Consiliul National de Etica ar trebui trecut in subordinea Parlamentului, "acesta este punctul meu de vedere pe care nu l-am prezentat inca in Guvern", a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop. Pana la luarea unei decizii, "Consiliul trebuie sa isi faca treaba, sa recupereze timpul pierdut si toate cererile sa fie solutionate in 90 de zile", a sustinut Pop.

Liviu PopFoto: Agerpres

"Acest consiliu de etica, anul acesta, pana astazi s-a intalnit doar de trei ori si doar luna trecuta au fost depuse 20 de sesizari, fapt pentru care noi va trebui sa completam putin legislatia", a declarat pentru HotNews.ro ministrul interimar al Educatiei. Potrivit lui Liviu Pop, "vazand ritmul de crestere a sesizarilor, trebuie ca la nivelul fiecarei institutii publice universitare si de cercetare sa functioneze comisiile de etica, iar acestea sa filtreze pana ajunge o sesizare la Consiliul National".

Ministrul sustine ca ar trebui regandit si sistemul de primire a plangerilor sub anonimat, "pentru ca nu ai cui sa ii ceri anumite detalii". "Existand autosesizarea, cred ca nu este nevoie de anonimat", a continuat Liviu Pop.

In ce priveste trecerea Consiliului National de Etica in subordinea Parlamentului, ministrul interimar al Educatiei a declarat: "acesta este punctul meu de vedere, pe care nu l-am prezentat inca in Guvern. Din punctul meu de vedere doua variante: sa-l trecem in subordinea Parlamentului sau sa modificam Legea Educatiei Nationale astfel incat sa se puna niste conditii mai clare vizavi de acest ordin pe care trebuie sa il emita ministrul".

"In momentul de fata, ministrul poate decide cum arata acest Consiliu de Etica fara a avea mai multe criterii clare. Adica ar trebui puse mai multe criterii in baza carora ministrul emite ordinul", a sustinut Liviu Pop. Potrivit ministrului, "daca ar trece in subordinea Parlamentului, membrii CNE ar fi validati de Parlament. Universitatile sunt cele care propun membrii Consiliului si mi se pare normal".

"Dar pana se ia decizia aceasta, Consiliul trebuie sa isi faca treaba si sa aduca totul din spate la zi si toate cererile sa fie solutionate in 90 de zile", a declarat Liviu Marian Pop.

Noul Consiliu National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii s-a intrunit joi intr-o prima sedinta, la deschiderea careia a participat si ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Consiliul National de Etica este organismul care are, printre altele, rolul de a verifica acuzatiile de plagiat si care este asteptat sa dea o decizie in cazul fostului ministru al Educatiei Ioan Mang, precum si in cazul acuzatiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

La inceputul lunii, Liviu Pop, ministrul Educatiei, a schimbat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial componenta Consiliului National de Etica, precum si regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului, abrogind un ordin de ministru din 2011.

Consiliul National de Etica este un consiliu consultativ de nivel national, fara personalitate juridica, ce are misiunea de a monitoriza aplicarea normelor de buna conduita morala si profesionala in activitatile de cercetare-dezvoltare din Romania. El se afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). Consiliul a judecat si a dat 14 Hotarari in cazuri de plagiat, din noiembrie 2011 si pana in iunie 2012, iar pe 22 iunie il convocase la Comisia de Etica pe fostul ministru al Educatiei Ioan Mang.

Citeste si: