta pe 24 mai cu Tudor Prisecaru.