Institutul pentru Politici Publice (IPP) deplange modul nefericit prin care fostul premier Adrian Nastase a ales sa se sustraga de la executarea unei pedepse privative de libertate, indiferent de starea emotionala pe care o traverseaza in ultima perioada, dar mai ales sfidarea principiului egalitatii in fata legii, se arata intr-un comunicat al organizatiei neguvernamentale remis redactiei.

"Consideram inacceptabil ca un fost premier, fost presedinte al unui important partid politic din Romania si in continuare o figura marcanta a clasei politice, sa se eschiveze de la respectarea unei decizii finale data in unanimitate de completul de judecata format din 5 din cei 9 cei mai importanti judecatori penalisti ai tarii noastre aflati la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Chiar daca nu ar fi fost corecta decizia instantei, a tuturor instantelor care s-au pronuntat in ultimii ani pe acest caz, consideram nedemn din partea lui Adrian Nastase sa nu accepte o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Facem aceasta afirmatie amintindu-ne ca, in trecut, in Romania mii de detinuti politici, personalitati ale vietii politice de la noi, alaturi de multe zeci de mii de oameni au intrat in penitenciar pentru a executa pedepse abuzive impuse de un regim dictatorial, asa cum pretinde si fostul premier despre actualul, iar acestia nu si-au pus problema sinuciderii", se arata in comunicatul IPP.

De asemenea, IPP critica "toti politicienii care il apara pe fostul premier in public spunand ca 'nu si-l imagineaza in zeghe' sau care contextualizeaza aducand in discutie ca un om cu o astfel de activitate politica pozitiva, ce altfel nu o poate contesta nimeni, nu merita sa fie condamnat".

"Prin aceste afirmatii, ei lasa sa se inteleaga, la nivelul opiniei publice, ca legea din Romania este 'facuta pentru catei', in sensul in care numai anumite categorii sociale trebuie sa i se supuna in timp ce oamenii in diferite functii nu pot suporta acelasi tratament. Ii rugam pe toti acesti politicieni sa isi exprime regretul, pe care nu ne indoim ca il resimt, in spatiu privat, fiind dreptul lor sa fie alaturi de fostul premier si familia acestuia. Asemenea declaratii politice creeaza un precedent in ceea ce priveste atitudinea cetatenilor fata de hotararile instantelor din Romania pe care oricine are dreptul sa le conteste pana unde considera necesar, dar pana la urma sa le si respecte", explica IPP.

"Institutul pentru Politici Publice nu comenteaza pe fond dosarul asupra caruia Instanta Suprema s-a pronuntat ieri", mai precizeaza ONG-ul.