Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, afirma ca in posesia anchetatorului ce a fost la cercetarea la fata locului, dupa tentativa de suicid a lui Adrian Nastase, "nu exista niciun inscris, nicio scrisoare de adio", ancheta facandu-se doar in camera unde a avut loc incidentul.

In cursul diminetii, postul de televiziune Romania TV anunta ca Adrian Nastase ar fi lasat un bilet de adio.

"Colegul procuror care a fost si a efectuat cercetarea la fata locului ne-a spus ca a ridicat diverse obiecte, dar nu a ridicat niciun fel de inscris. Ca atare in posesia procurorului care a fost la cercetarea la fata locului nu exista niciun inscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet in acest sens. As vrea sa va precizez ca cercetarea la fata locului s-a desfasurat in incaperea in care a avut loc incidentul. Aceasta cercetare la fata locului nu presupune o perchezitie in tot imobilul, in toate apartamentele care sunt in imobilul respectiv, ci cercetarea la fata locului s-a limitat la locul in care s-a intamplat acel incident, la prelevarea urmelor la implicare obiectelor care au legatura cu dosarul penal", a spus Kovesi, raspunzand unei intrebari referitoare la o eventuala scrisoare lasata de Nastase.

Pana in momentul in care procurorul a plecat de la cercetarea la fata locului in incaperea in care s-a desfasurat investigatia nu s-a gasit niciun astfel de scris ca atare nici nu a fost ridicat, a precizat Kovesi.

Procurorul general a adaugat ca cercetarea locului faptei s-a limitat la incaperea in care s-a intamplat acel incident, procurorii nefacand perchezitie domiciliara. "Rostul unei cercetari la fata locului nu este sa pechezitionezi tot imobilul, toate apartamentele din imobil, ci rostul este sa ridici urmele care sunt de la locul savarsirii unei eventuale fapte penale. Deci, in acest caz, nu s-a facut o perchezitie domiciliara, s-a facut doar o efectuare a unei cercetari la fata locului si s-au ridicat probele, obiectele care sunt folositoare in ancheta", a aratat sursa citata.

"Aseara (miercuri-n.r.), in jurul orei 21.00 am fost anuntati de acest incident, am trimis seful Sectiei de urmarire penala si criminalistca la fata locului pentru a face cercetare la fata locului. Este procedura standard in astfel de cazuri. Nu este prima data cand are loc un astfel de incident si ca atare procedura este standard. S-a constituit echipa operativa coordonata de procuror, impreuna cu experti criminalisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, s-a deplasat la fata locului; au facut primele cercetari, au ridicat obiectele care au legatura cu incidentul si care ar putea furniza anumite indicii, informatii sau probe procurorilor. Astazi (joi-n.r.) se continua audierile, intrucat cercetarea la fata locului s-a incheiat, se continua cercetarile. O echipa de politisti s-au deplasat la spital pentru a ridica documentele medicale, au fost si sunt in derulare audieri la sediul Parchetului cu cateva persoane care fac parte din personalul medical. In ceea ce priveste imprejurarile exacte in care s-a comis fapta si ce s-a intamplat pana in acest moment nu au fost audiate toate persoanele, motiv pentru care nu va pot spune cu exactitate ce s-a intamplat. Acest lucru va fi stabilit de catre procuror dupa finalizarea anchetei", a explicat procurorul general.

In legatura cu detinerea armei de catre Nastase, Kovesi a spus ca din verificarile efectuate de procuror s-a stabilit ca acesta avea dreptul legal sa posede acea arma.

"Din verificarile facute de procuror s-a stabilit ca atunci cand DNA a inceput urmarirea penala (impotriva lui Adrian Nastase-n.r.) s-a formulat o adresa catre Politia romana prin care s-a adus la cunostinta ca este inceputa urmarirea penala si s-au ridicat armele. Ulterior, legea a suferit modificari si pentru situatia in care era aceasta persoana nu mai era necesar ca armele sa fie ridicate de politie motiv pentru care politia stiu ca a dispus restituirea acestor arme. Legiuitorul a limitat sfera infractiunilor pentru care se poate ridica dreptul de a avea arma. Noi o sa verificam si acest aspect daca s-au respectat toate procedurile in ceea ce priveste eliberarea permisului de port arma, modul in care au fost restituite armele, modul in care au fost depozitate", a aratat Kovesi.

Totodata, procurorul general a precizat ca este o procedura standard si trebuie stabilit prin probe "ceea ce s-a intamplat intr-o astfel de situatie".

"Ca atare deschiderea unei investigatii era absolut obligatorie. In cadrul investigatiei se va verifica si daca politistii care au fost prezenti la fata locului sa puna in aplicare mandatul emis de Inalta Curte si Justitie au respectat procedurile si acest lucru se va afla la finalul urmaririi penale, nu ma pot antepronunta. (...) Din punct de vedere al legislatiei va spun ca mandatul de executare se pune de indata in aplicare. Deci nu este un termen de trei zile, cinci zile, zece zile in care acest mandat ar trebui sa fie pus in aplicare. Din momentul in care este primit de catre Politia Romana, potrivit legii, el se pune in aplicare de indata. De indata inseamna imediat cum ai primit te duci si-l pui in aplicare. Deci din aceasta perspectiva cei care s-au deplasat sa puna in aplicare mandatul au procedat corect", a spus Kovesi.

Ea a adaugat ca se vehiculeaza in spatiul public un termen de 24 de ore, de la momentul hotararii pana la punerea in executare, insa legea nu reglementeaza un astfel de termen.

"Dimpotriva legea spune ca se pune in aplicare de-ndata. In toate situatiile in care s-au emis astfel de mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea, mandatele au fost puse in executare de indata. Ele nu s-au pus in executare de indata numai in situatiile in care persoana fata de care care trebuia sa puna in aplicare hotararea de executare a pedepsei inchisorii era disparuta nu se afla la domiciliu sau alte situatii", a mai aratat Kovesi.

Totodata, ea a spus ca modul in care politistii au respectat sau nu procedura cu ocazia punerii in aplicare a mandatului va fi verificata in cadrul dosarului penal, deocamdata nu s-au administrat toate probele in acest sens, nu au fost audiate toate persoanele care au cunostinta despre acest incident.

"In zilele urmatoare, in urma anchetei, vom stabili cu exactitate fiecare persoana care a fost in acea locuinta, ce a facut si ce s-a intamplat. In foarte scurt timp vom lamuri cat se poate de repede imprejurarile in care s-a intamplat acest incident", a mai spus Kovesi.

Intrebat daca e cazul sa fie modificata legea in sensul de inasprire a procedurii de punere in executare a unui mandat de condamnare, procurorul general a spus" "Nu stiu daca este necesar o modificare legislativa in acest sens, tine de punerea in executare a unui mandat al pedepsei inchisorii cu executare, se face de catre politia romana. Cred ca ei sunt in masura sa spuna daca au probleme cand pun in executare astfel de mandate sau nu".

Intrebat cum comenteaza faptul ca unii dintre condamnatii din dosarul "trofesul calitatii: s-au predat la Directia Cercetari Penale a Politiei Romane, iar in cazul lui Adrian Nastase politistii s-au dus la domiciliul sau, Kovesi a spus: "Este o intrebare la care ar trebui sa raspunda Politia romana. Noi vom verifica si aceste aspecte respectiv modul in care s-a respectat procedura de punere in aplicare a mandatului va face obiectul anchetei".