In ultimele 12 luni Inalta Curte a facut o serie de pasi pentru imbunatatirea celeritatii privind procesele de coruptie la nivel inalt si substanta, proportionalitatea si caracterul de descurajare a pedepselor pentru fapte de coruptie, a declarat pentru Hotnews.ro Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene. Totusi, reprezentantul Comisiei a subliniat ca nu comenteaza cazul particular al fostului premier Adrian Nastase.

In ciuda acestui fapt insa, Gray a reamintit ca actiunea in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt este unul dintre aspectele-cheie ale mecanismului de cooperare si verificare pe justitie. "Prin urmare, urmarim cu multa atentie toate aceste cazuri ca parte a analizei noastre conform MCV", a completat Gray.

Reprezentantul Comisiei reaminteste ca, in raportul din februarie, CE a recunoscut performantele Inaltei Curti si ca se vor uita in detaliu, in raportul din iulie, la eficienta masurilor care au rezultat din imbunatatirea judecarii proceselor de coruptie si a faptelor care se vor descurajante pentru potentiale acte de coruptie.

"Am vazut o serie de verdicte in ultimele luni care indica in mod cert un nou nivel de profesionalism, eficienta si independenta a Inaltei Curti din Romania in judecarea acestor cazuri", a conchis Comisia Europeana.

Declaratia originala a lui Mark Gray:

As you know we do not comment specifically on individual cases.

However, action on high-level corruption is one of the core aspects of the CVM benchmarks (benchmark 3). As a result we follow very closely the totality of these cases as part of our assessment under the CVM.

In the last 12 months the High Court has taken a series of steps to improve the celerity of high level corruption trials and the consistency, proportionality and dissuasiveness of penalties for corruption offences. The Commission recognised this in its February report, and will look in detail at the effectiveness of these measures in the forthcoming CVM report. We have seen a number of verdicts in recent months which certainly point in the direction of a new level of professionalism, efficiency and independence of the Romanian High Court in handling these trials