Serban Huidu le-a spus magistratilor, joi, la primul termen al procesului in care este judecat pentru ucidere din culpa, ca ii pare foarte rau pentru tragedie si ca isi asuma responsabilitatea, in timp ce familiile victimelor au cerut ca acesta sa fie condamnat la inchisoare cu executare, transmite Mediafax.

Serban HuiduFoto: Agerpres

Serban Huidu a ajuns la Judecatoria Brasov in jurul orei 11.15, insotit de trei avocati, la primul termen in dosarul in care este judecat pentru ucidere din culpa in urma accidentului rutier pe care l-a provocat in octombrie 2011, soldat cu moartea a trei persoane.

El a spus in fata instantei ca nu stie cum a ajuns cu masina pe contrasens, ca ii pare foarte rau pentru tragedia produsa, ca isi asuma responsabilitatea si ca nu mai are nicio alta declaratie de facut.

Atat procurorii, cat si avocatii familiilor victimelor au cerut condamnarea lui Huidu la inchisoare cu executare, in timp ce avocatii fostului realizator TV au solicitat circumstante atenuante si o pedeapsa neprivativa de libertate.

Avocatul lui Huidu, Iona Minjina, a spus in fata instantei ca raportul de expertiza al masinii lui Huidu nu precizeaza faptul ca acesta a ajuns pe contrasens din cauza vitezei si nici a conditiilor de trafic, prin urmare nu se pot determina cauzele patrunderii pe contrasens.

"Cu toate acestea, rezultatul acestei tragedii ne opreste sa cerem achitarea. Inculpatul a inteles sa-si asume responsabilitatea", a spus avocatul.

Cel de-al doilea avocat al lui Huidu, Florin Surghie, a spus ca la producerea accidentului a contribuit si Administratia Nationala a Drumurilor, care "nu a configurat corect curbele, determinad soferii sa iasa in decor sau sa intre pe contrasens".

El le-a solicitat judecatorilor sa tina cont si de comportamentul pe care l-a avut Huidu dupa producerea accidentului, care s-a retras din viata publica, iar in acelasi timp a trimis bani familiei Balogh (intr-un cont care ulterior a fost inchis, iar banii refuzati) si a incercat sa ia legatura cu fiica Magdei Draghici si chiar sa ii deschida o fundatie, insa aceasta a refuzat.

"Clientul meu este gata sa plateasca daune partilor vatamate chiar daca depasesc plafonul. E gata si sa munceasca pentru ele", a mai spus avocatul Sughie in fata judecatorilor.

Fiul uneia dintre victime, Mircea Balogh, i-a reprosat lui Huidu ca nu a avut disponibilitatea sa ofere despagubiri, virand banii intr-un cont inchis si ca nu i-a facut nicio vizita la domiciliu, asa cum a sustinut avocatul sau.

Huidu i-a raspuns ca a vrut sa ii viziteze, dar ca nu i-a gasit acasa, iar ulterior s-au intalnit intr-o alta locatie, impreuna cu avocatii.

La termenul de joi, instanta a decis disjungerea cauzelor, penal si civil, urmand ca dosarul civil privind daunele de peste 800.000 de euro cerute de familiile victimelor sa fie judecat in 20 septembrie.

In ceea ce priveste latura penala, primul termen s-a judecat, dupa o pauza de aproximativ 30 de minute, timp in care Huidu, familiile victimelor si avocatii acestora au ramas in sala.

Instanta a acordat un nou termen in acest dosar pentru 29 iunie, cand vor fi audiati primii martori.

La primul termen al procesului, care a avut loc la Judecatoria Brasov, sotia si fiul uneia dintre victime, Stefan Lungu Balogh, au cerut daune in valoare totala de 400.000 de euro. Sotia si fiul lui Stefan Lungu Balogh s-au constituit parti civile diferite in acest proces, cerand fiecare, drept daune morale, cate 200.000 de euro. De asemenea, fiica unei alte victime a accidentului, Magda Dragici, a solicitat ca fostul realizator TV sa ii acorde daune morale si materiale de 400.000 de euro.

La jumatatea lunii mai, Serban Huidu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, in urma accidentului soldat cu trei morti produs in octombrie 2011 zona localitatii Timisul de Sus din judetul Brasov.

In urma accidentului provocat de Huidu si-au pierdut viata Ioan Garbis, Magda Draghici si Stefan Lungu Balogh, cei trei fiind colegi la o firma din Brasov. In 16 octombrie 2011, ei se indreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Serban Huidu circula dinspre Capitala spre Brasov, iar la iesirea din localitatea Timisul de Sus, intr-o zona in care sunt curbe, a intrat cu masina pe contrasens si a izbit autoturismul Dacia in care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla in masina impreuna cu sotia sa, cu cei doi copii in varsta de 2 si 4 ani si cu bona acestora.

Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului masina condusa de Serban Huidu rula cu 87 de kilometri la ora, in conditiile in care limita de viteza era de 50 de kilometri la ora, si a intrat total pe contrasens.

"Huidu putea preveni producerea accidentului daca si-ar fi pastrat banda de circulatie. Starea de pericol s-a declansat in momentul in care Serban Huidu a patruns pe contrasens. Nu s-a putut stabili daca putea sau nu sa evite producerea accidentului", potrivit concluziilor expertizei tehnice ale carei rezultate au fost transmise, in 23 martie 2012, Parchetului.

Expertiza stabileste ca accidentul a avut loc pe sensul opus celui de pe care venea masina condusa de Serban Huidu, el fiind cel care a intrat pe contrasens, in timp ce soferul celeilalte masini implicate in accident, un Logan, nu a avut nicio vina, circula corect si n-a taiat curba. Masina vedetei TV i-a aparut brusc in fata. Conform expertizei, Loganul rula cu 40 de kilometri la ora.

Dupa accidentul rutier din octombrie 2011, Huidu a fost supus unei expertize medico-legale. Medicii legisti au comunicat ulterior Parchetului Judecatoriei Brasov concluziile expertizei in cazul lui Huidu, care a relevat faptul ca acesta era apt sa conduca in 16 octombrie 2011 cand a produs accidentul rutier din Timisul de Sus.

In 24 octombrie 2011, printr-un mesaj postat pe blogul personal, Serban Huidu a anuntat ca nu va mai prezenta emisiunea "Cronica Carcotasilor" de la Prima TV si ca se retrage din viata publica.